Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
03.12.2021

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1947 ο μετεωρίτης Σικότε Άλιν πέφτει στα βουνά της Σιβηρίας

Το χρονικό του μεγαλύτερου μετεωρίτη που έπληξε ποτέ τη γη. Το συνολικό του μέγεθος έφτανε τα 100.000 κιλά.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1947 ένα μετεωρίτης έπεσε στα βουνά της ανατολικής Σιβηρίας , Σικότε-Αλιν. Αν και το φαινόμενο δεν παρατηρούταν για πρώτη φορά και ήταν αρκετές οι περιπτώσεις πτώσεων μικρών μετεωριτών πέρα από εκείνον που έπεσε το 1908 στην Τουνγκούσκα, ποτέ πριν στην ιστορία δεν είχε καταγραφεί πτώση μετεωρίτη αυτού του βεληνεκούς. Το συνολικό μέγεθος του εκτιμάται ότι έφτανε τα περίπου 90.000 κιλά, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως έφτανε τα 100.000. Υπολογίζεται δε ότι 70 τόνοι του υλικού που επέζησε από τον μετεωρίτη πέρασαν μέσα από την ατμόσφαιρα και έφτασαν στη Γη.

Η πτώση του έγινε στις 10:38 το πρωί (τοπική ώρα) και όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες στα βουνά Σικότε-Αλιν στην περιοχή της Πριμορί είδαν μια τεράστια φωτεινή βολίδα να βγαίνει από τον Ήλιο και να κατεβαίνει με ταχύτητα στη γη. Η εκτυφλωτική λάμψη και ο εκκωφαντικός ήχος της πτώσης παρατηρήθηκαν για 300 χιλιόμετρα γύρω από το σημείο της πρόσκρουσης, ενώ τον καπνό μπορούσε να τον δει κανείς μέχρι 32 χιλιόμετρα μακριά. Ο καπνός μάλιστα παρέμεινε στον ουρανό για αρκετές ώρες.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1957, ακόμη, η τότε Σοβιετική Ένωση εξέδωσε ένα γραμματόσημο για την 10η επέτειο του μετεωρίτη Sikhote-Alin, όπως ονομάστηκε.  Επρόκειτο για μια αναπαράσταση ζωγραφιάς του Μεντβέντεφ, ενός σοβιετικού καλλιτέχνη ο οποίος καθισμένος από το παράθυρό του είδε την πτώση και αποτύπωσε με κάθε λεπτομέρεια όσα παρατήρησε σε ένα σκίτσο.

https://youtu.be/45losqysM3c

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.