Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Franco Manca: Η διάσημη Ναπολιτάνικη πίτσα που ξετρέλανε τους Βρετανούς ήρθε στην Αθήνα

Στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεις την πιο slow-rising sourdough pizza που ψήνεται για μόλις 40 δευτερόλεπτα.

Η ιστορία της Franco Manca ξεκινά με ένα inside joke, όπως μας λέει και ο Σπύρος Λιάκος καλοσωρίζοντάς μας ένα βροχερό βράδυ στο πρώτο ελληνικό κατάστημα της αλυσίδας. Το 1986 υπήρχε ένα ιταλικό εστιατόριο στο Brixton Market του Λονδίνου, που είχε το όνομα του ιδιοκτήτη του, το Franco’s.

Τη δεκαετία του 1990, όταν ο ιδρυτής της τωρινής αλυσίδας, Giuseppe Mascoli μετακόμισε στο Λονδίνο από τη Νάπολη, εργάστηκε στο Franco’s και έγινε φίλος με το αφεντικό του. Όταν λοιπόν το 2008, ο Mascoli και η συνιδρύτρια Bridget Hugo πήραν το μαγαζί από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, ο οποίος ήθελε πια να αποσυρθεί, το μετονόμασαν σε Franco Manca, που σημαίνει «Ο Φράνκο αγνοείται». Ήταν ο δικός τους τρόπος να τον τιμήσουν. Μάλιστα ο ίδιος ο Mascoli έχει αναφέρει ότι «Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να το θυμούνται ως το μέρος του Φράνκο».  

Από το 2008 έως και σήμερα, με περισσότερα από 56 εστιατόρια Franco Manca στην Αγγλία και ένα μοναδικό στο νησί Σαλίνα της Ιταλίας, έχει δημιουργηθεί μία κοινότητα φανατικών ακολούθων τόσο για την φιλοσοφία της εταιρείας όσο και για την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των προϊόντων της. Η Franco Manca έχει συνδέσει το όνομά της απολύτως με τη Ν(ε)απολιτάνικη πίτσα και σκοπός της είναι να μυήσει όλο και περισσότερους στην αξία της πίτσας -που φτιάχνεται από προζύμι 250 ετών και αλεύρι από μια οικογένεια στην περιοχή της Μπολόνιας- αλλά και στην αναζήτηση τοπικών, οργανικών πρώτων υλών και υλικών που σέβονται την εποχικότητα και το περιβάλλον.

Οι πίτσες Franco Manca ωριμάζουν για τουλάχιστον 24 ώρες και ψήνονται για 40 δευτερόλεπτα σε ξυλόφουρνο φτιαγμένο με τούβλα “tufae” από Ναπολιτάνους τεχνίτες, σήμα κατατεθέν όλων των εστιατορίων της αλυσίδας, στους 500° βαθμούς. Οι pizzaiolos χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο που έμαθε ο Mascoli στο σπίτι της οικογένειάς του στη Νάπολη.

Την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, το πρώτο ελληνικό εστιατόριο Franco Manca άνοιξε τις πόρτες του στη Νέα Φιλαδέλφεια για να υποδεχτεί τους φίλους της πιο slow-rising sourdough pizza, με την υπογραφή του James Ravano (Λονδίνο), με θητεία 20 χρόνων στις αλυσίδες εστιατορίων PizzaExpress και Zizzi στη Βρετανία, του Nabil Mankarious (Αλεξάνδρεια), γενικό διευθυντή του ομίλου Fulham Shore, και ιδιοκτήτη της αλυσίδας εστιατορίων The Real Greek & Franco Manca στη Μ. Βρετανία, των επιχειρηματιών/chefs αδελφών Λιάκου (Basegrill, Travolta, Cookoovaya, Hoocut) και του chef Πάνου Ιωαννίδη (Ovio,OZ37 & Stellar Gastro Cinema).

Η επιγραφή «Καλώς Ήρθατε στη Νάπολη» προδιαθέτει για τις γευστικές εμπειρίες που ετοιμάζονται στο βάθος του μαγαζιού και μπορεί κάποιος να διαβάσει στο μενού με τις πίτσες ημέρας που αναγράφεται στον τεράστιο μαυροπίνακα μέσα στην κεντρική σάλα. Στην ανοιχτή κουζίνα με τον φούρνο στο φόντο, μπορεί ο καθένας να χαζέψει τους pizzaiolos να κάνουν τα ταχυδακτυλουργικά τους με τη ζύμη που πετιέται μαγικά στον αέρα. 

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε starting bites, όπως μελιτζάνα με παρμεζάνα και μοτσαρέλα ψημένη στο φούρνο, πικάντικο λουκάνικο από αρνί ελευθέρας βοσκής, ψητές πατάτες με κρεμμύδια, σάλτσα βιολογικής ντομάτας και ιταλική μοτσαρέλα, Burrata σε προζυμένιο ψωμί με πικάντικη “nduja” από τη Σπιλίγκα, ψητά ντοματίνια και άγρια ρόκα αλλά και αλλαντικά όπως μορταδέλα και μπέικον από ελληνικό μαύρο χοίρο τα οποία παράγονται από την “Meta Meat” των αδερφών Λιάκου.

Πιστή στη φιλοσοφία του less is more, η Franco Manca προσφέρει πίτσα τραγανή και αφράτη στις άκρες, μαλακή και λεπτή στη μέση, που διπλώνεται στο χέρι, με ανάλαφρη, υπερ-γευστική σάλτσα από πομοντόρια και ντοματίνια τα οποία συλλέγονται από μποστάνια στη Νάπολη μία φορά το χρόνο. Μερικές επιλογές του καταλόγου είναι η κλασική Μαργαρίτα (και η καλύτερη επιλογή για να διακρίνετε την αγνή διαφορά σε σχέση με άλλες πίτσες), πίτσα με ελαφρώς καπνιστό πικάντικο σαλάμι, ιταλική μοτσαρέλα, βιολογική ντομάτα, καραμελωμένα κόκκινα κρεμμύδια και φρέσκο βασιλικό αλλά και με σάλτσα τρούφας, μοτσαρέλα και ποικιλία μανιταριών.

Στο βασικό μενού υπάρχουν 8 πίτσες αλλά συχνά προσφέρονται και πίτσες ημέρας τις οποίες θα μπορείτε να βρείτε στον μαυροπίνακα. Ρίξτε μια ματιά και στη μεγάλη κάβα όπου μπορείτε να βρείτε ωραίες προτάσεις και σε κοκτέιλ (εννοείται ότι δεν λείπει το spritz), κρασί, βιολογικά αναψυκτικά, φυσικούς χυμούς αλλά και επιδόρπια και παγωτό με ιταλιάνικο άρωμα. 

Franco Manca: Ελ. Βενιζέλου 2, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2581501. Δευτέρα έως Κυριακή, 12:00-01:00 π.μ. Facebook:@Francomancagreece, Instagram:@Francomancagreece
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.