Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

The Bee Camp: Όταν τα παιδιά της πόλης φτιάχνουν καταφύγια για μέλισσες

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να φέρει σε επαφή τους μαθητές με ένα χαμένο κομμάτι βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Το Bee Camp της Αγγελίνας Κανελλοπούλου είναι ένα ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τη φύση. Πώς; Καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και περιβαλλοντολόγοι δημιουργούν μαζί με τα παιδιά ένα δίκτυο BeeSpots, δηλαδή ασφαλών οάσεων για τις αστικές μέλισσες με μελισσοκομικά φυτά και χειροποίητα ξενοδοχεία εντόμων, μέσα στις πόλεις.

H Popaganda αναζήτησε την Αγγελίνα Κανελλοπούλου ώστε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το δημιουργικό project.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το The Bee Camp; Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν -ως φοιτήτρια Ψυχολογίας τότε- αποφάσισα να κάνω μαθήματα για το δίπλωμα Επαγγελματία Μελισσοκόμου. Από τότε, τα επόμενα 7 χρόνια η ζωή μου ορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση μου με τις μέλισσες.  Ασχολήθηκα σε ερευνητικό επίπεδο σε εργαστήρια στις ΗΠΑ και στην Ισπανία  με τις μέλισσες και τις αιτίες και τους παράγοντες της μείωσης των πληθυσμών τους. Στην πορεία των ερευνών μου και του χρόνου, η σχέση μου με τις μέλισσες έγινε ακόμα πιο ουσιαστική. Κατανόησα, μέσα από την ενασχόληση με ένα τόσο μικρό έντομο τη σύνδεση και την αλληλοεξάρτηση όλων των άλλων οργανισμών (φυτών, ζώων, ανθρώπων). Προσπαθώντας να επικοινωνήσω το πάθος μου στον περίγυρό μου, παρατήρησα πως οι άνθρωποι έχουμε ορισμένες προκαταλήψεις και φόβους απέναντι στις μέλισσες. Αφού κατέγραψα τις προκαταλήψεις αυτές και ολοκλήρωσα την έρευνα, αποφάσισα να ξεκινήσω μία ομάδα με σκοπό την επανασύνδεση των ανθρώπων της πόλης με τη φύση. Και ποιος καλύτερος τρόπος υπήρχε να το κάνω αυτό από το να μιλήσω για τις μέλισσες  που είναι από τους σημαντικότερους οργανισμούς στον πλανήτη και  αποτελούν τον συνδετικό κρίκο σε όλα τα οικοσυστήματα.

Ξενοδοχεία για αστικές μέλισσες που έχουν κατασκευάσει οι μικροί μαθητές.

Να και ένα Bee Spot

Πώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις αστικές μέλισσες και γιατί μας είναι χρήσιμες οι δεύτερες; Η ομάδα μας, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις δράσεις ευαισθητοποίησης και τις εγκαταστάσεις Bee Spots έχει ως στόχο να αναδείξει τις μέλισσες και την πλούσια βιοποικιλότητά τους. Να τις αναδείξει ως αυτούσιους οργανισμούς που δεν υπάρχουν για να είναι χρήσιμοι για τον άνθρωπο. Οι αστικές μέλισσες είναι κομμάτι της χαμένης βιοποικιλότητας του πλανήτη. Μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικά προγράμματα, φέρνουμε τα παιδιά κοντά στις μέλισσες που βρίσκονται κοντά τους, τους μικρότερους κατοίκους της πόλης μας που χρειάζονται την προστασία μας, τις μέλισσες.

Τα παιδιά κατασκευάζουν τα καταφύγια για τις αστικές μέλισσες.

Το The Bee Camp στοχεύει στον οικολογικό αλφαβητισμό των κατοίκων της Αθήνας, την ενδυνάμωση και έμπνευση των παιδιών για να πραγματοποιήσουν την αλλαγή προστατεύοντας τις μέλισσες και τους βιοτόπους τους και την αύξηση του πρασίνου στα αστικά κέντρα.

Πώς λειτουργούν τα «ξενοδοχεία» και οι «σταθμοί» για τις μέλισσες και τι μαθαίνουν τα παιδιά από τη διαδικασία κατασκευής τους; Tους σταθμούς για τις μέλισσες τους ονομάζουμε Bee Spots. Ως Bee Spot ορίζουμε το ασφαλές καταφύγιο για τις μέλισσες της πόλης μας προσφέροντας τροφή (μελισσοκομικά φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη) και καταφύγιο (ξενοδοχείο εντόμων). Tα ξενοδοχεία εντόμων είναι κατασκευές που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και χρησιμοποιούνται ως “μαιευτήριο” για κάποια είδη μοναχικών μελισσών  (που δεν ζουν κοινωνικά και δεν έχουν κεντρί). Ένα Bee Spot είναι απολύτως ασφαλές για τον ιδιοκτήτη και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια σε ανοιχτό χώρο στον αστικό ιστό, όπως μπαλκόνια, ταράτσες, κήποι, πλατείες, προαύλιο σχολείου, κατάστημα κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατασκευάζουμε με τα παιδιά ξενοδοχεία εντόμων. Στα παιδιά αρέσει πολύ να μαθαίνουν παίζοντας και κατασκευάζοντας. Αυτό που θέλουμε να τους μεταφέρουμε μέσω της διαδικασίας της κατασκευής των ξενοδοχείων είναι την αλληλεξάρτηση των ειδών και πως με μικρές και συλλογικές πράξεις, μπορούμε να έχουμε μεγάλο αντίκτυπο στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Πόσες δράσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα, σε ποιες περιοχές και με ποια αποτελέσματα;   Με την χρηματοδότηση του προγράμματος START Create Cultural Change πραγματοποιήσαμε τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων στο Κέντρο της Γης στο Ίλιον με την υποστήριξη της Οργάνωσης Γη, και στο Σχολείο της Φύσης στη Θεσσαλονίκη. Από την προηγούμενη Άνοιξη έχουμε πραγματοποιήσει συνολικά 22 εκπαιδευτικές δράσεις (Bee Camp) και δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού (Bee Spot) και έχουμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε περίπου 2500 άτομα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 μηνών, κάτι που θεωρούμε μεγάλη επιτυχία.  Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως δεν είναι στα νούμερα, αλλά στην αλλαγή που βλέπουμε στα παιδιά που παρακολουθούν ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα-  είναι συγκινητική. Τα παιδιά, μέσα από το πρόγραμμα και σταδιακά γίνονται εκείνα οι πρεσβευτές των μελισσών και οι προστάτες της βιοποικιλότητας.

Πώς μπορεί να εξελιχθεί το The Bee Camp ως project; Ποιος είναι ο στόχος σας;  Το όραμά μας είναι οι πόλεις να γίνουν πιο φιλόξενες για τις μέλισσες και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων να επανασυνδεθούν με τη βιοποικιλότητα και να έρθουν πιο κοντά στη φύση. Στοχεύουμε στον οικολογικό αλφαβητισμό των κατοίκων της Αθήνας, την ενδυνάμωση και έμπνευση των παιδιών για να πραγματοποιήσουν την αλλαγή προστατεύοντας τις μέλισσες και τους βιοτόπους τους και την αύξηση του πρασίνου στα αστικά κέντρα.  

Facebook & το Instagram: The Bee Camp.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.