Υποτεθείστο ότι θέλετε να αγοράσετε τηλεόραση για να αντικαταστήσετε την ήδη υπάρχουσα στον χώρο σας που είναι πιο παλιά απ’ ό,τι ο Βλάχος στο Γραφείο Ενημέρωσης Αέρος*. Ναι, και τις ίντσες θα διαλέξετε, και τη μάρκα θα διαλέξετε, και την εγγύηση θα διαλέξετε, όμως πριν απ’ όλα, ένα είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο θα κληθείτε να απαντήσετε:
To 4K or not to 4K;
Ο όρος 4K χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις αναλύσεις, η μία διάσταση των οποίων κυμαίνεται γύρω στα 4000 pixels. Το πραγματικό 4K στάνταρ είναι στα 4096×2160 pixels, τη στιγμή που ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η ανάλυση των 3840×2160 pixels η οποία και ισοδυναμεί με 4 φορές τη Full HD των 1920×1080 (φανταστείτε τέσσερις τέτοιες οθόνες σε διάταξη 2×2). Είτε 4K, είτε Ultra HD, είτε UHD, μιλάμε για την ανάλυση του μέλλοντος, αυτή που ήρθε να καταστήσει απλώς… «νορμάλ» τα 1080p και να στείλει συστημένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα 720p ως παρωχημένα.
Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε τι πάει να πει 4K και UHD, ήρθε η ώρα να απαντήσετε οι ίδιοι στο πρώτο και μεγαλύτερο ερώτημα που θα προκύψει κατά την αναζήτηση της ιδανικής τηλεόρασης για εσάς: αξίζει ή όχι η αγορά ενός τέτοιου μοντέλου; Για να μη μακρηγορούμε αδίκως και σας μπερδεύουμε αχρείαστα, επισημαίνουμε τους βασικούς τομείς στους οποίους μια 4K τηλεόραση διαφέρει από μία απλή των 1080p. Σας τους παρουσιάζουμε ομαδοποιημένους υπογραμμίζοντας θετικά και αρνητικά αλλά προσοχή: συμπέρασμα δεν βγάζουμε. Αυτό είναι κάτι που θα κάνετε εσείς, έχοντας μεν τη δικιά μας βοήθεια, αλλά κρίνοντας αποκλειστικά βάσει των αναγκών, του γούστου και του μπάτζετ σας.
Ταινίες, Netflix & λοιπά multimediaΕννοείται πως το 4K αποτελεί την ανάλυση του μέλλοντος σε ό,τι αφορά την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Όσοι έχετε προτιμήσει για την οικιακή σας ψυχαγωγία το Blu-ray έναντι του «πτωχού συγγενή» DVD, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Όταν πλέον οι κορυφαίες υπηρεσίες multimedia streaming (βλ.
Netflix) υποστηρίζουν και τη 4Κ ανάλυση, δεν χωρά αμφισβήτηση σχετικά με την κυρίαρχη τάση. Όχι πως δεν θα βολευτείτε με μια απλή τηλεόραση στα 1080p, όμως αν θεωρείτε εαυτόν diehard φαν του κινηματογράφου και δεν αφήνετε σειρά για σειρά, τότε ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε.
Απλή, «συμβατική» τηλεόρασηΕίτε είστε συνδρομητές σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία (
ΟΤΕ TV,
Nova κ.α.), είτε παρακολουθείτε τα ελεύθερα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια αλλά όπως και να ‘χει, κάπως έτσι εξαντλείτε τις δυνατότητες της τηλεόρασής σας, τότε αγαπητοί μας είναι φως-φανάρι πως μια 4K τηλεόραση θα σας ήταν παντελώς άχρηστη. Βλέπετε, τα ελληνικά κανάλια εκπέμπουν σε ανάλυση SD, τουτέστιν 576i ή παρεμφερή, τη στιγμή που τα συνδρομητικά παίζουν σε ανάλυση HD ή αν προτιμάτε 720p. Ακόμα και ένα απλό, Full HD μοντέλο να προτιμήσετε, τα 1080p του θα είναι υπέρ του δέοντος αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες σας.
GamingΣε ό,τι αφορά το gaming, η αγορά μιας 4K τηλεόρασης αξίζει μόνο αν πρόκειται να τη συνδέσετε σε υπολογιστή και μάλιστα σε σύστημα τόσο δυνατό ώστε να αντέχει να τρέξει παιχνίδια σε αναλύσεις μεγαλύτερες της Full HD. Σε αντίθετη περίπτωση, αν περνάτε δηλαδή την ώρα σας παίζοντας στο
PS4 ή το
Xbox One, μια τηλεόραση στα 1080p θα σας καλύψει πλήρως. Άλλωστε μόλις την τελευταία διετία οι εταιρείες του gaming κατόρθωσαν να σταθεροποιηθούν σε αυτά με τα παιχνίδια τους να τρέχουν ως επί το πλείστον στα 30 fps και σπανιότερα στα 60.
Χρήση με υπολογιστήΑν ο ρόλος της τηλεόρασής σας θα είναι διπλός, αποτελώντας εκτός από κέντρο ψυχαγωγίας και την οθόνη του υπολογιστή σας, τότε και πάλι ένα Full HD μοντέλο θα είναι αρκετό, εκτός κι αν το σύστημά σας είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να αποδώσει αναλύσεις ακόμα μεγαλύτερες. Αν ισχύει αυτό το τελευταίο, τότε μάλιστα, μια 4Κ λύση θα είναι ό,τι πρέπει, σε διαφορετική περίπτωση, επενδύστε καλύτερα σε μία ποιοτική Full HD πρόταση. Εν τοιαύτη περιπτώσει καλό θα ήταν πάντως η TV σας να διαθέτει αρκετές θύρες
HDMI (3+) ενώ δεν απαιτείται να είναι smart.
Λοιπές λειτουργίεςΗ αλήθεια είναι πως το 4K περιεχόμενο διατίθεται καθαρά “on demand” κι αυτό σε περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών. Διάφορες δορυφορικές και “pay per view” πλατφόρμες έχουν ανακοινώσει τα πλάνα τους για προσφορά περιεχομένου σε αυτή την ποιότητα όμως πρακτικά, ακόμα έχουμε μέλλον μέχρι αυτή να θεωρηθεί “commodity”. Οι περιπτώσεις που θα χρειαστείτε πραγματικά μία τηλεόραση με 4K δυνατότητες είναι ελάχιστες και η λογική λέει πως αν δεν σας έρχεται μια τέτοια στο μυαλό, πιθανότατα δεν θα σας τύχει κιόλας ποτέ.
Τιμή/απόδοση & προοπτικέςΕδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται. Δεδομένα και αδιαμφισβήτητα, τα Full HD μοντέλα είναι φθηνότερα στην πλειοψηφία τους από τα 4K/UHD –εννοείται πως αυτό δεν ισχύει αν πάρετε ένα πολύ ακριβό από τα πρώτα και ένα πάμφθηνο από τα δεύτερα. Ωστόσο, η βιομηχανία έχει ανακοινώσει για το 2016 πληθώρα 4Κ μοντέλων, κάτι που σημαίνει πως συν τω χρόνω, η αγορά θα κατακλυστεί από τέτοιες “high-end” τηλεοράσεις. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά δύο πράγματα: πρώτον, οι 4K θα πέσουν σε πιο προσιτά επίπεδα και δεύτερον, οι Full HD θα γίνουν ακόμα φθηνότερες! Ναι μεν δεν θα «ξηλωθείτε» για να κάνετε δικιά σας μία από τις τελευταίες, όμως για σκεφτείτε ότι πλέον θα έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμιστείτε στην πρώτη κατηγορία! Με το τοπίο στον χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας αλλά και τα media να αλλάζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, μία Full HD σας καλύπτει επί του παρόντος; Σε μια πενταετία όμως; Αν δεν σκοπεύετε να αλλάξετε μέχρι τότε και πάλι τηλεόραση, μήπως θα έπρεπε να πάρετε την απόφασή σας έχοντας και έναν ορίζοντα χρόνου;