Τ Ο Π Ο Τ Α Μ Ι Ο Ρ Ι Ζ Ε Ι Τ Ο Π Ο Τ Α Μ Ι
Αριστερά-Κέντρο-Δεξιά. Υπάρχουν ακόμα αυτές οι έννοιες; «Η παραπάνω θεώρηση των πολιτικών δυνάμεων είναι μάλλον ξεπερασμένη από την πραγματικότητα και από τη σύγχρονη πολιτική λογική των κομμάτων του 21ου αιώνα», αναφέρει στην Popaganda ο Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής του Ποταμιού. «Πλέον, δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα η αντίθεση Αριστεράς-Δεξιάς, όπως τουλάχιστον την εννοούσε ο Μάρξ τον 19ο αιώνα, ή όπως την αντιλαμβανόμασταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και της ύπαρξης του Πρώτου και του Δεύτερου Κόσμου. Το παραδοσιακό πολιτικό φάσμα έχει ξεπεραστεί πια από την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο, δεν είναι δηλαδή αριστερά ή δεξιά προβλήματα».
Πού τοποθετείται το Ποτάμι σε αυτό το post politico ιδεολογικό πλαίσιο; Ο Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής του Ποταμιού, αναφέρει στην Popaganda: «Το Ποτάμι βρίσκεται στο κέντρο των αλλαγών. Παίρνουμε από την Αριστερά την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και από τη Δεξιά την ελευθερία της δημιουργίας, όπως κάνουν όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία προσέγγιση στην πολιτική, η οποία δεν θα είναι ιδεολογικοκεντρική αλλά προβληματοκεντρική, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων».
Πράγματι, η διάκριση των εννοιών «αριστερά, δεξιά, κέντρο» δεν τίθεται με την ένταση με την οποία την έβρισκε κανείς τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Ωστόσο, και στο βαθμό που οι έννοιες αυτές εμπερικλείουν ιδέες για το πώς προχωράει μία κοινωνία, υπάρχουν ακόμη. Τι αντιπροσωπεύει λοιπόν το Ποτάμι σε επίπεδο ιδεών και πολιτικού προγράμματος;
«Με αυτού του είδους τη λογική, το Ποτάμι είναι σταθερά στο κέντρο, μία έννοια που έχει λείψει στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης. «Είναι το κέντρο που θέλει να φέρει αλλαγές. Δεν πρόκειται για το κέντρο των κακώς εννοουμένων ισορροπιών, της μετριότητας. Θέλουμε το κέντρο της αριστείας, που θα σηκώσει μαζί του τη χώρα και θα τη φέρει στον 21ο αιώνα. Θέλουμε το διαφορετικό».
Όσον αφορά τα πολιτικά χαρακτηριστικά και την ατζέντα, το Ποτάμι «είναι ένα κόμμα ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό χωρίς πελατειοκρατικές και λαϊκίστικες πρακτικές των παλαιότερων κομμάτων», αναφέρει ο κ. Μαυρωτάς. «Αυτό είναι το στίγμα που χρειάζεται η πολιτική μας σήμερα, γιατί η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα που έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς συναινέσεις. Και το Ποτάμι, όντας στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και των αλλαγών, θα προσπαθήσει να επιτύχει αυτές τις συναινέσεις, απομακρυσμένο από ακροδεξιές και ακροαριστερές ακροβασίες».
Στην επόμενη σελίδα: Μπορεί το Το Ποτάμι να μετασχηματιστεί στη νέα κεντροδεξιά;