Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
23.09.2021

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1929 γεννιέται ο Alejandro Jodorowsky

O Χιλιανός avant-garde σκηνοθέτης που λατρεύτηκε από τους cult σινεφίλ.

Ο Alejandro Jodorowsky, γνωστός κυρίως για το σκηνοθετικό του έργο (αν και έχει καταπιαστεί και με το θέατρο, την ποίηση, τα comics και τον εσωτερισμό) γεννήθηκε στη Χιλή από εβραιο-ουκρανικής και πολωνικής καταγωγής μετανάστες, είχε μία δύσκολη παιδική ηλικία, που τον έκανε από νωρίς να στραφεί στην ποίηση, γράφοντας τα πρώτα του ποιήματα στα 16 του χρόνια. Αργότερα, παράτησε το κολέγιο για να αναμειχθεί στο θέατρο, αλλά και στη μιμική, καθώς υπήρξε κλόουν και ίδρυσε τη δική του θεατρική ομάδα, Teatro Mimico το 1947. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 μετακόμισε στο Παρίσι και γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία “Les têtes interverties” το 1957. Στη δεκαετία του ’60 μαζί με τον Fernado Arrabal και τον Roland Topor ίδρυσαν τη γνωστή ως “Panic Movement”, μία αναρχική καλλιτεχνική κολεκτίβα η οποία επικεντρωνόταν σε σουρεαλιστικές performances.

To 1970 γυρνάει στο Μεξικό το σουρεαλιστικό western “El Topo”, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις μεταμεσονύκτιες προβολές στις ΗΠΑ, αρχίζοντας να χτίζει ένα cult όνομα, με την ταινία να αποτελεί άτυπα την πρώτη cult midnight movie. Mάλιστα, ο John Lennon είχε εκφράσει το  θαυμασμό του για την ταινία, γεγονός που ώθησε την χρηματοδότηση της επόμενης ταινίας του με 1 εκατομμύριο δολάρια. Το αποτέλεσμα ήταν το “The Holy Mountain” το 1973, ένα κινηματογραφικό σουρεαλιστικό σχόλιο του κοινωνικού γίγνεσθαι, αλλά και με έντονο το στοιχείο του εσωτερισμού, το οποίο, πλέον, αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλής cult ταινίες όλων των εποχών.

Η πιο μεγαλόπνοη κινηματογραφική απόπειρα του Jodorowsky ήταν η επιθυμία μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, “Dune”,  αλλά τα σχέδια κατέρρευσαν λίγο πριν την υλοποίησή της. Ολόκληρο το χρονικό της προετοιμασίας της ταινίας καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ “Jodorowsky’s Dune” που κυκλοφόρησε το 2013. Ύστερα από παύση πολλών χρόνων από το σινεμά, ο Jodorowsky επέστρεψε το 2013 με την ταινία «Ο χορός της πραγματικότητας», μία αυτοβιογραφική ταινία με πρωταγωνιστή των γιο του, Brontis Jodorowsky, και σε συνέχεια της αυτοβιογραφικής κινηματογραφικής αποτύπωσης, έκανε το 2016 την ταινία «Ποίηση χωρίς τέλος». Eπιπλέον, τον έχει απασχολήσει ιδιαίτερα ο εσωτερισμός, δημιουργώντας δική του «σχολή» που ονομάζει «ψυχομαγεία» ή «ψυχοσαμανισμό» και στην οποία ενυπάρχουν στοιχεία από την αλχημεία, τα ταρώ, τον ζεν βουδισμό και τον σαμανισμό.

«Ζεις στην εικόνα που έχεις για τον κόσμο. Ο καθένας από εμάς ζει σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε διαφορετικό χώρο και με διαφορετικό χρόνο» -Alejandro Jodorowsky

https://www.youtube.com/watch?v=GAe67CbD3Gg

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.