golden dawn; arrestation; police headquarters; ΓΑΔΑ; αστυνομία; χρυσή αυγή; Νίκος Μιχαλολιάκος; Nikos Michaloliakos; έκκλημα; crime

Η πρώτη εικόνα του σιδηροδέσμιου Νίκου Μιχαλολιάκου που έκανε το γύρο του κόσμου. Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου / FOSPHOTOS

Στις 20 Απριλίου και σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού θα ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 69 από τους αρχικά 83 κατηγορουμένους. Μεταξύ τους και ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής που προέκυψε από τις εκλογές του 2012.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα 69 πρόσωπα είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οπλοφορία, καθώς και η απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στο πλαίσιο της δίκης των μελών του ακροδεξιού κόμματος συγκροτήθηκε το Golden Dawn Watch, το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Το Golden Dawn Watch αποτελεί μία πρωτοβουλία που σκοπό έχει την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίκης. Συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που παρουσιάστηκε στις 2 Απριλίου, απολαμβάνει τη στήριξη δεκάδων αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, ιδρυμάτων, ΜΚΟ, ομάδων πολιτών και οργανώσεων μεταναστών.

Ηλίας Κασιδιάρης και Νίκος Μίχος εξερχόμενοι από το Εφετείο Αθηνών. Αμφότεροι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που εκκρεμούν σε βάρος τους κατηγορίες.

Ηλίας Κασιδιάρης και Νίκος Μίχος εξερχόμενοι από το Εφετείο Αθηνών. Αμφότεροι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που θα καθίσουν στο εδώλιο την 20ή Απριλίου.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Παρατηρητηρίου αναφέρουν πως η δίκη του ακροδεξιού πολιτικού μορφώματος «μας αφορά όλες και όλους, γιατί η έκβασή της θα αποτελέσει σταθμό τόσο στα πολιτικά πράγματα του τόπου, όσο και στην ελληνική κοινωνία. Η ίδια η Χρυσή Αυγή πασχίζει να καθιερώσει ένα καθεστώς φόβου και συσκότισης σε σχέση με τη δράση της. Η οργάνωση έως τώρα, σε όποια δίκη εμπλέκονταν βουλευτής της, στέλεχος ή μέλος της, καταλάμβανε το χώρο εντός και εκτός της αίθουσας, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας».

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τα ελληνικά ποινικά χρονικά. Όχι μόνο διότι για πρώτη φορά διώκεται ένα κόμμα ως εγκληματική οργάνωση, αλλά και γιατί αυτό γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς χρειάστηκε να θρηνήσουμε ένα ακόμη θύμα, τον Παύλο Φύσσα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αυτονόητες διαδικασίες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης», Δημήτρης Χριστόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Ελευθερία Κουμάντου, συντονίστρια του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, ανέφερε πως «η δίκη της Χρυσής Αυγής αφορά όλη την κοινωνία, ή μάλλον πρέπει να κάνουμε όλη την κοινωνία να ενδιαφερθεί για αυτήν. Στο Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ ετοιμάζουμε ένα σύμφωνο για τους όρους κάλυψης της δίκης, το οποίο θα προτείνουμε στα ΜΜΕ, καλώντας τα να το υιοθετήσουν. Βάσει αυτού, και με τη βοήθεια πανεπιστημιακών, θα φτιάξουμε ένα μοντέλο αξιολόγησης δημοσιευμάτων με στόχο να δημοσιοποιούμε και στο Golden Dawn Watch σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές αναφορές για το πώς διαχειρίζονται τα Μέσα την πληροφορία σχετικά με τη δίκη».

Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής διαδηλώνουν έξω από το Εφετείο Αθηνών, την 3η Ιουλίου 2014.

Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής διαδηλώνουν έξω από το Εφετείο Αθηνών, την 3η Ιουλίου 2014.

Στόχος του Golden Dawn Watch είναι η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων της δίκης που θα αφορούν στη δράση της Χρυσής Αυγής, έτσι ώστε κάθε πολίτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να λάβει αξιόπιστη ενημέρωση γύρω από τα εγκλήματα που διέπραξε η φασιστική οργάνωση από το 2008. Το Παρατηρητήριο θα παρέχει ακόμη γνώμες ειδικών και νομικών για τα δικονομικά θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ποινικό δικαστήριο.

«[Πρέπει] να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στους νεοναζί με την έννοια της παραδειγματικής καταδίκης όλων των ηγετικών της στελεχών στην επερχόμενη δίκη και της κατάρρευσης του βασικού τους επιχειρήματος περί “νόμιμου πολιτικού κόμματος” στην συνείδηση της κοινωνίας», Τάκης Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά

Τη σημασία της δίκης για την ελληνική πολιτική κοινωνία τόνισε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τα ελληνικά ποινικά χρονικά. Όχι μόνο διότι για πρώτη φορά διώκεται ένα κόμμα ως εγκληματική οργάνωση, αλλά και γιατί αυτό γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς χρειάστηκε να θρηνήσουμε ένα ακόμη θύμα, τον Παύλο Φύσσα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αυτονόητες διαδικασίες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης». 

Η ομάδα του Golden Dawn Watch θα δημοσιεύει στο τέλος κάθε ημέρας μία αναφορά με όλα τα σημαντικά γεγονότα της δίκης, η οποία θα διατίθεται μεταφρασμένη και στα αγγλικά με σκοπό την ενημέρωση διεθνούς κοινής γνώμης για ένα κόμμα που έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια.

Ένα από τα θύματα των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής ήταν και ο ράπερ Παύλος Φύσσας, που δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Ένα από τα θύματα των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής ήταν και ο ράπερ Παύλος Φύσσας, που δολοφονήθηκε από το Γιώργο Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Ανάμεσα στους σχεδιασμούς του Παρατηρητηρίου είναι η οργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας με άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί ακόμη στην εξειδικευμένη και λεπτομερή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε τα ΜΜΕ να παρέχουν πλήρη κάλυψη της πορείας της δίκης. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος ανέφερε σχετικά: «Το Παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής έχει ως στόχο να παρέχει έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης και να κρατά σε επαγρύπνηση την κοινωνία των πολιτών για την συντεταγμένη άμυνα της ελληνικής δημοκρατίας απέναντι στους εχθρούς της. Η δημοκρατία αμύνεται με κανόνες, δηλαδή συνταγματικές εγγυήσεις που ισχύουν για όλους. Αμύνεται πάντως. Δεν μένει απαθής απέναντι στις απειλές που εξαπολύονται εναντίον της». 

Το Παρατηρητήριο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «μόνο μια καλά ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη κοινή γνώμη μπορεί να αναπτύξει ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και του νεοναζισμού», όρος απαραίτητος για τη μάχη ενάντια στο φόβο και τη μισαλλοδοξία.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης μεταφέρεται με χειροπέδες για να ορκιστεί ως νεοεκλεγέν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, την 29η Αυγούστου 2014.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης μεταφέρεται με χειροπέδες για να ορκιστεί ως νεοεκλεγέν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, την 29η Αυγούστου 2014.

Ο Τάκης Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, είπε πως «έχουμε μπροστά μας μία ιστορική ευκαιρία όσον αφορά στην πάλη κατά του ναζισμού και του φασισμού σε όλες του τις εκδοχές. [Πρέπει] να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στους νεοναζί με την έννοια της παραδειγματικής καταδίκης όλων των ηγετικών της στελεχών στην επερχόμενη δίκη και της κατάρρευσης του βασικού τους επιχειρήματος περί «νόμιμου πολιτικού κόμματος» στην συνείδηση της κοινωνίας».

Η ιστοσελίδα του Golden Dawn Watch θα ξεκινήσει μαζί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου. 

Παρακολουθήστε το Παρατηρητήριο και στο facebook.