Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPOPTRIVIA

Μπήκαμε Στο Ψητό

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες απ' όλο τον κόσμο όπου φυλές και φίλοι μαζεύονται μαζί γύρω από τη φωτιά εδώ και 31.000 χρόνια.

Πιατέλα από κοκορέτσι σε πασχαλινό τραπέζι. Νατάσα Πανταζοπούλου/ FOSPHOTOS

Πέρα από τις γνωστές και κατανοητές διαφωνίες για την αλόγιστη κατανάλωση κρέατος, το μπάρμπεκιου εμπεριέχει ένα σύστημα αξιών που μας χαρακτηρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός ότι συγκεντρωνόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα γύρω από τη φωτιά για να μαγειρέψουμε να φάμε είναι μια από τις θεμέλιες λίθους όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων.

Γιορτές, θρήνοι, διαμαρτυρίες, συναθροίσεις έχουν σε όλες τις φυλές και τις θρησκείες έναν κοινό παρανομαστή: το ψητό. Ας μπούμε στο ψητό λοιπόν μέσα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες που μαζέψαμε απ’ όλο τον κόσμο. 

Κοντοσούβλι και κοκορέτσι σε ψησταριά της Αθήνας την Τσικνοπέμπτη του 2017. Το λίπος που καίει στη φλόγα σηματοδοτεί την αρχή της ανοιξιάτικης ευφορίας της γης.

To πρώτο bbq της ανθρωπότητας που γνωρίζουμε έγινε πριν από 31.000 χρόνια σε μια περιοχή της σημερινής Τσεχίας. Το κυρίως πιάτο περιελάμβανε δύο μαμούθ. 

Σύμφωνα με ανθρωπολόγους η πρώτη «χτυπητή» διαφορά του ανθρώπου με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, συνέβη όταν τα δίποδα ξεκίνησαν να ψήνουν την τροφή τους. 

Στην Αργεντινή το μπάρμπεκιου ονομάζεται “Asado” και o ψήστης “Asador”. Για να καταλάβετε την έντονη σχέση που υπάρχει μεταξύ λαού και ψησταριάς, ο μέσος Αργεντίνος τρώει 63 κιλά ψητό κρέας το χρόνο, αριθμός που είναι διπλάσιος από αυτόν του μέσου Αμερικάνου. Το μοσχάρι κυριαρχεί αλλά σίγουρα θα πετύχετε λουκάνικα (chorizο) και γλυκάδια. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν επεμβαίνει κανείς κατά τη διάρκεια του ψησίματος και στο τέλος πρέπει να χειροκροτήσετε τον ψήστη. 

Παραγουάη, 25.000 κιλά κρέας φαγώθηκαν από 50.000 ανθρώπους.  EPA/Andrés Cristaldo

Μπάρμπεκιου στη Βραζιλία λίγο πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα. EPA/ROBERT GHEMENT

Αντικριστό, αργεντίνικο στιλ με κοτόπουλο και μοσχάρι σε κεντρική πλατεία της Μαδρίτης. EPA/Victor Lerena

Barbecue σε πάρκο στο Άμστερνταμ. EPA/REMKO DE WAAL

Υποψία Barbecue στα ελβετικά βουνά. . EPA/ARNO BALZARINI

Στις Βόρειες Χώρες όπου οι ηλιόλουστες μέρες δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, το μπάρμπεκιου μετατρέπεται σε εθνική υπόθεση. Για παράδειγμα στη Στοκχόλμη είναι σύνηθες το φαινόμενο ν΄αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ από ψησταριές μιας χρήσης, λουκάνικο και υλικά για χοτ ντογκ με το που βγει η πρώτη ηλιαχτίδα στον αέρα. 

Στην Αυστραλία υπάρχει μια παράξενη σχέση των ιθαγενών Αβορίγινων με τη φωτιά. Συχνά μέσα στο χρόνο κάνουν ένα ταξίδι στην ερημική εξοχή και καίνε τη χαμηλή βλάστηση. Αυτό συνήθως συνδυάζεται με το ψήσιμο κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Αφού τη γεμίσουν με διάφορα συνοδευτικά τη θάβουν κάτω από τη χώμα όπου από πάνω ανάβουν μια μεγάλη φωτιά. Μετά από πολλές ώρες και αφού η φλόγα έχει πέσει σκάβουν στο χώμα και τρώνε το τραγανιστό και σιγοψημένο πουλερικό.

Αγρότης με φωτογραφία του Μαρίνου Αντύπα στο τρακτέρ και τη φωτιά να ετοιμάζεται να δεχτεί τα «δώρα της». Από παλαιότερο μπλόκο των αγροτών. Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος/ FOSPHOTOS

Φορτηγατζήδες στη Χιλή ψήνουν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. EPA/Felipe Trueba

Εργαζόμενοι ψήνουν κατά τη διάρκεια απεργίας σε προβλήτα στην Αντβέρπη στο Βέλγιο. EPA/JULIEN WARNAND

Ουκρανοί φαντάροι ψήνουν για το EPA/IRINA GORBASYOVA

Αντιθέσεις. Στη Γαλλία τα βοοειδή τα «γυμνάζουν» σκληρά ενώ στην Ιαπωνία τ’ αφήνουν και κάθονται συνέχεια και τους κάνουν μασάζ με τη συνοδεία κλασικής μουσικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κρέας στη Γαλλία να μην έχει καθόλου λίπος ενώ στην Ιαπωνία να έχει μόνο λίπος.

To brisket, ο πιο γνωστός όρος που συναντάς σε Πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Τέξας και η Νέα Ορλεάνη, είναι ένα κομμάτι μοσχαριού, μαριναρισμένο με διάφορα μυρωδικά,όπου ψήνεται το λιγότερο 8 ώρες. Μετά σερβίρεται ψιλοκομμένο μαζί με διάφορα συνοδευτικά.

Το αυτοκρατορικό Brisket σ’ εστιατόριο στο Texas. EPA/LARRY W. SMITH

Πατέρας και γιοι από τη Δανία ετοιμάζουν το παραδοσιακό έδεσμα των Βίκινγκς σε σχετικό φεστιβάλ στη Γερμανία. EPA/GEORG WENDT

‘Shashlik’ αποκαλείται το ψητό στην Ουκρανία. Εδώ απλά είχε μήκος 150 μέτρα και 60 εκατοστά. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Περιμένοντας να νυχτώσει στο Ραμαζάνι ώστε να έρθουν οι μουσουλμάνοι της Κουάλα Λουμπούρ και να πέσουν πάνω στα κοτόπουλα. EPA/AHMAD YUSNI

Jerk Chicken, καυτερή συνταγή από την Καραϊβική σε καντίνα στο καλοκαιρινό καρναβάλι του Notting Hill EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

‘Fete du poulet’. Συμβαίνει στην Ελβετία τα καλοκαίρια όπου μπορεί να ψήνονται ταυτόχρονα 610 κοτόπουλα. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Γάλοι κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν τα μοσχαρίσια φιλέτα τους σε έκθεση στο Παρίσι.  EPA-AFP PHOTO DANIEL JANIN

Ψήνοντας στο Πακιστάν. EPA/RAHAT DAR

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barbecue στη Βρέμη, δύο «αθλητές» από τη Σουηδία τσεκάρουν τη σωστή θερμοκρασία των ψητών. EPA/INGO WAGNER

Όλων των ειδών και των φυλών τα σουβλάκια στην Αθήνα. Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FOSPHOTOS

Πανηγύρι στον Αλμυρό/ Φωτογραφία: Γιάννης Καρλόπουλος/ FOSPHOTOS

Η πιο ακριβή μπριζόλα το 2017 σερβιριζόταν στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα στο Old Homestead και το κάθε κομμάτι στοιχίζει 350 δολάρια.

Αντικριστό δεν έχει μόνο στην Κρήτη. Ο τρόπος μαγειρέματος με τη φωτιά στη μέση και το κρέας να την περιστοιχίζει είναι ιδιαίτερα γνωστός και στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στους πρόποδες της Παταγονίας, όπου χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική για να ψήσουν το αρνί και τα πουλερικά. 

Ακόμα κοντοσούβλι δεν έχει μόνο στην Ελλάδα αφού είναι ένας τρόπος παρασκευής του χοιρινού και στην Αρμενία. Μόνο που είναι πολύ πιο καυτερό. 

Στη Βραζιλία συναντάμε το Τσουράσκο όπου τα ψημένα κρέατα περιφέρονται πάνω σε σούβλες όπου από εκεί κόβουν κατευθείαν στο πιάτο σου. Ανάμεσα τους και καρδιές από κοτόπουλα. 

Μιας και είπαμε για καρδιά, στην Ιαπωνία εκλεκτός μεζές είναι η καρδιά του μοσχαριού που σερβίρεται φυσικά σχεδόν ωμή. 

Το Korean Barbeque έχει και αυτό τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη. Χρησιμοποιεί αρκετά δυνατές σάλτσες και συνήθως ο καθένας ψήνει το δικό του κομμάτι σε μια ζεστή πλάκα που υπάρχει στη μέση του τραπεζιού. 

Για περισσότερο οφμαλμόλουτρο συνιστούμε να δείτε τα εξής ντοκιμαντέρ στο Netflix. Todo Sombre El Asado για τους Αργεντίνους ψήστες, Barbecue που κάνει μια γύρα από τις ψησταριές του κόσμου, Steak Evolution, όπου ένας Γάλλος «Μπουρντέν» αναζητά την καλύτερη μπριζόλα του κόσμου και το πρώτο επεισόδιο του Cooked όπου ο διάσημος συγγραφέας Michael Pollan εξηγεί όλη την ιστορία της σχέσης ψητού και ανθρώπου. 

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.