29_labori (14)

Στα Κάτω Πετράλωνα η ζωή κυλάει πιο ήσυχα σε σχέση με τα Άνω Πετράλωνα – για καλό το λέω αυτό. Έχουν ανοίξει όμως κάποια ενδιαφέροντα μαγαζιά που αξίζει να επισκεφτεί κανείς κι ένα από αυτά είναι το Λαμπόρι. Το περιποιημένο αυτό καφενείο-μεζεδοπωλείο, τη διακόσμηση του οποίου έχει επιμεληθεί ο Τάσος Κατσούλης, άνοιξε μόλις τον περασμένο Μάρτιο κι έχει καταφέρει να τραβήξει κόσμο μολονότι βρίσκεται εκτός πιάτσας. Αυτό ακριβώς επιζητούν και οι ιδιοκτήτες του. Ο Γιώργος Νάτσικας, η Ελένη Αγγελή και ο Κώστας Σκανδάλης έφτιαξαν ένα χώρο που εντάσσεται αρμονικά στη γειτονιά, όπως συνέβαινε παλιότερα με τα καφενεία. Όπως λέει ο Γιώργος, γι’ αυτό τον λόγο επιλέχτηκε να δοθεί και μια παράσταση Καραγκιόζη, ενός θεάτρου που ταυτίζεται με τη γνήσια, λαϊκή διασκέδαση. Άλλωστε και τα Πετράλωνα συνιστούσαν μια εργατική, φτωχική συνοικία και η μικρή πλατεία απέναντι από το Λαμπόρι, είναι γνωστή ως «πλατεία του εργάτη» εξού και το λογοπαίγνιο στην ονομασία του μαγαζιού.

29_labori (20)

Κάποια παιδάκια που βρίσκονται στην μικρή παιδική χαρά της πλατείας παίρνουν είδηση ότι θα παίξει Καραγκιόζης σε λίγη ώρα. Σε λίγο φτάνουν δύο πιτσιρίκες πιασμένες από το χέρι. «Αλήθεια, θα παίξει ταινία του Καραγκιόζη» ρωτούν δύσπιστα, τους απαντά καταφατικά ο Γιώργος, δε δείχνουν να πείθονται, τους δείχνω την αφίσα στην πόρτα κι αφού την μελετούν, τρέχουν προς την παιδική χαρά σε κατάσταση ενθουσιασμού. Σε λίγο κάνει την εμφάνιση της μια μαμά που έρχεται να ρωτήσει αν πράγματι έχει Καραγκιόζη γιατί «έχουν όλα αναστατωθεί απέναντι, τα μισά κλαίνε επειδή είναι λίγο αργά και δεν τα αφήνουν». Ο Γιώργος της απαντά ότι το αργότερο 21:30 θα ξεκινήσει, να έρθουν τα παιδιά να δουν Καραγκιόζη, δε χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα, να κάτσουν να το ευχαριστηθούν.

29_labori (23)

Στο Λαμπόρι μαγειρεύουν ο Κώστας Σκανδάλης και η Μαριάννα Δρακονταειδή (είναι από Λευκάδα αλλά κρατάει από Βυζάντιο κι έτσι εξηγείται το φοβερό επίθετο). Η λογική της κουζίνας είναι απλό, περιποιημένο φαγητό. Κάθε μέρα υπάρχει ένα διαφορετικό πιάτο, ένα μαγειρευτό -πετύχαμε σπετζοφάι- και για να δικαιώσει τον τίτλο του καφενείου-μεζεδοπωλείου μπορεί κάποιος να έρθει να φάει κανονικά αλλά μπορεί να πάρει και κάνα δυο μεζέδες για να συνοδέψει τη μπύρα ή το τσίπουρο και το ρακί του. Μιλώντας για αλκοόλ, στο Λαμπόρι παίζουν τα εξής ωραία (εκτός των εμφιαλωμένων): ρακί Ηρακλείου, ρακί Ιεράπετρας από λιάτσικα στα 3 ευρώ, τσίπουρο Τυρνάβου από μοσχάτο στα 3,5, τσίπουρο Πραμάντων από ζαμπέλα στα 4 και τσίπουρο Τυρνάβου με γλυκάνισο στα  3,5. Από μπίρες αξίζει να δοκιμάστε την Αργοστάρ, μια τίμια γλυκιά lager που παράγεται στο Άργος για λογαριασμό της κάβας Αμπελοφιλοσοφίες και θα τραβήξει την προσοχή σας με την ετικέτα της. Στοιχίζει 2,80 στο μπουκάλι των 500 ml.  Στους μεζέδες ξεχωρίζει η καπνιστή πέστροφα με φρέσκο κρεμμυδάκι και σαλάτα (5 ευρώ) και τα κρεατικά δηλαδή λουκάνικο, πανσετάκια, τηγανιά, κεμπάμπ (5-6 ευρώ).

29_labori (16)

Ενώ τρώμε ο Δημήτρης, ο αδερφός του ο Βασίλης και ο δεκατριάχρονος γιος του δεύτερου, ο Βαγγέλης, στήνουν τον μπερντέ του Καραγκιόζη. Η παράσταση ξεκινάει μετά από λίγο, τέσσερα-πέντε παιδάκια έχουν στρογγυλοκαθίσει μπροστά και γελάνε δυνατά (κοίτα να δεις που ακόμη τα μικρά ενθουσιάζονται με το θέατρο σκιών και όχι μόνο με τζι άι τζο σκέφτομαι) και το μαγαζί έχει σχεδόν γεμίσει. Μετά από 3-4 ρακές στο Λαμπόρι έχει αρχίσει να κουνάει.

Το Λαμπόρι, Αλκμήνης 23-25, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 213 030 2493

29_labori (3)
29_labori (24)
29_labori (25)
29_labori (27)
29_labori (7)