Scott Collins και Γιάννης Παπουτσής, συνιδιοκτήτες των MEATliquor.
Scott Collins και Γιάννης Παπουτσής, συνιδιοκτήτες των MEATliquor.

Το όνομά του είναι Παπουτσής. Γιάννης Παπουτσής. Κι ο λόγος που αυτό το κείμενο ξεκινά με το διάσημο τρόπο που πλάσαρε ο James Bond τον εαυτό του είναι επειδή ο συγκεκριμένος μάγειρας έχει ταράξει τα γαστρονομικά δρώμενα του Λονδίνου, τόσο όσο και ο δημοφιλής κινηματογραφικός πράκτορας τα αρχεία της M16.

Ο Γιάννης Παπουτσής είναι σήμερα ο συνιδιοκτήτης, όχι μόνο του ξακουστού εστιατορίου MEATliquor στην Oxford Street, αλλά και άλλων πέντε συνολικά στη Μεγάλη Βρετανία, το ίδιο επιτυχημένων. Όλα άρχισαν για το Γιάννη (που εργάζονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ως τεχνικός παραγωγός στο English National Ballet) το 2009, χρονιά που στα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας, εύκολα μπορεί να πάρει τον τίτλο του έτους της μεγάλης κατρακύλας. «Πήρα τις 2.000 λίρες που είχα αποταμιεύσει στην άκρη για ώρα ανάγκης και αγόρασα την πιο μικρή, την πιο φτηνή καντίνα, στην οποία θα μπορούσα να φτιάχνω burgers», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Popaganda. Τα πράγματα ακολούθησαν όμως το νόμο του Μέρφυ, καθώς αυτό το βανάκι, με το ευφάνταστο όνομα MEATwagon καταστράφηκε από βανδαλισμό, ενώ το επόμενο που αναγκάστηκε ο Γιάννης να αγοράσει του το έκλεψαν. Πολύ σύντομα βρέθηκε  να μαγειρεύει με ενοικιασμένο εξοπλισμό, εκτεθειμένος σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Όμως το 2010 σε ένα πάρκο αυτοκινήτων ο Γιάννης Παπουτσής γνώρισε τον Scott Collins, τον άνθρωπο που έμελλε να γίνει συνεταίρος του. Ο τελευταίος, φανερά εντυπωσιασμένος από τα gourmet burgers του Γιάννη, τον κάλεσε να μαγειρέψει στην pub του. Η συνέχεια ήταν ιδανική. «Το Νοέμβριο του 2011 οι δυο μας ανοίξαμε το πρώτο μόνιμο μέρος το MEATliquor. Αυτή την περίοδο έχουμε τέσσερα εστιατόρια στο Λονδίνο, ένα στο Brighton και άλλο ένα στο Leeds ». Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι το μενού τους δεν περιλαμβάνει μόνο ζουμερά burgers, αλλά και  «αρνίσια παϊδάκια, φτερούγες κοτόπουλου, chili fries, hot dogs και φυσικά την αγαπημένη εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας της θείας μου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο  μαγειρικής «The MEATliquor Chronicles».

MEATmission_1

Διότι ο Γιάννης έγραψε και βιβλίο.«Μας πλησίαζε πολύς κόσμος, ήδη από το άνοιγμα του MEATliquor το 2011, για να εκδώσουμε τις συνταγές μας. Εμείς όπως προτιμήσαμε να περιμένουμε  προκειμένου να το εμπλουτίσουμε σε υλικό, αλλά και να βρούμε τους σωστούς συνεργάτες. Και τους βρήκαμε στον εκδοτικό οίκο Faber& Faber που με τη σειρά τους μας σύστησαν στον DBC Pierre, οπότε μαζί φτιάξαμε το συγκεκριμένο βιβλίο» Και συμπληρώνει με περηφάνια «θα βρείτε συνταγές για φαγητά και κοκτέιλ, αλλά και συζητήσεις γύρα από το φαγητό γαρνιρισμένες με γενναίες δόσεις χιούμορ».

Στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη του για το street food, απαντά ότι είναι παγκόσμια τάση, ότι κάθε κουλτούρα στην υφήλιο έχει το δικό της κι ότι πρέπει να καλλιεργηθεί και όχι να αποστειρωθεί. Κι επιμένει πως δεν θεωρεί τα burgers ότι εκπροσωπούν την κουλτούρα των χίπστερς, καθώς υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον εκατό χρόνια.
Μέσα από τη συνέντευξη, αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος που τιμά την ελληνική ρίγανη και που αγαπά ειλικρινά τη μαγειρική επειδή του αρέσει να τρώει. Φανατικός υποστηρικτής της χρήσης εξαιρετικών πρώτων υλών «δεν υπάρχει καλό φαγητό, χωρίς καλά υλικά» θυμάται με συγκίνηση τα παιδικά του χρόνια στην Έδεσσα τις ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα που επισκεπτόταν με την οικογένειά του συχνά. (Εννοείται ότι του αρέσει φανατικά ο γύρος).

Screen Shot 2014-09-03 at 14.57.53

Ο πρωτοπόρος του street food, όπως συχνά των περιγράφουν κορυφαία γαστρονομικά περιοδικά του εξωτερικού, πρόσφατα κλήθηκε από την Downing Street (!) να μιλήσει για τον τρόπο που οι start up επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην άνθηση της οικονομίας κι αυτό που έχει να συμβουλεύσει τους νέους ανθρώπους οι οποίοι τολμούν να κυνηγήσουν ένα όνειρο παρόμοιο με το δικό του είναι «Να τραβήξουν το μονοπάτι τους με τόση ταπεινότητα ώστε όταν καταλάβουν ότι δεν είναι σε κάτι εξαιρετικοί, να έχουν το θάρρος να αναζητήσουν αυτούς τους συνεργάτες που διαπρέπουν σε αυτό το πεδίο». Και προσθέτει, γελώντας,  ότι το δικό του μυστικό επιτυχίας υπήρξε «Η σκληρή δουλειά και η …αϋπνία».

Ο άνθρωπος που αντλεί έμπνευση για τις μαγειρικές του δημιουργίες από τις μυρωδιές, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, αλλά και τα video games (!), θεωρεί ότι η διαφορά του να μαγειρεύεις σε ένα εστιατόριο από το να μαγειρεύεις σε μια καντίνα δεν είναι μόνο στα logistics και στον εξοπλισμό, αλλά κυρίως στο ότι το πρώτο δε στάζει τόσο πολύ όταν βρέχει. Επόμενός του στόχος είναι το άνοιγμα ενός νέου εστιατορίου της αλυσίδας στο Bristol  το 2015, αλλά και ένας καινούριος χώρος στο Λονδίνο με αρκετούς εξωτερικούς χώρους για υπαίθρια μαγειρέματα.

-Κύριε Παπουτσή, τι θα σερβίρατε σε ένα άνθρωπο που αγαπάτε;

-Πρωινό στο κρεβάτι.

Το Halloumi & mushroom burger του MEATliquor μπήκε μέσα στο top 5 των καλύτερων χορτοφαγικών burgers του Λονδίνου, από την Evening Standard.

Περισσότερες πληροφορίες για την αλυσίδα εστιατορίων του Γιάννη Παπουτσή, αλλά και για το βιβλίο  «The MEATliquor Chronicles» στην ιστοσελίδα meatliquor.com

_P3M5882

Από το βιβλίο The MEATliquor Chronicles: Chapter and Verse των Yianni Papoutsis, Scott Collins

_P3M5899

Από το βιβλίο The MEATliquor Chronicles: Chapter and Verse των Yianni Papoutsis, Scott Collins

_P3M5890

Από το βιβλίο The MEATliquor Chronicles: Chapter and Verse των Yianni Papoutsis, Scott Collins