Ένα gadget που αν μη τι άλλο δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συχνά κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες. Ο λόγος για το Sense, το οποίο και μόνο χάρη στο παρουσιαστικό του τραβά πάνω του τα βλέμματα. Το Sense αποτελείται από δύο κομμάτια: μία σφαίρα που σε design θυμίζει το Bird’s Nest, το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου και ένα μικρό κλιπάκι που προσαρτάται επάνω στο μαξιλάρι. «Δουλειά» του Sense είναι η παρακολούθηση του ύπνου μας και η αξιολόγηση της ποιότητάς του. Δηλαδή ναι, μπορεί να κοιμόμαστε έξι, εφτά ή οκτώ ώρες, όμως ξεκουραζόμαστε πραγματικά; Αυτό μετρά το Sense έτσι ώστε εμείς κατόπιν να κάνουμε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο περιβάλλον γύρω μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε στους εαυτούς μας καλύτερες συνθήκες ξεκούρασης.
Το Sense δεν ανακάλυψε τη φωτιά. Και άλλες εταιρείες πειραματίστηκαν πριν τον James Proud, εμπνευστή του gadget, με υπηρεσίες και προϊόντα που σκοπό είχαν να αξιολογήσουν την ξεκούραση που λαμβάνει κάποιος κοιμώμενος. Φίρμες σαν τη Zeo, τη Lark Technologies και τη Misfit Wearables έχουν κατά καιρούς λανσάρει τα δικά τους προϊόντα με την τελευταία μάλιστα να το κάνει πρόσφατα με το Beddit Sleep Tracker που όπως και το Sense, διαθέτει αισθητήρες που προσαρμόζονται στο κρεβάτι. Όλα αυτά τα μαραφέτια καταγράφουν φώτα, θορύβους και λοιπές διαταραχές όσον αφορά στο περιβάλλον ενώ εστιάζοντας στον άνθρωπο, παίρνουν στοιχεία όπως τυχόν κινήσεις που κάνει, το σφυγμό του, την αναπνοή του κ.α. Με μια πρώτη ματιά, η αγορά και η χρήση ενός τέτοιου gadget φαντάζει υπερβολή. «Έχω τόσα μπλιμπλίκια στον ξύπνιο μου, τώρα θα ‘χω και στον ύπνο μου», θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος απλοϊκά σκεπτόμενος.
Το ζήτημα με όλα αυτά τα αξεσουάρ, wearables που όμως δεν φοριούνται, gadgets ή όπως αλλιώς τα πει κανείς, τα οποία ωστόσο εστιάζουν στον ύπνο μας, είναι ότι αφορούν αποκλειστικά και μόνο εμάς. Απευθύνονται σε όσους αποζητούν το λεγόμενο ευ ζειν. Σε τελική ανάλυση δεν κάνουν κάτι κακό: την ώρα που εμείς κοιμόμαστε, αυτά ελέγχουν οτιδήποτε μας επηρεάζει και μας δίνουν προτάσεις για έναν καλύτερο και, το κυριότερο, αποδοτικότερο ύπνο. Η Τεχνολογία έχει προοδεύσει σε τρομακτικό βαθμό. Γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε προκειμένου να βελτιώσουμε ουσιαστικά την ποιότητα ζωής μας; Τα wearables είναι μία έκφανσή της ανθρωποκεντρική: ας τα αγκαλιάσουμε όσο είναι καιρός και ας τα αφήσουμε να μας βοηθήσουν να συντονιστούμε καλύτερα στους ρυθμούς της απαιτητικής σύγχρονης καθημερινότητας.