Στο νούμερο 5 της Ευφρονίου θα συναντήσεις το «Φάτσιο» που βρίσκεται εδώ «χρόνια και ζαμάνια» από το 1948. Ένα εστιατόριο με αρχοντιά, ζωγραφισμένα πορφυρά ταβάνια, γκραβούρες στους τοίχους από τα Πριγκιπονήσια και τη μεγάλη του Γένους Σχολή, καλοβαλμένα τραπεζάκια με ατομικό πορτατίφ και μία τεράστια βιτρίνα γεμάτη ταψιά ελληνικής και πολίτικης κουζίνας, χωρίς «μοντέρνες» εκδοχές κλασικών φαγητών. Μαγαζί που στη σάλα του δεν έχει μουσική, τηρεί πιστά το νόμο κατά του καπνίσματος χρόνια τώρα και σε κάθε επίσκεψη σου δίνει την αίσθηση πως είσαι καλεσμένος σε οικογενειακό τραπέζι χρυσοχέρας αδελφής που έχει διάθεση να σε περιποιηθεί.
«Η ιστορία του πρώτου εστιατορίου «Φάτσιο» ξεκινάει το 1869 στα Πριγκιποννήσια από τον παππού Φάτσιο» μου λέει με ειλικρινή ευγένεια ο Γιώργος, γιός του τωρινού ιδιοκτήτη του μαγαζιού, κ. Κωνσταντίνου Φάτσιου. «Βρισκόταν στο τέλος της προβλήτας του νησιού, σέρβιρε αρχικά μεζέδες και από την πρώτη στιγμή που άνοιξε οι πελάτες έκαναν ουρές για να το δοκιμάσουν. Το όνομά του δεν άργησε να γίνει συνώνυμο του καλού φαγητού στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να κλέψουν κάτι από τη λάμψη του, ονομάζοντας «Φάτσιο» και τα δικά τους εστιατόρια –να φανταστείτε υπάρχουν ακόμη δύο εστιατόρια στην Τουρκία με το όνομά αυτό».
Ακολουθούν δύσκολα χρόνια και ο κ. Κώστας Φάτσιος αφήνει την Πόλη και έρχεται στην Αθήνα. Περιζήτητος στους χώρους της εστίασης, αρχίζει να εργάζεται στο Γεροφοίνικα που ήταν τότε η πιο φαντεζί ταβέρνα της εποχής, στέκι κινηματογραφικών αστέρων –θαμώνες του η Βουγιουκλάκη, ο Παπαμιχαήλ, ο Παπαγιανόπουλος κ.α. Το 1948, σαν έτοιμος από καιρό, παίρνει την απόφαση να ανοίξει το δικό του Φάτσιο στο Παγκράτι που γίνεται σχεδόν αμέσως στέκι σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου –από τα τραπέζια του έχουν περάσει Σεφέρης, Χατζιδάκις, Τσαρούχης, Καραΐνδρου, Φασιανός και άλλοι πολλοί.
Εξήντα χρόνια μετά παραμένει πιστό στις αξίες του και τις αρχές του και εξακολουθεί να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σαν οικογενειακή επιχείρηση με συνταγές που παραμένουν ίδιες στο πέρασμα των χρόνων. Καθημερινά στη βιτρίνα του θα βρείτε νοικοκυρεμένα μαγειρευτά -μοσχαράκι τυλιγμένο στην μελιτζάνα, ρεβίθια μικρασιατικά, λαχανοντολμάδες με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδα, ανεπανάληπτο μοσχαράκι ρολό εσκαλόπ, μια κολοκυθοτυρόπιτα όνειρο με χοντρό χωριάτικο φύλλο, μπριζόλα κρασάτη και φυσικά φρέσκα ψάρια -σαρδέλα, γαύρο με λαδορίγανη, μπαρμπούνια και ξιφία. Στις αξέχαστες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού δεν γίνεται να μην αναφέρω τη φρέσκια αθηναϊκή σφυρίδα με σπιτική μαγιονέζα που είναι οι μόνοι που τη σερβίρουν ακόμη στην Αθήνα ενώ για γλυκάκι κρατήστε οπωσδήποτε χώρο για το ρυζόγαλο φούρνου (σούτλατς) και τα ανατολίτικά τους, το χειροποίητο ασουρέ, το καζάν ντιπί και το εκμέκ με καϊμάκι δικής τους παραγωγής.
Extra tip: Τέσσερις φορές τον χρόνο –στα Φώτα, στις 25 Μαρτίου και στην Κυριακή των Βαΐων και την Καθαρά Δευτέρα σερβίρουν τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά που αξίζει να τον παραγγείλεις από την προηγούμενη μέρα για να είσαι σίγουρος πως δεν θα τον χάσεις.
Φάτσιο, Ευφρονίου 5-7, Παγκράτι, Καθημερινά από τις 12.00 μέχρι τις 18.00, τηλ.210 7217.421 Παραμένει κλειστό το 4ο του Πάσχα, 10 έως 20 Αυγούστου και Χριστούγεννα. Κάνουν και delivery στις γύρω περιοχές (Παγκράτι, Ιλίσια, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Μετς, Βύρωνα, Καισαριανή).