Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.03.2024

Do the human right thing: «Δικαίωμα στην υγεία – Δικαίωμα στη ζωή»

Μια αποτίμηση της πρόσβασης στις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας των αιτούντων/-ουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.
Do the human right thing: «Δικαίωμα στην υγεία – Δικαίωμα στη ζωή»

Έλλειψη διερμηνείας, ρατσιστικές συμπεριφορές από επαγγελματίες υγείας, μεγάλες καθυστερήσεις στα διαθέσιμα ραντεβού, σε βαθμό που ζητήματα υγείας εξελίσσονται σε χρόνιες παθήσεις, άρνηση εκτέλεσης ιατρικών πράξεων (άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού), απουσία εξασφάλισης συναίνεσης σε ιατρικές επεμβάσεις (καισαρική): αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα, που αναφέρουν οι άνθρωποι σε κίνηση κατά την πρόσβαση τους στις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας στην Ελλάδα.

Μια νέα αναφορά από το Κέντρο Διοτίμα σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και την International Rescue Committee Hellas (IRC Hellas), καταγράφει την πληθώρα δυσκολιών και προσκομμάτων στην απόλαυση του πανανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία για τους προσφυγικούς πληθυσμούς της χώρας. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αναφορά που δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου  «Do the human right thing – Υψώνουμε τη Φωνή μας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων», το οποίο υλοποιείται μέσω του προγράμματος Active Citizens Fund.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η παροχή υπηρεσιών υγείας στους προσφυγικούς πληθυσμούς επηρεάζεται καθοριστικά από τις «συχνές και αποσπασματικές αλλαγές εθνικών πολιτικών και τοπικών πρακτικών, αλλά και από γεωγραφικούς, οργανωτικούς και γλωσσικούς φραγμούς», χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για την υπέρβασή τους, ώστε να διασφαλιστεί ο καθολικός χαρακτήρας της πρόσβασης στην υγεία. Συχνά δε «ο ελλιπής συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών και μηχανισμών δημιουργεί κενά στις υπηρεσίες», δυσχεραίνοντας καθοριστικά την πρόσβαση κυρίως «στον εμβολιασμό, την οδοντιατρική, ψυχιατρική, γυναικολογική, μαιευτική και παιδιατρική φροντίδα».

Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της υγείας πληθυσμών, που είναι ήδη επιβαρυμένοι, ψυχικά και σωματικά, έχοντας βιώσει τραυματικές εμπειρίες είτε στη χώρα προέλευσης (διώξεις, βασανισμούς, βιώματα πολεμικών συρράξεων και έμφυλης βίας)  ή/και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (έκθεση σε κίνδυνο, κακοποίηση, χωρισμό από την οικογένεια).  Άτομα με πολλαπλές ευαλωτότητες, όπως έγκυες, επιζώσες έμφυλης βίας, άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, ψυχικά νοσούντες, όχι μόνο δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά η υγεία τους χειροτερεύει περαιτέρω λόγω και των κακών συνθηκών διαβίωσης στη χώρα υποδοχής (αστεγία, αποστέρηση πόρων, νομική αβεβαιότητα, κίνδυνος κράτησης και απέλασης, ρατσισμός).

Η αναφορά «Δικαίωμα στην υγεία  ―  Δικαίωμα στη ζωή» φέρνει στο προσκήνιο τις φωνές αυτών των ανθρώπων, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους από τις υπηρεσίες φροντίδας της υγείας. Υπογραμμίζει πως η θεραπεία δεν εξαντλείται στην υγεία αλλά αφορά και τη φροντίδα, την ταυτότητα και την τρωτότητα.  Διατυπώνει προτάσεις πολιτικής που προωθούν την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κίνηση και  διασφαλίζουν την –με ίσους όρους– πρόσβαση τους στην υγεία.

Με τη δημοσίευση της τρίτης αυτής αναφοράς οδεύουμε στην ολοκλήρωση του έργου “Do the human right thing”, και σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων και των πορισμάτων του, την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στις 11:00 στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, θα προβληθεί το βίντεο «Ροές Ανθρώπων / Ροές Ιστορίας», της Μαρίας Λούκα και του Αλέξανδρου Κατσή, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου και θα παρέμβουν πρόσφυγες και προσφύγισσες καταθέτοντας τη δική τους εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://bit.ly/3OM6ZJR

Το έργο “Do the human right thing – Υψώνουμε  τη  Φωνή  μας  για  τα  Δικαιώματα  των  Προσφύγων ” υλοποιείται από το πρόγραμμα Activecitizensfund  στην Ελλάδα από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και τους εταίρους του, την  International  Rescue Committee Hellas (IRC), το Κέντρο Διοτίμα και την Popaganda.

Το  πρόγραμμα  Activecitizensfund,  ύψους  €  13,5  εκ.,  χρηματοδοτείται  από  την  Ισλανδία,  το  Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA  Grants.  Το  πρόγραμμα  στοχεύει  στην  ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην  προαγωγή  των  δημοκρατικών  διαδικασιών,  στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά  και  στην  προάσπιση  των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων.  Τη  διαχείριση  της  επιχορήγησης  του  προγράμματος  Activecitizensfund  για  την  Ελλάδα  έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και  το  SolidarityNow. 

Διαβάστε περισσότερα  εδώ: www.activecitizensfund.gr 

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν αποτελούν προσωπικές απόψεις των συντακτ(ρι)ών και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ ή του Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SolidarityNow).

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.