Δύσκολο να βρει κανείς στο νησί πιο λαμπερά χρωματιστό μαγαζί με ζωγραφιστά πλακάκια από το Vietri και ιταλικά κεραμικά, να τραβούν το βλέμμα, μέσα σε μια αυλή γεμάτη με γεράνια και φοίνικες. Ιταλικό στυλ παντού, στους καταλόγους και στην ατμόσφαιρα γενικά, αφού φωτογραφίες από τέσσερις μυθικές φιγούρες του ιταλικού σινεμά (Τζίνα Λολομπριτζίτα, Κλαούντια Καρντινάλε, Σοφία Λόρεν και Βίρνα Λίζι) κυριαρχούν, κλείνοντας με τσαχπινιά το μάτι σε όποιον διαβεί το κατώφλι.
Η επιτυχία του CATARI οφείλεται στην εμμονή του στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι γνήσια ιταλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και τις ελιές που είναι ελληνικές, ενώ και τα κρασιά που σερβίρουν είναι μόνο από την Ιταλία. Ταυτόχρονα είναι το μοναδικό εστιατόριο της Μυκόνου, που έχει επίσημα πιστοποιηθεί από το 2012 από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών ως αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο.
Στην κουζίνα του, η ναπολιτάνικη πίτσα, με την αυθεντική λεπτή ιταλική ζύμη, έχει την τιμητική της. Η καλύτερη και πιο απλή εκδοχή που μπορεί να παραγγείλει κανείς είναι αυτή της πίτσα margarita με την αυθεντική βουβαλίσια μοτσαρέλα, αν και εξίσου συγκλονιστική είναι και η Crudaiola.
Φυσικά, το μενού δεν περιλαμβάνει μόνο πίτσα, αλλά επιφυλάσσει και άλλες γευστικές εκπλήξεις. Όπως για παράδειγμα, το βιτέλο τονάτο (λεπτές φέτες από μοσχαράκι γάλακτος με σάλτσα από τόνο και κάππαρη), το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο κρύο ορεκτικό ή την αυθεντική μπουράτα από την Πούλια, με ρόκα και φλούδες παρμεζάνας. Γευστικότατα είναι επίσης και τα ζυμαρικά του, με κορυφαία τα σπιτικά ραβιόλια με μελιτζάνα, μανιτάρια, κρέμα παρμεζάνας, ψητά τοματίνια και φυστίκια Αιγίνης που λιώνουν στο στόμα απολαυστικά.
Υπάρχει μια ποικιλία από ολόφρεσκες σαλάτες, για τις οποίες ο σεφ συνιστά να σερβιριστούν με σκιατσάτα -ένα είδος μπρουσκέτας- προκειμένου να απορροφηθεί η λιπαρότητα του λαδιού (ιδανική είναι αυτή με αλάτι και δεντρολίβανο). Για όποιον προτιμά κρέας ή ψάρι, η μοσχαρίσια ταλιάτα με ρόκα, τοματίνια και φλούδες παρμεζάνας είναι μοναδική, ενώ και το φιλέτο λαυράκι στο φούρνο με σιτσιλιάνικη καπονάτα μελιτζάνας αποτελεί μια εξίσου πολύ καλή επιλογή.
Στο ενδιάμεσο ο μπάρμαν κάνει τα μαγικά του κόλπα στη μπάρα. Κι έτσι, την καλοκαιρινή δίψα, έρχονται να σβήσουν δροσερά signature cocktails (όπως για παράδειγμα το Εlizabeth με vodka, raspberries, blackberries και λικέρ βοτάνων), τα οποία μπορούν να σερβιριστούν και σε κανάτες για μεγάλες παρέες.
Στο τέλος, για επιδόρπιο, εκτός από τα κλασικά τιραμισού και το μιλ φέιγ με φράουλες, την παράσταση κλέβει η συγκλονιστική τζούπα ινγκλέζε, ένα ποίημα από αφράτο παντεσπάνι μουσκεμένο σε αλκέρμες, κρέμα ζαχαροπλαστικής και μαρμελάδα βερίκοκο, πασπαλισμένο με τριμμένη αυθεντική σοκολάτα.
Για ένα χορταστικό μενού το ποσό δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 35 €, ανά άτομο με κρασί, κάνοντας το CATARI (το όνομα σημαίνει «Κατερινάκι»!) ένα χαλαρό και fun εστιατόριο που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Catari Mykonos, Αγία Άννα, Χώρα Μυκόνου, τηλ: 22890 78571, [email protected]
Ωράριο λειτουργίας: Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 19:00 έως τις 02:30