Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.03.2023

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1987 πεθαίνει ο Andy Warhol

O εικαστικός και πρωτοπόρος του κινήματος της pop art (αλλά και κινηματογραφιστής και συγγραφέας, μεταξύ άλλων).
Στις 22 Φεβρουαρίου του 1987 πεθαίνει ο Andy Warhol

O εικαστικός και πρωτοπόρος του κινήματος της pop art (αλλά και κινηματογραφιστής και συγγραφέας, μεταξύ άλλων) Andy Warhol, γεννήθηκε ως Andrew Warhola, από Αυστροουγγαρούς μετανάστες στις 6 Αυγούστου του 1928 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Από το 1945 ως το 1949 σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κάρνεγκι για να εγκατασταθεί στη συνέχεια, στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής παπουτσιών αλλά σύντομα προσχώρησε στο περιοδικό Glamour όπου εργάστηκε σαν εικονογράφος.

Τα σχέδιά του ήταν επηρεασμένα από αντικείμενα της καθημερινότητας, θέματα διαφημίσεων, με τη χρήση έντονων χρωμάτων, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την pop art. Σχεδίασε και συσκευασίες προιόντων με εμβληματικότερη την άσπρου και κόκκινου χρώματος συσκευασία για τις σούπες Campbell. Eπίσης, παρήγαγε μαζικά και προσωπογραφίες διάφορων προσωπικοτήτων της ποπ κουλτούρας, συνήθως σε διάταξη τεσσάρων επαναλαμβανόμενων φωτογραφιών με έντονα χρώματα και συχνά σαν μεταξοτυπίες.

Από τη δεκαετία του ’60 ασχολήθηκε συστηματικά με τον κινηματογράφο, δημιουργώντας πειραματικές avant-garde ταινίες, που συχνά απωθέωναν «το βαρετό», με πιο ακραίο παράδειγμα την ταινία “Sleep”(1964) το οποίο δεν δείχνει παρά έναν άντρα να κοιμάται για περίπου 5μιση ώρες. Έντονο στις ταινίες του Warhol ήταν και το ερωτικό στοιχείο, με παράδειγμα την ταινία “Blowjob”(1963) όπου δείχνει το πρόσωπο ενός άντρα κατά τη διάρκεια αυτού που δηλώνει ο τίτλος της. Γνωστότερες ταινίες του είναι το “Chelsea Girls”(1966) και το “Vinyl”(1965).

Aπό το 1962 χώρος δημιουργίας του ήταν το εργαστήριό του “Factory” που στεγαζόταν σε ένα πρώην εργοστασιακό χώρο και υπήρξε τόπος συγκέντρωσης διασημοτήτων και avant-garde και underground καλλιτεχνών της Νέας Υόρκης και από εκεί μεταξύ άλλων, ξεπήδησαν και οι Velvet Underground, με το πρώτο θρυλικό album τους “Velvet Underground And Nico”(1967) να είναι σε παραγωγή του ίδιου του Warhol, αν και οι γνώμες γύρω από αυτό διίστανται, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Warhol απλά χρηματοδότησε την ηχογράφηση του δίσκου και η παραγωγή έγινε από άλλους.

Από το 1968 ο Warhol άρχισε να απομακρύνεται από τους underground κύκλους του και να συναναστρέφεται σιγά σιγά περισσότερο με κόσμο της υψηλής κοινωνίας. Τη δεκαετία του ’70 έκανε κατά παραγγελία προσωπογραφίες τις γνωστές και ως Polaroid του Warhol, ενώ τη δεκαετία του ’80 ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, με τα θέματα των πινάκων του να είναι βασισμένα σε θρησκευτικά θέματα της αναγέννησης. Άφησε την τελευταία πνοή του στις 22 Φεβρουαρίου του 1987 στη Νέα Υόρκη, ύστερα από επιπλοκές κατά τη διάρκεια επέμβασης της χολής του.

https://www.youtube.com/watch?v=Ejr9KBQzQPM

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.