Έχουν περάσει δύο περίπου εβδομάδες από τότε που ο δρόμος της Πλαταιών άρχισε να μυρίζει φρεσκοφουρνισμένη ζύμη, μπισκότο βουτύρου και σοκολάτα. Στα στενά του Κεραμεικού και πόσο μάλλον σε αυτό που περνάς, σχεδόν μηχανικά πλέον, αν θες να γνωρίσεις ένα σημαντικό κομμάτι της νυχτερινής ζωής της συνοικίας του κέντρου, από νωρίς το πρωί ένα όμορφο μαγαζί ζεσταίνει τον φούρνο του για να μας γλυκάνει με συνταγές που αλλάζουν από μέρα σε μέρα και μας προσφέρει λουκουμάκι μαζί με τον ελληνικό που σερβίρεται αχνιστός από το μπρίκι του.
Πριν εμφανιστεί το -γεμάτο χρώμα, ανάγλυφα μπουκάλια και ρετρό λεπτομέρειες- Κουζουλούμ με σήμα του το πρόβατο στον αριθμό 37, η περιοχή δεν φημιζόταν για τις επιλογές της σε γλυκές απολαύσεις αφού έχουν απομείνει ζωντανά μόνο ελάχιστα ζαχαροπλαστεία που προσφέρουν πάστες και βουτήματα άλλων δεκαετιών. Η «συνταγή» του νεοσύστατου Κουζουλούμ βασίζεται σε αγνά υλικά, ζεστό και καλαίσθητο χώρο, χορταστικές μερίδες και ένα γλυκόπιοτο ρακόμελο που μοιράζεται στα ποτήρια καθώς φτάνει η ώρα που ο ήλιος πέφτει και τα πρωινά ταψιά ζαχαροπλαστικής αδειάζουν.
Στην ανοιχτή κουζίνα που έστησαν ο Αντώνης, η Κατερίνα και ο Πέτρος υπάρχουν φρέσκα αυγά, πρόβειο βούτυρο γάλακτος, κρητικό μέλι και φρέσκα φρούτα. Οι τρεις φίλοι και κάτοικοι της περιοχής ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο φιλόξενο, σαν το σπίτι της γιαγιάς, που είναι πάντα έτοιμος να σε φιλέψει κάτι. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν έναν θύλακα παράδοσης χρησιμοποιώντας αγνά προϊόντα μικρών παραγωγών και οικοτεχνιών τα οποία, όπως λένε, συμβάλλουν τόσο στην γεύση των λιχουδιών που προσφέρουν όσο και στην ευεξία μας.
Έτσι λοιπόν, στα ράφια που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω σε ένα patchwork φτιαγμένο από πλακάκια κρύβεται μια ποικιλία από βότανα όπως φασκόμηλο Σύρου, τσάι από τη Βρύναινα Βόλου, άγρια μέντα Θεσπρωτίας, Λουίζα Καρδίτσας αλλά κανένα τυποποιημένο αφέψημα.
Εκτός από τις δροσερές φρουτοσαλάτες με γιαούρτι, το παγωτό σορμπέ λεμόνι, τις αφράτες βάφλες που θυμίζουν εκείνη την κρέμα μπισκότο που απολαμβάναμε ως παιδιά αλλά και τα ιδιαίτερα ροφήματα όπως η σοκολάτα με γεύση τσουρέκι ή με μαστίχα Χίου, τα χειροποίητα γλυκά που έχει επιμεληθεί ο pastry chef Χρήστος Βεργάδος και γεμίζουν καθημερινά μια βιτρίνα στολισμένη με σεμεδάκι μπορεί να μοιάζουν «κλασικά» αλλά κρύβουν μικρές παραλλαγές στις συνταγές που τα κάνουν να ξεχωρίζουν, όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου που πασπαλίζεται με κανέλα.
Η λιτή αλλά γεμάτη σε γεύση αμυγδαλόπιτα, η ελαφριά lemon pie, η σοκολατόπιτα, το εκπληκτικό γλάσο του carrot cake και η μους που περιλαμβάνει τόσο μαύρη όσο και σοκολάτα γάλακτος πάνω από μια τραγανή βάση είναι μερικές από τις επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε και δεν θα σας κοστίσουν παραπάνω από 3.50 ευρώ. Φυσικά, σε όλες τις παραπάνω συνταγές μπορεί να τις δοκιμάσετε με μια μπάλα παγωτό της επιλογής σας.
Εκτός από τα καραφάκια με ρακόμελο και τις μπύρες που γεμίζουν τα τραπέζια με θέα την περατζάδα της Πλαταιών μέχρι τη 1 το βράδυ τις καθημερινές, ακόμη και αν δε διαθέτει κανείς τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να απολαύσει τον πρωινό του καφέ μπροστά από τον καθρέφτη της ξύλινης μπάρας του ή να γλυκαθεί σε ένα από τους άνετους καναπέδες του από τις 9 το πρωί και μετά, όλα δίνονται και σε πακέτο ενώ σύντομα το Κουζουλούμ θα εξυπηρετεί τους πελάτες του και με delivery.