Ο Τζον Μόντεγκιου, ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς κατά τον 18ο αιώνα είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που επινόησε και βάφτισε ένα πολύ δημοφιλές είδος γρήγορου φαγητού.
Φαίνεται ότι ο κόμης δεν έχει χρόνο για να φάει, αφού υπήρξε φανατικός χαρτοπαίκτης που αρνιόταν να εγκαταλείψει το τραπέζι. Σύμφωνα με τον μύθο, είχε περάσει σχεδόν μια ολόκληρη μέρα πάνω από την τσόχα και σε μια παρτίδα -λέγεται μάλιστα πως την κέρδισε- ένιωσε πεινασμένος. Προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να συνεχίζει να κρατάει τα φύλλα ζήτησε να του σερβίρουν ένα κομμάτι μοσχάρι και φέτες ψωμιού. Αυτή του η παραγγελιά διαδόθηκε στη λέσχη με αποτέλεσμα οι παίχτες να ζητάνε ένα «σαν του σάντουιτς».
Αυτή είναι η ιστορία ή τουλάχιστον η πιο διαδεδομένη εκδοχή για το πως δημιουργήθηκε το γεύμα που έχει ίσως τις περισσότερες παραλλαγές στον κόσμο, που μπορεί να προσαρμοστεί στις γεύσεις μας, να σερβιριστεί ως το απόλυτο junk αλλά και σε gourmet εκδοχή.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, μια μοντέρνα «καντίνα» άνοιξε σε μια στοά του κέντρου της Αθήνας και δανείστηκε το όνομα του τζογαδόρου κόμη για να κάνει κάτι που μπορεί να φαίνεται σύνηθες και εύκολο, αλλά δεν είναι.
Ο Μιχάλης Τζίμας μεγάλωσε μέσα στα εστιατόρια αφού ο πατέρας του ήταν μάγειρας. Εκείνος σπούδασε διατροφολογία και πριν κατέβει στη Σταδίου βρέθηκε για 7 χρόνια στην Πλατεία Μαβίλη διατηρώντας το Ginger μέχρι που αποφάσισε να κάνει ένα πιο ταιριαστό στον ίδιο βήμα. Του αρέσουν οι στοές της πόλης, το μότο του είναι το «λίγα και καλά» και κάπως έτσι προέκυψε το Μόντακιου που έχει αποκτήσει τακτικούς πελάτες ενώ το αναζητούν και πολλοί τουρίστες.
Ανάμεσα στην αμερικάνικη και την ιταλική εκδοχή του σάντουιτς, ο ίδιος επιλέγει τη δεύτερη, την πιο λιτή και εκπλεπτυσμένη, αυτή που βασίζεται στην καλή πρώτη ύλη αποφεύγοντας τα ανούσια λιπαρά, που έχει καθαρές γεύσεις. Γι’ αυτό και στο Μόντακιου θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, για να φάτε γρήγορα αλλά ποιοτικά, για να κάνετε ένα διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς σας. Θα βρείτε δηλαδή προσεγμένο καφέ (από την ποικιλία μέχρι τον πάγο και την συσκευασία του που δεν είναι τυχαία επιλεγμένη) και πολύ νόστιμες και μελετημένες προτάσεις σε σάντουιτς.
Ο μίνιμαλ και καλαίσθητος χώρος του θυμίζει βορειοευρωπαικής αισθητικής καφέ και έχει σχεδιαστεί από την εικαστικό Αναστασία Γκινάκη και το αρχιτεκτονικό γραφείο DIP architects. Εντός του θα βρείτε μια ξύλινη κατασκευή που λειτουργεί εν είδει deli, αφού ο Μιχάλης Τζίμας συγκεντρώνει εκεί μερικά δυσεύρετα προϊόντα που θεωρεί εξαιρετικά, όπως μαρμελάδες από την Κοζάνη χωρίς ζάχαρη, premium chips, μπισκότα και ζυμαρικά προκειμένου να τα απολαύσετε σπίτι σας.
Επιστρέφοντας στο βασικό του προϊόν, η τσιαπάτα και οι μπαγκέτες του είναι ολόφρεσκες, όπως και τα λαχανικά του. Τα υλικά με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε το σάντουιτς της αρεσκείας σας είναι κυρίως ελληνικά και ιταλικά, υπάρχουν και μερικά ισπανικά και γαλλικά. Δεν υπάρχει τίποτα σε κονσέρβα, οι αλοιφές είναι χειροποίητες ενώ αν αγαπάτε τα τυριά θα βρείτε στη βιτρίνα του μεγάλη ποικιλία από αυτά, δοκιμάστε παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και πεκορίνο με σκόρδο.
Οι προτάσεις του Μόντακιου αλλάζουν διαρκώς στον μαυροπίνακα που στέκεται πάνω από την ανοιχτή «κουζίνα» του, ενδεχομένως θα βρείτε τα parma με προσούτο, βουβαλίσια μοτσαρέλα, ντομάτα και πέστο βασιλικού, το ομώνυμο Μοντακιού με σαλάμι finocchiana, φέτα, τηγανιτό αυγό και ψητό κολοκυθάκι, το Drama με χοιρινό, βότανα από τη Δράμα, φέτα και καραμελωμένα κρεμμύδια ενώ υπάρχουν και vegan επιλογές. Πρόσφατα έβαλε στον κατάλογό του και δύο σαλάτες ενώ τα επίσης μετρημένα γλυκά του έρχονται από το Πορτατίφ της οδού Σίνα.
Δίνοντας προσοχή και στην τελευταία λεπτομέρεια, ο καφές του που σερβίρεται από τις 7:30 είναι speciality blend της εταιρείας red κι αν τον προτιμάτε με γάλα να ξέρετε πως στο Μόντακιου χρησιμοποιούν βιολογικό.
Μέχρι τις 19:00 που μένει ανοιχτό καθημερινά, μπορείτε να συνοδεύσετε το γρήγορο γεύμα σας με κρασιά Τσιμπίδης από τη Μονεμβάσια ή με μια μπύρα από τον Βόλο.