Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο μας βγάζει έξω, σε ένα δώμα στα Άνω Πετράλωνα

Σε μια γειτονιά όπου πολυκατοικίες και πετρόκτιστες μονοκατοικίες συνυπάρχουν, οι v+k architects διαπίστωσαν ότι υπάρχει πλήθος κτιριακού αποθέματος που παραμένει ανενεργό, όπως το δώμα που σχεδίασαν για να κάνουν τον ελάχιστο χώρο, βιώσιμο.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

Στη νησιώτικη αρχιτεκτονική, το δώμα ήταν η χωμάτινη στέγη, ειδικά κατασκευασμένη, ώστε να χρησιμοποιείται για τη συλλογή νερού. Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, στο τοπίο των πόλεων, το δώμα κατοικείται, είναι η ταράτσα, ένα δωμάτιο ή ένα μικρό διαμέρισμα σε αυτήν. 

Με το πιο πρόσφατο έργο του, ένα νέο αρχιτεκτονικό γραφείο δίνει τον δικό του ορισμό στο δώμα. Αυτό που σχεδίασαν οι vk architects βρίσκεται στην απόληξη μιας τριώροφης πολυκατοικίας στα Άνω Πετραλώνα. Σε μία περιοχή δηλαδή που χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη διαφορετικής κλίμακας κτισμάτων, σε ένα αστικό σκηνικό όπου οι πολυκατοικίες και οι πετρόκτιστες μονοκατοικίες συνυπάρχουν, σε μια γειτονιά στην οποία οι αρχιτέκτονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει πλήθος κτιριακού αποθέματος που παραμένει ανενεργό, όπως και το εν λόγω δώμα που παρουσιάζουν.

«Η σχεδιαστική επίλυση ενεργοποιεί τη χρήση του χώρου με τέτοιο τρόπο που ενσωματώνει τον σύγχρονο τρόπο βίωσης της πόλης. Ο σχεδιασμός του ελάχιστου με τα προγράμματα της εργασίας, της εφήμερης κατοίκησης και της ψυχαγωγίας μας οδήγησαν σε μια επίλυση που δίνει έμφαση τόσο στην σύνθεση του χώρου όσο και στο χειρισμό των λεπτομερειών. Η σύνθεση των προγραμμάτων αυτών επιτυγχάνει την αλληλοδιείσδυσή τους έτσι που ο ελάχιστος χώρος γίνεται βιώσιμος», εξηγούν οι v+k architects.

Η κάτοψη του δώματος, τετράγωνου σχήματος 25 τετραγωνικών μέτρων, συμπληρώνεται με τον ανοιχτό χώρο των 65 τετραγωνικών μέτρων, έναν χώρο που προσεγγίστηκε από τους αρχιτέκτονες σαν προέκταση του εσωτερικού, «ενεργοποιώντας την “υπαίθρια” δραστηριότητά του», όπως λένε και οι ίδιοι. 

Το λευκό κυριαρχεί εντός και εκτός του μικρού διαμερίσματος που με αυτή τη χρωματική επιλογή δίνει την αίσθηση πως είναι μεγαλύτερο, ενώ παράλληλα υπάρχουν και έντονες αντιθέσεις με το μαύρο σε ορισμένες επιφάνειες και κίτρινες λεπτομέρειες που χαρίζουν χαρακτήρα στον χώρο. Οι γραμμές του σχεδιασμού είναι λιτές και γεωμετρικές. 

Δύο νέοι αρχιτέκτονες βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό του δώματος που προσαρμόστηκε στις συνθήκες και τις ανάγκες της σύγχρονης κατοίκησης στην πόλη. Ο Βαγγέλης Παπανδρέου σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό». Συνέχισε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα «Για μία αναθεώρηση των αισθήσεων στην αρχιτεκτονική. Υλικότητα και Γραφή ως εργαλεία συγκρότησης της αρχιτεκτονικής γλώσσας. Το έργο των Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη». 

Η Κατερίνα Τσακμάκη σπούδασε στο τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων στην Πάτρα ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μαζί αποτελούν τους v+k architects. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.