1011024_646872715347819_1821577582_n
Το καλοκαίρι είναι εδώ και μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που όλοι μας περιμένουμε λίγο πριν τις διακοπές, είναι όλες οι outdoor δραστηριότητες που συμβαίνουν στην πόλη. Τα παιδιά της ομάδας του Frontyard όμως έχουν ξεκινήσει κάτι έξω από τα συνηθισμένα . Ένα μουσικό – πικ νικ φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο, και με live μπάντες, dj sets, graffiti, μπύρες και φαγητό. Απο το μεσημέρι ως το ξημέρωμα. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά, ενώ πρόσφατα εγκαινίασαν και ένα record label. Κοινώς, κάνουν πράγματα. Ωραία πράγματα.
1526284_649026551799102_1217149128_n
Πείτε μας λίγα λόγια το ξεκίνημα του Frontyard. Ξεκινήσαμε το 2012 ως ένα DIY μουσικοκαλλιτεχνικό πικ-νικ στην μπροστινή αυλή ενός σπιτιού στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Σκοπός ήταν να συγκεντρώσουμε τους μουσικούς της ανεξάρτητης σκηνής της Αθήνας και να αναδείξουμε τον ήχο και την εικόνα της σκηνής αυτής μέσω πολυκάναλης ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης. Κύρια έμπνευση υπήρξε το μουσικό ντοκυμαντέρ Backyard, ένα αντίστοιχο πείραμα στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας.
Πόσο εύκολο είναι να βρίσκετε χώρους για κάτι τόσο απαιτητικό όσο το Frontyard; Καθόλου εύκολο.Τα δύο πρώτα Frontyard έλαβαν χώρα σε αυλές δικών μας ανθρώπων, φίλων μας. Δύσκολα κάποιος θα σου εμπιστευτεί την αυλή ή τον κήπο του για ένα τέτοιο εγχείρημα, αν και ο σεβασμός του κοινού απέναντι στους χώρους ήταν ομολογουμένως αξιοθαύμαστος. Όταν κάποιος νιώθει φιλοξενούμενος μιας σπιτικής κατάστασης το εκτιμάει και το σέβεται αναλόγως. Παρ’ όλα αυτά επειδή οι επισκέπτες αυξάνονται και η ανεύρεση αυλών έχει γίνει δύσκολη υπόθεση, φέτος αποφασίσαμε να μεταφερθούμε σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.
1512414_649022945132796_1070326904_n
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηχητική κατεύθυνση για το Frontyard; Δεν μας ενδιαφέρουν οι διαχωρισμοί σε μουσικά είδη. Η μουσική είναι μία. Αρκεί να έχει μια συγκεκριμένη ποιότητα και αισθητική (σύμφωνα πάντα με τα δικά μας κριτήρια), να αποτελεί ουσιαστική μουσική πρόταση, να έχει ψυχή και groove.
Πως προέκυψε το δισκογραφικό label και γιατί αυτή η dj friendly εμμονή σας με τα επτάιντσα βινύλια; Το label ήταν στο πλάνο από την αρχή, κανείς από μας όμως δεν περίμενε ότι θα γίνει πραγματικότητα τόσο γρήγορα. Συνέχεια γκρινιάζαμε ότι δεν μας αρέσει η μουσική που βγαίνει οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό και να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε την μουσική που μας αρέσει και δε βγάζει κανείς άλλος. Έτσι ήρθαν οι Kill Emil & The Yumas. Η εμμονή είναι γενικότερη με το βινύλιο καθώς το θεωρούμε το καλύτερο μουσικό format αλλά και με τα 7ιντσα ειδικά, λόγω της ανεπιτήδευτης αισθητικής τους αλλά και εξαιτίας ενός χρόνιου κόλληματος με συλλογή παλιών soul,funk και reggae. Παρ’ όλα αυτά οι λόγοι είναι και οικονομικοί. Είναι σίγουρο πάντως ότι στο μέλλον όταν υπάρξει το κατάλληλο υλικό και η οικονομική δυνατότητα θα προχωρήσουμε και σε ολοκληρωμένα LPs.

http://youtu.be/aA5f7IyEk7A

Πείτε μας μερικές λεπτομέρειες για το φετινό frontyard και για τα επόμενα δισκογραφικά σας βήματα. Το φετινό Frontyard θα είναι μεγαλύτερο αλλά ελπίζουμε ότι η αίσθηση θα παραμείνει όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουνίου σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό θεατράκι μέσα στο πάρκο Τρίτση. Πέντε εξαιρετικές μπάντες από διαφορετικά είδη θα ανεβούν στη σκηνή παρουσιάζοντας το υλικό τους (το line up θα αναρτηθεί στη σελίδα του Frontyard στο facebook). Η είσοδος θα είναι δωρεάν. Δισκογραφικά το Frontyard ετοιμάζει τη δεύτερη κυκλοφορία του, ένα ep 4 κομματιών από τον Mr. Z  σε μορφή 7ιντσου βινυλίου. Θα κυκλοφορήσει στις 20 Ιουνίου.