Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #58: Μαρξ, Άνοιξη και Last Drive μας φτιάχνουν τη διάθεση

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (22-28/4/2018).

Σταύρος Διοσκουρίδης

 Η ζωή και η σκέψεις του Μαρξ σ’ ένα κόμικ. Corinne Maier και Anne Simon υπογράφουν μια δουλειά που διαβάζεται τόσο ευχάριστα και γρήγορα όσο ο Αστερίξ και ο Λούκι Λουκ. Και στο τέλος σου μένει και κάτι. Από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Τόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη, το φάρμακο που θα καταπολεμά σε δευτερόλεπτα τις άφθες γιατί δεν το έχει βρει; 


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

Η κοινωνική ασφάλιση αναγνωρίστηκε ως ανθρώπινο δικαίωμα από τη βουλή της Σκωτίας. Στο πλαίσιο μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Γουέστμινστερ στην τοπική κυβέρνηση, όπως είχε εξαγγελθεί μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Σκωτσέζοι βουλευτές σε μια κίνηση εγγύησης για τη συνέχεια του κοινωνικού κράτους χαρακτήρισαν τα επιδόματα αναπηρίας, την οικονομική βοήθεια προς τις κακοποιημένες γυναίκες και μια σειρά από άλλες πρόνοιες ως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με έναν νόμο που εγγυάται την καταβολή τους στο διηνεκές. Εξαιρετικά ελπιδοφόρο σε μια εποχή που το κοινωνικό κράτος βάλλεται από παντού και οι αδύναμοι θεωρούνται βαρίδια και παράσιτα. 

«’Εχουμε μπλέξει πολύ άσχημα, έχουμε μπλέξει βέβαια με δημοκρατικό τρόπο, γιατί εξελέγησαν με τη δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού, αλλά ο δημοκρατικός τρόπος εκλογής, δυστυχώς, δεν εξασφαλίζει και τον αποτελεσματικό τρόπο διακυβέρνησης και εδώ είναι το πρόβλημά μας».  Ο πρώην υπουργός πολιτισμού Κώστας Τασούλας μας ενημερώνει πως είναι πρόβλημα όταν οι ψηφοφόροι εκλεγούν μια κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας του. Μια δήλωση μνημείο αντικοινοβουλευτισμού ειδικά από κάποιον που δηλώνει γοητευμένος από την κοινοβουλευτική παρουσία του Ευάγγελου Αβέρωφ. 

 

Παναγιώτης Μένεγος

Δεν έχει σημασία αν σας έκανε να χαρείτε ή να στενοχωρηθείτε με τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού. Το αριστούργημα που έχει φτιάξει φέτος ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τη Ζάλγκιρις είναι η πιο ωραία αθλητική ιστορία της σεζόν, ένα θέαμα χάρμα οφθαλμών που δε βασίζεται σε ακριβά συμβόλαια, αλλά σε μια φονταμενταλιστική πίστη στις αρχές της ομαδικότητας και της θυσίας για το σύνολο. Θα είμαστε μαζί του(ς) στο F4 και τον ονειρευόμαστε στον πάγκο του Παναθηναϊκού…

Πολλά πρόσωπα η σκατίλα κι αυτήν την εβδομάδα: το λιντσάρισμα των προσφύγων στη Λέσβο από ντόπιους «νομπελίστες» υπό τη διακριτική προστασία της αστυνομίας/ το ντελίριο μισογυνισμού και μισανθρωπισμού στην τραγική υπόθεση της 22χρονης με το βρέφος/ «η ανώριμη κοινωνία» να δεχτεί την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια σύμφωνα με κάτι κοινοβουλευτικά απολιθώματα.


 

Θεοδόσης Μίχος

Η χαρά του να παίζεις σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή ένα νέο τραγούδι Last Drive (η αντίστροφη μέτρηση για τη συναυλία της 19ης Μαϊου έχει ξεκινήσει) για πρώτη φορά και να πέφτουν βροχή τα μηνύματα από ενθουσιασμένους ακροατές.  Υπάρχει ελπίδα 🙂

«Το μεγαλύτερο όμως και κατά την άποψή μου μοναδικό θαύμα που έχει καταγραφεί και έχει κάνει ο Άγιος Πορφύριος που συγκλονίζει τους τεχνολόγους και τους φυσικούς είναι η συστολή του χρόνου όχι για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου που πασχίζουν σήμερα οι φυσικοί που ασχολούνται με τη θεωρία της σχετικότητας και τη φυσική των υψηλών ενεργειών να πραγματοποιήσουν, αλλά πάνω από μια ώρα.» Από το blog του νέου (μετά την ηχηρή παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή) προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, Χριστόδουλου Πρωτοπαππά. Δεν υπάρχει ελπίδα 🙁


 

Πάνος Μπάρας

Η άνοιξη, που, αν και καθυστερημένα, μας αποζημιώνει με τα χρώματα, τα αρώματα και τις διαθέσεις της.

Το φασιστικό πογκρόμ, που έγινε το βράδυ της Κυριακής στη Μυτιλήνη, σε βάρος μεταναστριών, μεταναστών και προσφύγων, από αγανακτισμένους πολίτες, που αγαπούν την πατρίδα τους, κάπως εριστικά.


 

Ντενίσα Μπαϊρακτάρη

Μέχρι και το 2017 το Πούλιτζερ μουσικής δινόταν μόνο σε μουσικούς της κλασσικής ή της τζαζ μουσικής,  ο Kendrick Lamar όμως, το πήρε για τον τελευταίο του δίσκο, DAMN. Οι στίχοι του Lamar, μιλάνε για τα προβλήματα και την καθημερινή ζωή των μαύρων της «πίσω Αμερικής» και με το βραβείο αυτό αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι είναι ο πιο επιδραστικός ράπερ της γενιάς του, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά, αλλά δόθηκε και στην ραπ η αναγνώριση που της αξίζει. 

Άλλος ένας Απρίλης πέρασε και το Game of Thrones δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα….


 

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Ένας πελάτης σε μία καφετέρια στην Πανόρμου δίνει στο σκυλάκι του να πιει νερό από ένα πλαστικό ποτήρι. Όταν έρχεται η σερβιτόρα με σκοπό να την πληρώσει, τη ρωτάει εάν θα ήταν καλό να σκουπίσει το νερό που είχε ρίξει ο σκύλος του στο πάτωμα του μαγαζιού. Η κοπέλα του δίνει την εξής απάντηση: «Ούτε να το σκέφτεσαι, οι πελάτες λερώνουν πιο πολύ από τον σκύλο σου». Ε ναι, ό,τι καλύτερο συνέβη αυτή την εβδομάδα, μαζί με το American Beauty το οποίο είδα για δεύτερη φορά μετά από αρκετόν καιρό. Οι τόσο γοητευτικές αδυναμίες, τα τόσο «ανθρώπινα» πάθη των σίγουρα όχι αγγελικά πλασμένων ηρώων, αφύπνισαν για μία ακόμη φορά τα πιο έντονα, αντικρουόμενα και γλυκόπικρα συναισθήματα.
Μία 22χρονη κοπέλα αποκρύπτει επί εννέα ολόκληρους μήνες την εγκυμοσύνη της από τη μητέρα της, δεν μεριμνά εγκαίρως έτσι ώστε να αποφύγει τη συνέχιση της ανεπιθύμητης -προφανέστατα- κυοφορίας, καταλήγει να γεννάει μέσα στη μπανιέρα του σπιτιού της, και βυθισμένη μέσα στην απόγνωσή της πετάει το βρέφος από το μπαλκόνι. Ο παραλογισμός και η διαστροφή του ανθρώπινου νου στο μεγαλείο τους.

 

Λίνα Ρόκου

 Έβαλε ζέστη και οι πλατείες γεμίζουν με πιτσιρικαρία και εφήβους. Γεμάτα παγκάκια, ποδήλατα, φωνές χαρούμενες, ζωή τέλος πάντων. Μία από τις πιο όμορφες εικόνες της πόλης.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος

Την περασμένη Κυριακή ακροδεξιός όχλος επιτέθηκε σε πρόσφυγες που είχαν κάνει κατάληψη στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης με αίτημα τους την απομάκρυνση τους από το στρατόπεδο της Μόρια, χώρος υποδοχής 800 ατόμων που αυτή τη στιγμή «φιλοξενεί» περίπου 9.000 ανθρώπους (φανταστείτε συνθήκες διαβίωσης). Οι ακροδεξιοί δηλαδή που θέλουν να διώξουν τους αλλοδαπούς από το νησί επιτέθηκαν στους ανθρώπους που ζητούν ακριβώς αυτό: να φύγουν από το νησί. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για ανθρώπους που φώναζαν «Κάψτε τους ζωντανούς» και «Ψόφο» ενώ πετροβολούσαν τους πρόσφυγες. Και μετά από όλα αυτά η αστυνομία συνέλαβε 120 αλλοδαπούς (κυρίως αφγανικής καταγωγής), δύο έλληνες αλληλέγγυους και κανέναν, ναι κανέναν, ακροδεξιό. Τα πράγματα είναι δύσκολα στη Λέσβο και εάν δεν κινηθούν οργανωμένα ο κρατικός μηχανισμός και οι αλληλέγγυοι πολίτες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.


 

Ζωή Παρασίδη

Σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την ιστορία της η ΕΣΗΕΑ έκανε δεκτά ως μέλη της για πρώτη φορά δημοσιογράφους που εργάζονται σε ιντερνετικά μέσα. Έστω και με καθυστέρηση αρκετών χρόνων οι εργαζόμενοι των sites αντιμετωπίζονται ισάξια με τους εργαζόμενους στις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η διεύρυνση αυτή θα βοηθήσει τόσο την ένωση να ακολουθήσει το πνεύμα της εποχής όσο και το κύρος των ιντερνετικών μέσων που πολλές φορές πλήττεται από  κακές πρακτικές.

Βλέπω να γράφετε, να ξοδεύετε μάλιστα πολλές λέξεις, εκθειάζοντας την τελευταία ολόλευκη εμφάνιση Μελάνια Τραμπ. Ασχέτως αν μέχρι πριν λίγο καιρό διαβάζαμε παντού για το έντρομο βλέμμα της απέναντι στον σύζυγο της, για τα αγγλικά που δεν έμαθε ποτέ ενώ θα όφειλε και για όλα εκείνα που ανέχεται ούσα η γυναίκα ενός άντρα καρικατούρα με δύναμη, αυτές τις μέρες η Μελάνια εκθειάζεται. Απλώς, όσο ψέμα είναι πως υπάρχουν άνετες ψηλές γόβες άλλο τόσο ψέμα είναι ότι το στυλ το κάνουν μόνο τα ρούχα, όσο κομψά κι αν είναι αυτά κι όχι η προσωπικότητά μας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγουμε υποκλίσεις, πόσο μάλλον στην εποχή του #MeToo, να γράφουμε κείμενα που υπονοούν «δεν πειράζει κορίτσια, ακόμα κι αν δεν σας θεωρούμε ικανές για πολλά άλλα πράγματα, ακόμα κι αν έχουμε διαβάσει ή γράψει ότι είσαστε έρμαια καταστάσεων, ένα ωραίο ταγιέρ και ένα καπέλο μας αρκεί για να σας αποθεώσουμε για λίγες ώρες».

Ελένη Τζαννάτου

Rival Consoles – Persona (Erased Tapes). Πολύ εγκεφαλικό, υπόκωφα dance και ελαφρώς θλιμμένο, άρα επαρκώς σκοτεινό. Πώς να μην είναι άλλωστε όταν πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του Bergman.

Gang of Four – Complicit (GO4 Music). ‘Ντάξει, ενδιαφέρον εξώφυλλο όμως.


 

Τζούλια Τσιακίρη

Αυτά που ήξερες φίλε μου Μίμη να τα ξεχάσεις. Σαράντα χρόνια τώρα γυρίζοντας από εκδρομές, φαγοπότια σε σπίτια η σε κέντρα, θέατρα η σινεμά και κουβαλώντας μεσα στο Σουμπαρού στο Ρενώ στο Χιουντάι και τώρα στο Σέατ την αληθινή και την πνευματική σου οικογένεια ανέβαινες τη Συγγρού κυρτά αριστερά ελαφρά ανηφορικά γινόσουν ένα με τη ροή της Αμαλίας και πιο κάτω κατά τρόπο πανούργο διαλάνθανες  αριστερά στην ατμοσφαιρική στενή και πήχτρα στην ιστορική μνήμη Ξενοφώντος για να σωληνωθείς μετά στην Απόλλωνος και να μας αφήσεις εκεί που μέναμε σχεδόν όλοι. Σχεδόν πάντα. Πάρε τώρα τις αποφάσεις σου. Ξεκίνα καινούρια ζωή γιατι η στροφή αριστερά προς Μοναστηράκι καταργήθηκε με την καινούρια εγκατάσταση της αφετηρίας του τραμ. Τσούλα ήσυχα μπροστά από τη Βουλή θαύμασε τον φωτισμένο στιβαρό κορμό της Μεγάλης Βρετανίας κουτρουβάλα την Καραγιώργη Σερβίας και πάμε γι΄άλλα! Εμείς να είμαστε καλά.

Άκρα ταπείνωση. Στην Αγία Ειρήνη. Φωτογραφία Δανιήλ Κόνζογλου.


 

Γιώργος Τσίγκος

Η συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε – Ιν στα σύνορα των χωρών τους. Αυτή η συνάντηση αποτελεί το επίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας ο οποίος μπορεί να έληξε το 1953 αλλά ποτέ δεν υπεγράφη σύμφωνο ανακωχής. Οι δύο ηγέτες άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κορεατικής χερσονήσου και παρουσίασαν μία εικόνα που μέχρι χθες φάνταζε αδιανόητη. Το ζητούμενο πλέον είναι να φανεί αν όντως οι φιλοφρονήσεις και το φιλικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών θα μετουσιωθούν στην πλήρη  αποπυρηνικοποίηση τους. Πάντως, μόνο θετικά μηνύματα έστειλαν και οι δύο ηγέτες.

Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Εμμάνουελ Μακρόν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δείχνει να στερείται βασικών γνώσεων του πρωτοκόλλου που αφορά τις συναντήσεις ηγετών κρατών και υποπέφτει συνεχώς σε γκάφες. Αυτές οι γκάφες υποβαθμίζουν την ποιότητα των συναντήσεων που συμμετέχει η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου πλήττοντας το κύρος της και συν τοις άλλοις παίρνουν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την ουσία των συζητήσεων. Το θετικό πάντως είναι ότι ο Μακρόν εξέθεσε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου καθώς μίλησε κατά της εθνικιστικής απομόνωσης και της άρνησης των οικολογικών ζητημάτων που αποτελούν δύο ζητήματα στα οποία έχει αναφερθεί ο Τραμπ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.