Η Καθαρά Δευτέρα είναι η δημοφιλέστερη νηστεία και επίσημη γιορτή της αμετροεπούς καταπιόνας. Μετά από αυτοψία στην κεντρική αγορά, σε γνωστά παντοπωλεία και φούρνους, σας στέλνουμε για ψώνια υποψιασμένους και συστημένους.
Για θαλασσινά, μια σταθερή επιλογή είναι η Βαρβάκειος αγορά, που μένει κάθε χρόνο ανοιχτά, όλο το βράδυ της Κυριακής. Χταπόδια έχουν σχεδόν όλα τα μαγαζιά. Επιλέξτε ελληνικής προέλευσης (Λέσβου, Σάμου, Καβάλας, Χαλκιδικής), καθώς θεωρούνται πιο νόστιμα. Μην επηρεαστείτε από την καπατσοσύνη των πωλητών, διαλέξτε με τα μάτια και τη μύτη, προτιμήστε όσα έχουν ανοιχτό μπεζ χρώμα και όχι σκούρο κοκκινωπό. Πρέπει να είναι γυαλιστερά και όχι αφυδατωμένα και να μυρίζουν ιώδιο και όχι βούρκο. Τα πλοκάμια πρέπει να είναι σκληρά και οι άκρες τους στριφτές, σαν μπούκλες. Τα φρέσκα ελληνικά κοστίζουν περίπου 18 € το κιλό. Πιο οικονομικά είναι τα κατεψυγμένα εισαγωγής, ενώ διατίθενται ακόμη και τεμαχισμένα (μόνο τα πλοκάμια), που θα σας έρθουν πολύ φθηνότερα. Αποφύγετε τα αποψυγμένα, εγχώρια ή μη. Οικονομικότερη λύση είναι οι μοσχιοί (ή μοσχοχτάποδα). Μικρά και ασπριδερά, μοιάζουν με χταπόδι -μινιατούρα, δεν αξίζει να ανάψετε φωτιά για να τα ψήσετε, κάνουν όμως για πιλάφια και για κατσαρόλα. Κοστίζουν περίπου 3,90 € το κιλό.
Για όστρακα υπάρχει ο πάγκος του Αράπη, εδώ και 30 χρόνια στην αγορά. Ελληνικά και εισαγωγής. Στρείδια Γαλλίας και Ισπανίας, βόνγκολε, μύδια καλλιέργειας. Το Σάββατο και την Κυριακή ο πάγκος θα έχει όλους τους θησαυρούς της θάλασσας, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Λίγο πιο δίπλα είναι και ο Πετρόπουλος, περισσότερα από 25 χρόνια στην ίδια θέση (και περίπου 10 χρόνια στην κλειστή αγορά της Καλλιθέας). Πλέον συσκευάζουν ψίχα μυδιού και αχινού σε βάζο. Μεγάλη ποσότητα σε κάπως τσιμπημένη τιμή, σε κάθε περίπτωση είναι μια εύκολη λύση. Φρέσκα μύδια δικής τους καλλιέργειας, αχιβαδάκια, γυαλιστερές. Όστρακα αγοράζουμε μόνο όσα είναι ερμητικά κλειστά. Τα διατηρούμε το πολύ μια μέρα στο ψυγείο, δεμένα σφιχτά σε πετσέτα, για να μην ανοίξουν. Το υγρό που έχουν μέσα τους πρέπει να είναι διαφανές και να μυρίζει θαλασσινό νερό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν τα καταναλώνουμε.
Αλλες επιλογές σε θαλασσινά είναι τα καβούρια, ελληνικά προς 3,50 € το κιλό, ή κατεψυγμένα Αργεντινής, που ζυγίζουν περίπου 400 γρ. το ένα και κοστίζουν 3 € το κιλό. Ακόμη, θα βρείτε καλαμάρια προς 7 € το κιλό και θράψαλα (πιο μεγάλα και σκληρότερα μαλάκια) προς 5 € το κιλό. Γαρίδες καλύτερα να προτιμήσετε τις κατεψυγμένες, καθώς οι περισσότερες- για να πουληθούν ως φρέσκες σε μεγαλύτερη τιμή- είναι αποψυγμένες και άρα υποδεέστερες. Θα σας κοστίζουν 12 € το κιλό (μεσαίο μέγεθος), ενώ αν επιμείνετε στις φρέσκες θα πληρώσετε από 17- 20 € το κιλό. Στις νωπές προσέχουμε να έχουν καλά στερεωμένο το κεφάλι τους στο σώμα, να έχουν ανοιχτό γκρι μπεζ χρώμα και να μην μυρίζουν βαριά. Προτιμάμε όσες είναι θαμμένες στον πάγο. Φεύγοντας από την αγορά, στη γωνία Σοφοκλέους και Ευριπίδου θα βρείτε ψησταριές, σχάρες για τα θαλασσινά, ενώ καλό θα ήταν να προμηθευτείτε κι ένα σκληρό συρμάτινο βουρτσάκι για τον καθαρισμό των μυδιών, για τις ακαθαρσίες στο κέλυφός τους.
Ταραμά πουλάνε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα περισσότερα παντοπωλεία. Προτιμάμε τον λευκό (ιδανικά από τη Νορβηγία ή την Ισλανδία) και όχι τον κόκκινο. Η διαφορά στην τιμή τους μαρτυρά πως ο κόκκινος περιέχει μικρή περιεκτικότητα αυγών ψαριού. Πρόκειται για μείγμα αμύλου και αυγών με πολλά συντηρητικά και χρωστικές. Η διαφορά στην τιμή δεν επιβαρύνει την τσέπη μας κατά πολύ καθώς, η ποσότητα που θα χρειαστούμε για περίπου 500 γρ. ταραμοσαλάτα δεν ξεπερνά τα 100 – 150 γρ. ταραμά. Δυστυχώς δύσκολα βρίσκουμε ταραμόγλωσσα. Είναι ο σάκος των αυγών του ψαριού ολόκληρος, παστωμένος στο αλάτι. Πιο πικάντικη, αλλά και πιο σπάνια ντελικατέτσα. Καλό ταραμά έχει ο Κουκάς (Πατησίων 104), ο Μοιρόπουλος (Μπενάκη 31 & Γραβιάς), ο Μανδραγόρας (Γούναρη 14, Πειραιάς) και οι Αφοί Βασιλόπουλοι (Παπαρηγοπούλου 3). Νόστιμη είναι η έτοιμη ταραμοσαλάτα «Φιλύρα», που βρήκα στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1). Εκεί, μπορείτε να αγοράσετε και όσπρια. Έχει μεγάλη γκάμα σε ποικιλίες (μεσαία, γίγαντες, γίγαντες ελέφαντες, καστανούς). Βραστερά και νόστιμα είναι της εταιρείας Αχελώος, τα Άροσις, και στα σούπερ μάρκετ της Agrino. Γενικά, προτιμάμε τα συσκευασμένα ελληνικά όσπρια, που συμπεριφέρονται καλύτερα στην κατσαρόλα από τα αλλοδαπά.
Αν δεν είστε του DYI, μια βόλτα στα ντελικατέσσεν και τα μπακάλικα θα βγάλει ασπροπρόσωπες και τις πιο ακαμάτρες. Η Κάππαρη (Ασκληπιού 22) έχει ωραίες σαλάτες και αλοιφώδεις νοστιμιές, ελιές, χαλβάδες. Για τουρσιά, ταραμά και ελιές πηγαίνετε στον Αργυρίου (Τσαμαδού 2, Πειραιάς), ενώ πιο δίπλα στον Μανδραγόρα θα βρείτε τις πιο γκουρμέ σαλάτες θαλασσινών, με χταπόδάκι, μύδια, με γαρίδες και μαγιονέζα, όπως επίσης και ντολμαδάκια, ποικιλία σε χαλβάδες, ταχίνι και ούζο.
Ο γνωστότερος χαλβάς της Αθήνας είναι αυτός της Δραπετσώνας (Αγ. Δημητρίου 7-9, Δραπετσώνα, 210 4616478), που μπορούμε να τον βρούμε πλέον παντού. Ο πιο πρωτότυπος από τη γκάμα τους είναι αυτός με το χαρουπόμελο. Βαρύς και γλυκερός. Πιο εναλλακτικός χαλβάς, ωραιότατος είναι αυτός του Βόλου, ο χαλβάς Παπαγιανόπουλου, και σε κουτί και σε ρολό μέσα σε αλουμινόχαρτο. Είναι ζυμωμένος με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλα, γλυκός και δυνατός (τηλ. παραγωγού 24210 21340). Ενδεικτικά στο Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής και στον Μανδραγόρα. Ο αγαπημένος μου είναι ο χαλβάς του Κρητικού, από την Παλιά Κοκκινιά. Μοσχομυρίζει σουσάμι, είναι εύθρυπτος και ξινούτσικος, με μπόλικα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Το βρίσκουμε σε φούρνους και παντοπωλεία, ενώ το ταχίνι του και σε κάποια καταστήματα του ΑΒ. Μικρή πήγαινα με ένα γυάλινο βάζο και μου το γέμιζαν με ζεστό ταχίνι, απευθείας από την άλεση του σησαμιού, κάτι που μπορείτε να κάνετε κι εσείς σήμερα (Νταλιάνη 10, Π. Κοκκινιά τηλ. 210 4926326).
Για τη λαγάνα, επισκεφθείτε τους φούρνους της γειτονιάς σας, εκτός κι αν πρόκειται για αλυσίδες καταστημάτων. Ενδεικτικά, στο κέντρο κάντε μια βόλτα από το φούρνο του Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη), το Λυκαβηττό (Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι- εκτός από ψωμί, ωραία βουτήματα και ταχινοπιτάκια), το Μαμά Ψωμί (Ζαχαρίτσα 42- 44, Κουκάκι- πάρτε και κέικ με μήλο), ο Αποστολίδης (Αγίων Πάντων και Ηρακλέους- πάρτε και κρουασάν γεμισμένο με πραλίνα), ο Έξαρχος στον Πειραιά (Φιλικής Εταιρείας 29, Καλλίπολη- έχει υπέροχα μικρά τυροπιτάκια κουρού), η Κασσιανή στο Περιστέρι (Ελευθερίου Βενιζέλου 129- εξαιρετικά γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής). Σπαταλήστε λίγο χρόνο για να βρείτε μια ωραία λαγάνα, χαμηλή, ξεφούσκωτη, χωρίς πολλές κυψέλες με αέρα. Βαριά, προζυμένια, ξινούτσικη, να γίνει το καλύτερο στρώμα για να αλείψετε πάνω τον ταραμά, να σκουπίσετε τη σαλτσούλα από τις σουπιές. Καλή Σαρακοστή.