ATHENS FINE DRINKING BY WORLD CLASSΤο τέλειο ποτό θέλει και το perfect serve του

Το τέλειο ποτό θέλει και το perfect serve του

Μιλήσαμε με τρεις κορυφαίους Αθηναίους bartenders για τη νέα τάση του σερβιρίσματος των ποτών που απαιτεί προσήλωση στην παραμικρή λεπτομέρεια και απογειώνει την απόλαυση.

Τι κάνει ένα ποτό τέλειο; Ποιες παράμετροι επηρεάζουν την γεύση του, αλλά και την όψη του, την υφή του, το άρωμά του; Πως θα επιτύχουμε ένα ανώτερο αποτέλεσμα ακόμα και αν μιλάμε για ένα “απλό” ποτό με πάγο, για ένα συνηθισμένο long drink (για παράδειγμα ένα -φαινομενικά απλό- gin tonic) ή για ένα κλασικό (ή και μεταμοντέρνο) cocktail. Τι είναι αυτό που θα κάνει όλες τις παραπάνω εκδοχές ποτών να ξεχωρίσουν από την μέση γραμμή των ποτών που σερβίρονται στα χιλιάδες μπαρ του πλανήτη και να αποκτήσουν μια fine drinking ούγια; Τι ρόλο παίζει το σχήμα και η θερμοκρασία του πάγου, το ποτήρι, η οξύτητα των διαφορετικών εσπεριδοειδών, η ποιότητα των συνοδευτικών αναψυκτικών, ο τρόπος ανάδευσης, το γαρνίρισμα και ο κατάλογος είναι μακρύς ακόμα. 

Με αφορμή την θεματική («Perfect Serves»: Straight, Mixed ή Cocktail) του φετινού Athens Fine Drinking by World Class (του μοναδικού θεσμού μύησης στη φιλοσοφία και κουλτούρα του ποιοτικού ποτού που θα γίνει στο Παλαιό και Μικρό Χρηματιστήριο και θα συνεχιστεί σε 32 μπαρ του αθηναϊκού κέντρου), ρωτήσαμε τρεις κορυφαίους Αθηναίους bartenders για τα συστατικά εκείνα που οδηγούν με ακρίβεια στην παρασκευή του τέλειου ποτού και δημιουργούν την απόλυτη fine drinking εμπειρία απόλαυσης .

Μανόλης Λυκιαρδόπουλος

Ποιό είναι τελικά το perfect straight ποτό; O Mario Basso, bartender και συνιδιοκτήτης του Barreldier λέει ότι: «Το perfect straight είναι ένα ποτό που είτε το αναμειγνύεις με πάγο, είτε το σερβίρεις χωρίς πάγο -είτε είναι χτυπημένο στο shaker είτε είναι αναδευμένο. Δεν έχει σχέση μόνο με το σκέτο ποτό. Το τελετουργικό έχει να κάνει με τον τρόπο παρασκευής: αν έχω παγώσει το mixing glass και το shaker, αν ο πάγος μου είναι στην σωστή θερμοκρασία, αν το decor είναι εξεζητημένο, αν το ποτήρι που θα σερβίρω το ποτό -με πάγο ή χωρίς- είναι επίσης παγωμένο». Στα παραπάνω, έρχεται να προσθέσει ο Μανόλης Λυκιαρδόπουλος (bartender, συνιδιοκτήτης του Odori και νικητής του ελληνικού World Class το 2015) ότι «προσφέροντας ένα perfect straight ποτό, καλούμε τον καταναλωτή να δοκιμάσει premium ποτά, με έναν διαφορετικό τρόπο, ώστε να τα εκτιμήσει και να τα αγαπήσει καλύτερα και να μπει σιγά-σιγά στο νόημα του fine drinking»

Η δεύτερη εκδοχή του perfect serve ποτού είναι το perfect mixed drink. «Το perfect mixed drink έχει να κάνει με το αν χρησιμοποιείς φρέσκα υλικά, φρέσκους χυμούς φρούτων (λεμόνι, πορτοκάλι κ.ά.), σε τι κατάσταση βρίσκεται το ποτήρι, τι χτύπημα ή ανάδευση κάνει ο bartender. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με εκείνον που το φτιάχνει, πόσο ικανός είναι και πόσο ξέρει να διαχειρίζεται τα εργαλεία και τα υλικά που έχει στα χέρια του.» λέει ο Mario Basso.

Mario Basso

 

Και φτάνουμε στην τρίτη-και πιο περίπλοκη- εκδοχή του perfect serve, στο perfect serve cocktail. Το cocktail που δεν είναι απλά μια ανάμιξη υλικών, αλλά ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων και προσήλωσης σε κάθε παραμικρή λεπτομέρεια για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα – σκεφτείτε για παράδειγμα έναν υψηλού επιπέδου σεφ σε ένα fine dining εστιατόριο και το πως στήνει ένα από τα πιάτα του. Το perfect cocktail για τον Αλέξη Σιμωνίδη (bartender του Clumsies και νικητής του ελληνικού World Class το 2016), είναι το πως ένα κλασικό cocktail χωρίς να του πειράζεις πάρα πολλά πράγματα, παραμένει διαχρονικό και πολύ καλό γευστικά, με την δέουσα προσοχή στα υλικά και την τεχνική. «Το δικό μου perfect cocktail είναι εκείνο που δεν σηκώνει συζήτηση για τίποτα -ούτε για το ποτήρι και την θερμοκρασία, ούτε για την γεύση του και το decor. Αυτό είναι το τέλειο ποτό για εμένα!», σημειώνει ο Mario Basso, ενώ το πορτρέτο συμπληρώνει ο Μανόλης Λυκιαρδόπουλος: «Το perfect cocktail είναι ένα άρτιο και τέλεια εκτελεσμένο cocktail με δυνατό χαρακτήρα και μοναδικότητα.»

Αλέξης Σιμωνίδης

Από 18 έως 21 Μαΐου, στο Παλαιό Χρηματιστήριο, το Athens Fine Drinking by World Class, ο μοναδικός θεσμός μύησης στη φιλοσοφία και κουλτούρα του ποιοτικού ποτού, παρουσιάζει το εντυπωσιακότερο pop-up bar, φιλοξενώντας 32 κορυφαία bars της Αθήνας και τις δημιουργικές fine drinking προτάσεις τους μέσα από τα «Perfect Serves»: Straight, Mixed ή Cocktail. Τρεις μοναδικοί τρόποι σερβιρίσματος των premium spirits, που ενισχύουν την εμπειρία, δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια, αναδεικνύουν τις γεύσεις, εντυπωσιάζουν καινοτομώντας, αλλά και ξαφνιάζουν και με την απλότητά τους. 

Τα «Perfect Serves» είναι το «αποτύπωμα» που αφήνει το φετινό Athens Fine Drinking by World Class προσκαλώντας σας σε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας.

Get Served και μυηθείτε στην τέχνη του Fine Drinking για να ανακαλύψετε τα δικά σας «Perfect Serves».  

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το: http://www.athensfinedrinking.gr ή κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Cliomuse app bit.ly/cliomuse και αναζητήστε την διαδρομή Αthens Fine Drinking. 

#AthensFineDrinking  #GetServed  #WorldClassGreece  #DrinkResponsibly 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ATHENS FINE DRINKING BY WORLD CLASS

Ο Πάνος Κανατσούλης θα πάει στο Μεξικό για να το σηκώσει

Ο Έλληνας World Class Bartender of the Year για το 2017 βρίσκεται πίσω από τη μπάρα ενός από τα δέκα καλύτερα μπαρ του πλανήτη και ασπάζεται το μότο του Don Julio González σύμφωνα με το οποίο «όταν έχεις πάθος, έχεις τα πάντα».

Athens Fine Drinking by World Class: Αυλαία για την μεγάλη γιορτή του ποιοτικού ποτού

Ενώ η φετινή διοργάνωση οδεύει προς το τέλος της με μεγάλη επιτυχία, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της αθηναικής μπαρ σκηνής, απομένουν δυο βράδια για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάποια από τα σπουδαία ποτά που σερβίρουν τα 32 μπαρ που συμμετέχουν.

Athens Fine Drinking by World Class: Που θα πιείτε τα καλύτερα ποτά στο κέντρο της πόλης

Η Popaganda σταχυολογεί τα καλύτερα κοκτέιλ από τα Athens Fine Drinking by World Class μενού των 32 μπαρ που συμμετέχουν στην μεγάλη γιορτή του καλού ποτού που συνεχίζεται στην πόλη μέχρι και το Σάββατο 27 Μαΐου.

Athens Fine Drinking by World Class: η Αθήνα υποκλίνεται στο κύμα του ποιοτικού ποτού

Οι bartenders των 32 μπαρ του κέντρου της πόλης, αφού κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στο Παλαιό Χρηματιστήριο συνεχίζουν να σερβίρουν κορυφαία Athens Fine Drinking ποτά μέχρι και το Σάββατο 27/5.

Athens Fine Drinking by World Class: Η μεγάλη γιορτή του καλού ποτού συνεχίζεται

Τα 32 μπαρ του αθηναϊκού κέντρου που συμμετείχαν στο μεγάλο event του Παλιού Χρηματιστηρίου συνεχίζουν να προσφέρουν perfect serve ποτά. Σκανάραμε τα ειδικά μενού και σας προτείνουμε τι να δοκιμάσετε.

Athens Fine Drinking: Ανταπόκριση από το τελευταίο βράδυ της μεγάλης γιορτής του καλού ποτού

Με πολύ δυνατές συμμετοχές (ανάμεσά τους και δυο από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου) και σπουδαία κοκτέιλ, ξεκίνησε η φετινή διοργάνωση του Athens Fine Drinking που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το κέντρο της Αθήνας το τετραήμερο 18-21 Μαΐου.

Athens Fine Drinking: Σάββατο βράδυ στον «κήπο» του καλού ποτού

Ανταπόκριση από την τρίτη ημέρα της διοργάνωσης που αποτελεί talk of the town.

Video: Το Athens Fine Drinking είναι η πατρίδα του καλού ποτού

Ο Φώτης Βαλλάτος περιπλανιέται στο Παλιό Χρηματιστήριο ανάμεσα σε εκλεκτά αποστάγματα και σπουδαία μπαρ του αθηναϊκού κέντρου αναζητώντας τα καλύτερα perfect serve ποτά (και τα βρίσκει ενθουσιασμένος).

Athens Fine Drinking: Ανταπόκριση από την δεύτερη ημέρα της μεγάλης γιορτής

8 διαφορετικά μπαρ του αθηναϊκού κέντρου, 8 premium αποστάγματα, 16 κοκτέιλ και 5 ώρες που το Παλιό Χρηματιστήριο μετατρέπεται στο πιο σπουδαίο μπαρ της πόλης.

Athens Fine Drinking: Τι είδαμε και τι δοκιμάσαμε στα χτεσινά εγκαίνια

Σπουδαία κοκτέιλ και γιορτινή ατμόσφαιρα στο μεγάλο pop up μπαρ που έχει στηθεί στο Παλιό Χρηματιστήριο και θα αποτελέσει μέχρι την Κυριακή, σημείο αναφοράς για τους fans του ποιοτικού ποτού.

World Class: Ο διαγωνισμός που αποθεώνει την κουλτούρα του fine drinking

Ο πιο επιδραστικός bartender του κόσμου, Alex Kratena και ο περυσινός νικητής του ελληνικού τελικού Αλέξης Σιμωνίδης, μιλούν στην Popaganda για τον σημαντικότερο θεσμό στον χώρο του ποιοτικού ποτού.

Κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις και ένα mentoring session στο Athens Fine Drinking

Ζήστε την εμπειρία της μεγαλύτερης γιορτής ποιοτικού ποτού και γνωρίστε από κοντά την μοναδική κουλτούρα fine drinking!

World Class Bartender Of The Year 2017: Ο Πάνος Κανατσούλης κέρδισε το εισιτήριο για τον τελικό του διαγωνισμού στην πόλη του Μεξικό

O bartender από το The Clumsies επικράτησε στην τελική δοκιμασία “Pop-up bars” και –συμπληρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία της τελικής τριάδας του διαγωνισμού– αναδείχθηκε επάξια ως ο Έλληνας Bartender of the Year 2017

Ξέρουμε που θα πίνετε τα κοκτέιλ σας αυτό το τετραήμερο (18-21/5)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Athens Fine Drinking by World Class, τη μεγάλη γιορτή του ποιοτικού ποτού που επιστρέφει στην Αθήνα και μετατρέπει το Παλαιό Χρηματιστήριο σε ένα μεγάλο μπαρ.

Κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις για το Athens Fine Drinking by World Class

H μεγάλη γιορτή του ποιοτικού ποτού που επιστρέφει στην Αθήνα και μετατρέπει το Παλαιό Χρηματιστήριο σε ένα μεγάλο pop up μπαρ.

World Class: Η ώρα του ελληνικού τελικού

Ποιος θα αναδειχθεί κορυφαίος Έλληνας bartender της χρονιάς και θα μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού που διαμορφώνει την κουλτούρα του fine drinking;

Γιατί η Αθήνα είναι στο επίκεντρο της διεθνούς fine drinking κουλτούρας

Μπαρ στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου, bartenders σε guest εμφανίσεις στα σημαντικότερα μπαρ του πλανήτη, events παγκόσμιας εμβέλειας και τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα για να δουν από κοντά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μπαρ σκηνές.

Το τέλειο ποτό θέλει και το perfect serve του

Μιλήσαμε με τρεις κορυφαίους Αθηναίους bartenders για τη νέα τάση του σερβιρίσματος των ποτών που απαιτεί προσήλωση στην παραμικρή λεπτομέρεια και απογειώνει την απόλαυση.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.