Ο τρόπος περιγραφής ενός έργου τέχνης μπορεί να παραπέμψει στους διαλόγους του επεισοδίου των Απαράδεκτων με τον Κωνσταντίνο Τζούμα στο ρόλο του ιδιοκτήτη γκαλερί, με τον οποίο ο Σπύρος θέλει να πιάσει φιλίες, για να «εισχωρήσει στους χώρους της διανόησης».

unnamed2

Αν, όμως, δεν είναι υπερφίαλος ή υπερβολικά επιτηδευμένος, μπορεί να δώσει το στίγμα του καλλιτέχνη, του έργου του, της σκέψης του πίσω από αυτό. Με απλά λόγια: να μας ξεστραβώσει σχετικά με αυτό που βλέπουμε ή πρόκειται να δούμε. Αν θέλουμε να «ξεστραβωθούμε» με τον τρόπο αυτό. Διότι άλλη μπορεί να είναι η πρόθεση του καλλιτέχνη κι άλλη η δική μας αντίληψη σε σχέση με το αποτέλεσμα του κόπου του. Συνηθίζεται αυτό.

Η σχέση των καλών τεχνών με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία είναι πολυεπίπεδη. Γίνεται καταρχάς αντιληπτή στην αμφίδρομη επιρροή τους, ως προς τη θεματολογία. Οι μεν «δανείζονται» από τις δε και το ανάποδο. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, αλλά και συμπληρωματικά η μία προς την άλλη.

Αυτή τη διάσταση ανάμεσα στη γλώσσα και την τέχνη θα παρουσιάσει η μη κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept, στην πρώτη της έκθεση στο νέο της χώρο, με την ατομική παρουσίαση Diction Deco της καλλιτέχνιδας Αλίκης Παναγιωτοπούλου.

Η «διακόσμηση» των λέξεων, η σύνδεση του λεκτικού στοιχείου με την επιφάνεια (και την ουσία) ενός έργου τέχνης, η απόκρυψη και η επανάληψη στοιχείων, σε συνδυασμό με διαφορετικά υλικά, όπως το ύφασμα, το ξύλο και ο πηλός, αποτελούν τη βάση του έργου της καλλιτέχνιδας. Σκοπός της είναι να παρουσιάσει τοπίο, κείμενο και γεωμετρικές φόρμες σε πρωτόλεια κατάσταση.

Η σχέση γλώσσας και τέχνης στην πρωταρχική τους μορφή δίνει μια διαφορετική διάσταση στην έκθεση Diction Deco. Αυτή της «πρωτόγονης» προσπάθειας έκφρασης του ανθρώπου.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:

Η Αλίκη Παναγιωτοπούλου (γεν. 1980) σπούδασε ζωγραφική και fine art στην Αθήνα και το Λονδίνο. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ανάμεσα στις πρόσφατες εκθέσεις της συμπεριλαμβάνονται οι Sensual abstraction à la Belle Etoile, ReMap4 (2013), Innate Memories, State of Concept (2013), At Table and in Bed, Andreas Melas and Helena Papadopoulos, Αθήνα (2013), Evil (Kreuzberg Μπιενάλε) Palais de Tokyo, Παρίσι (2012), Petrosphere / Glasgow International – ReMap3, Personal-Political / 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2009).

Λίγα λόγια για την γκαλερί:

H State of Concept – η πρώτη ελληνική γκαλερί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – ιδρύθηκε το 2013 από την κριτικό τέχνης και επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη και εδρεύει στην Αθήνα. Στόχος της να προάγει το έργο Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στην Αθήνα. Το ετήσιο πρόγραμμα της, έχει ως στόχο να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Αθήνας και της διεθνούς σκηνής της σύγχρονης τέχνης. Εκτός από το εκθεσιακό πρόγραμμα, η State of Concept προσφέρει δωρεάν consulting για νέους καλλιτέχνες και φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών, και διοργανώνει συζητήσεις, προβολές και σεμινάρια για νέους συλλέκτες.

Πληροφορίες:

Τα εγκαίνια της γκαλερί και της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 20:00 και έκθεση θα  διαρκέσει ως τις 20 Μαΐου 2014.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 15:00-20:00, Σάββατο 12:00-16:00

Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα.