Το μπακάλικο του Αραπιάν.

Το μπακάλικο του Αραπιάν.

Ανήκω κι εγώ στην κατηγορία των κοριτσιών που οι μπαμπάδες τους θα ήθελαν να έχουν γιους (και  δεν έχουν). Θα ήθελαν να τους μάθουν μπαλίτσα και να πηγαίνουν στο γήπεδο, να τους κερδίζουν στο τάβλι, να πίνουν τσίπουρα, να έχουν ένα σύμμαχο μέσα στο σπίτι. Τι κι αν η φύση του αντιμίλησε, ο δικός μου μπαμπάς δεν έχει μεγάλο παράπονο, τα αγορίστικα κόλπα μού τα έχει μάθει και όλα τα παραπάνω μαζί τα κάνουμε. Βέβαια, κάνουμε κι άλλα, που ίσως να μην έκανε με ένα γιο, όπως pilates για τη μέση του και ψώνια σε μπακάλικα για τα κυριακάτικα ούζα και τσίπουρα. Διαλέγω, λέει, με αποφασιστικότητα σαν άντρας κι αυτό αρέσει στους εμπόρους και (η αλήθεια είναι πως) με προσέχουν.

Στην αγορά του Πειραιά τιμητική έχει ο Αργυρίου, παχύ χαμογελαστό μουστάκι, γεροδεμένος, βαθυστόχαστος. Ψωνίζουμε φέτα βαρελίσια, σκληρή και ξινούτσικη, ψωμωμένες σαρδέλες Καλλονής, απαλό και ελαφρώς λαστιχένιο κασέρι Μυτιλήνης και μεγάλες θρούμπες ελιές Θάσου. Στρίβοντας μπαίνουμε στο διάσημο Μανδραγόρα, κληρονομική μπακαλική, από παππού σε πατέρα και γιους. Μια κοψιά όλοι και εξίσου εξυπηρετικοί. Έλεγκαντ ψώνια όπως το καπνιστό χέλι Γείτονα, θείο έδεσμα ελαφρά αρωματισμένο από τον διάφανο καπνό που δίνει η καύση της οξιάς και της αιθέριας πορτοκαλιάς. Αριστοκρατικός μεζές για μονοποικιλιακά αποστάγματα (ψάξτε για τσικουδιά από μοσχάτα σταφύλια), σκέτο χέλι με φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω σε ζυμωτό ψωμί. Ακόμη παίρνουμε ψιλά κρητικά ελιδάκια και πράσινες τσακιστές ελιές με μαραθόσπορο, χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα και σαλάτες θαλασσινών. Στην Αθήνα ανεβαίνουμε την μεζεκλίδικη Ευρυπίδου με στάση- στάθμευση στον Αραπιάν, Αρμένιος με δόξα και τιμή·  προϊόν-σουξέ είναι το παλαιωμένο κασέρι Ξάνθης, αψύ και ταυτόχρονα βουτυράτο, αφήνει στο τέλος μια αλμυρή γλύκα, παράξενη, μοναδική. Εδώ πωλείται ο καλύτερος παστουρμάς της Αθήνας. Προσούτο δραμινό, μορταδέλα και χοιρομέρι πιπεράτο. Σε τρατάρουν τα καλύτερα, αλλάζεις κουβέντες με νόημα, πας και ξαναπάς, σε μαθαίνουν με το μικρό σου όνομα. Νεαρός αντι-σταρ και άξιος παντοπώλης ο υιός Μοιρόπουλος στη Μπενάκη. Ο,τι υπάρχει στις προθήκες του είναι καλοδιαλεγμένο, δεν αποκαλύπτει τους προμηθευτές -παραγωγούς του, όμως αυτή η εχεμύθεια έχει τελικά μια γοητεία που φτιάχνει την ατμόσφαιρα, σου λέει «πάρτο και θα με θυμηθείς». Σύγκλινο και άλλα παραδοσιακά μανιάτικα, ωραία λουκάνικα και φέτα Λακωνίας που αξίζει τα εύσημα. Βρήκαμε εδώ και τα νέα αλλαντικά του Σαρήμπογια, σαλάμι αέρος και μοσχαρίσιο με πάπρικα, χάρμα. Σκληροπυρηνικός, με χαρακτήρα ακέραιο ο Κουκάς, παντοπώλης με ιστορία από το 1927. Ο,τι έχει απομείνει από την φινέτσα της Πατησίων εκείνης της εποχής θα το βρείτε στις γεύσεις που έχουν τα τρόφιμα στις προθήκες του. Προϊόντα μικρών και συνήθως άγνωστων παραγωγών που έχει ανακαλύψει στα γαστρονομικά ταξίδια του: λούζα εξαιρετική και κοπανιστή που σε μουδιάζει, κρητικό τυροζούλι, απάκι ξυδάτο, θεσπέσιος καπνιστός οξύρυγχος, καππαρόφυλλα και κρίταμο τουρσί για την ντοματοσαλάτα. Δύσκολα του παίρνεις κουβέντα, ό,τι σου προτείνει όμως είναι ΑΑ, πίστεψέ τον. Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεις με τον καιρό με τον παντοπώλη έχει τη ντομπροσύνη, που, όπως και να το κάνουμε, είναι αντρικό χαρακτηριστικό.

Αργυρίου Τσαμαδού 5, Πειραιάς, 210 4224336

Μανδραγόρας Γούναρη 14, Πειραιάς, 210 4172961

Αραπιάν Ευρυπίδου 41, Αθήνα, 210 3217238

Μοιρόπουλος  Εμ. Μπενάκη 33 & Γραβιάς 2, Αθήνα, 210 3818846

Κουκάς Πατησίων 104, Αθήνα, 210 8212522