Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

140 ιδέες για το Φθινόπωρο

Οι συνεργάτες της Popaganda ξεδιαλέγουν δίσκους, συναυλίες, ταινίες, εκθέσεις, γεύσεις, gadgets, παραστάσεις και ό,τι άλλο κάνει το Φθινόπωρο να μοιάζει με τη μόνη εποχή του χρόνου που συμβαίνουν τα πάντα, συνέχεια, παντού.
popaganda_prosexos

Ραστώνη τέλος. Το φθινόπωρο είναι εδώ και φέρνει διάφορα δυσάρεστα αλλά και πολλά καινούρια πράγματα. Βγάλτε ένα μπλοκάκι, βάλτε ένα καφέ ή ένα ηδύποτο και σημειώστε αυτά που σας ενδιαφέρουν για το φετινό φθινόπωρο. Απ’ όλα έχει ο μπαξές: μουσική, θέατρο, εικαστικά σινεμά, φαγητό, video games και άλλα. Καλή ανάγνωση και καλό φθινόπωρο. 

Aphex Twin

Aphex Twin

ΔΙΣΚΟI

Όσα ανυπομονούμε να ακούσουμε τις βροχερές μέρες που κοντοζυγώνουν. Από τον Γιώργο Μιχαλόπουλο.

Έχουμε ήδη κάνει έναν αρκετά αναλυτικό μουσικό απολογισμό του πρώτου μισού της χρονιάς, οπότε ας δούμε ενδεικτικά μερικούς δίσκους που θα μας απασχολήσουν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, όταν δηλαδή περνάμε το ψυχαναγκασμό της λίστας με τα προσωπικά αγαπημένα (με το αδυσώπητο downloading και το Spotify έχει έρθει η ώρα να πάψουμε να μιλάμε τόσο πολύ με όρους όπως «καλύτερος» ή «σημαντικότερος»). Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως αν κι η λίστα ακολουθεί χρονολογική σειρά (όπου έχει ανακοινωθεί τέτοια), κάποιοι απ’τους δίσκους έχουν ήδη διαρρεύσει παράνομα ή διατίθενται για streaming και γι’αυτό το λόγο το καινούργιο άλμπουμ του Dan Snaith aka Caribou, λείπει απ’την παρακάτω λίστα γιατί έχουμε ξεκαλοκαιριάσει μαζί (αν και επίσημα κυκλοφορεί τον Οκτώβρη) και πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί αναλυτικό κείμενο για τα όσα καλά και άσχημα περιέχει το Our Love. Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για το El Pintor των Interpol. Τέλος, είναι προφανές πως η λίστα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη και λείπουν αρκετές κυκλοφορίες που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες (Deerhoof, Objekt, Clark, Simian Mobile Disco, Savages & Bo Ningen κτλ.). 

Aphex Twin – Syro (Warp, 23/9)

Ο Richard D. James εκμεταλλεύεται το ντόρο γύρω απ’το ξεχασμένο δίσκο που είχε γράψει το 1994 ως Caustic Window και ξεσκαρτάρει τους σκληρούς του δίσκους για να κυκλοφορήσει μετά από μια δεκαετία (πάνω κάτω) καινούργιο δίσκο. Τα μέτρα ασφαλείας για να μην διαρρεύσει το Syro φτάνουν για να γίνει η επόμενη συνεδρίαση της G8 στα γραφεία της Warp. Αν δεν σας έχει ήδη ξενερώσει το τρελό hype γύρω απ’το δίσκο, το πρώτο κομμάτι που μόλις βγήκε στην επιφάνεια δεν είναι κι άσχημο.

http://youtu.be/RUAJ8KLGqis

SBTRKT – Wonder Where You Land (Young Turks, 23/9)

Μου αρέσει πολύ ο μασκοφόρος παραγωγός και το δεύτερο άλμπουμ μου ακούγεται εκ πρώτης όσο καλό ήταν και το ντεμπούτο του. Έχει πάλι αρκετούς καλεσμένους που αναλαμβάνουν τα φωνητικά του δίσκου, με την Jessie Ware (η οποία κυκλοφορεί κι αυτή καινούργιο δίσκο τον Οκτώβρη) και τον Ezra Hoenig των Vampire Weekend, να είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν.

http://youtu.be/t5_qsgzGDhs

Monika – Secret In The Dark (Archangel, 23/9)

Έχουμε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση απ’ τον τρίτο δίσκο της Μόνικας Χριστοδούλου, βλέποντας την ταλαντούχα μουσικό να ηγείται με άνεση της φοβερής μπάντας που είχε μαζί της στην ηχογράφηση του δίσκο αλλά και στη συναυλία της στο Ηρώδειο.

http://youtu.be/lToZsYjmVoQ

Film – Eclipse (Inner Ear, 26/9)

Έλειπαν πολλά χρόνια και επιστρέφουν στο τέλος του μήνα με καινούργιο δίσκο και τον Χρήστο Λαϊνά να αναλαμβάνει την παραγωγή. Ο ήχος τους αν μη τι άλλο έχει ανανεωθεί, όπως φαίνεται και στο κομμάτι από κάτω.

http://youtu.be/AlHqTh-7Qqo

A Winged Victory For The Sullen – Atomos (Erased Tapes, 6/10)

Ο Dustin O’ Halloran και ο Adam Wiltzie (Stars of the Lid) θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο δίσκο τους που έγραψαν αρχικά για τις ανάγκες της καινούργιας παράστασης του διάσημου χορογράφου Wayne McGregor. Αν λάβουμε υπόψη όσα αποτελούσαν το EP που κυκλοφόρησαν νωρίτερα μες τη χρονιάς (ως προπομπό της ολοκληρωμένης δουλειάς), όσοι πίνουν νερό στο όνομα του Ben Frost (οι οποίοι αυξάνονται γεωμετρικά απ’ότι φαίνεται) και τους ενδιαφέρουν μουσικοί όπως οι Nils Frahm, Max Richter, Johann Johannsson κτλ. εδώ θα βρουν το δίσκο της χρονιάς (τους).

http://youtu.be/gj52tpA_u1w

Flying Lotus – You’ re Dead (Warp, 6/10)

Πέμπτος δίσκος για τον Flying Lotus, δύο χρόνια μετά τον κάπως υπερτιμημένο Until The Quiet Comes. Απολύτως σωστός προπομπός το τραγούδι από κάτω με την συμμετοχή του Kendrick Lamar.

http://youtu.be/k4Oz8UmUXbg

Zola Jesus – Taiga (Mute, 6/10)

Μεταγραφή για την Nika Roza Danilova αφού η Sacred Bones δεν την χωρούσε πλέον. Ο καινούργιος της δίσκος θα βγει στη Mute κι εμείς θα πρέπει να της συγχωρέσουμε την ανοησία του Versions για να την εκτιμήσουμε πάλι.

http://youtu.be/As-issfZ2-Q

Mechanimal – Secret Science (Inner Ear, Αρχές Οκτώβρη)

Το σαρωτικό ντεμπούτο της μπάντας του Γιάννη Παπαϊωάννου κάνει αυτομάτως πολυαναμενόμενο το επόμενο βήμα τους. Η Popaganda θα ακούσει πρώτη απ’όλους τον καινούργιο τους δίσκο και σύντομα θα σας μεταφέρουμε τις πρώτες σκέψεις μας.

http://youtu.be/qjTmNtO1Dt0

Mark Lanegan Band – Phantom Radio (Heavenly Recordings, 21/10)

Μπορεί να μην είναι γεγονός ένας ακόμα δίσκος του Lanegan, αλλά στην Ελλάδα έχει κάτι παραπάνω από πολλούς πιστούς. Προσωπικά, ποτέ δεν τον βαριέμαι ενώ το δείγμα από κάτω απ’το ΕΡ που θα προηγηθεί της κυκλοφορίας του LP δεν είναι καθόλου κακό.

http://youtu.be/bQnfgZr8JIc

Scott Walker & Sunn O))) – Soused (4AD, 21/10)

Μπερδεμένος ο υπογράφων αυτού του κειμένου, αφού λατρεύει τον Scott Walker και μισεί παράφορα τους Sunn O))). Το μοναδικό απόσπασμα που έχει κυκλοφορήσει βρίσκεται παρακάτω και δεν μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί.

http://youtu.be/UwSveFnWzhI

Thurston Moore – The Best Day (Matador, 21/10)

Είναι πολύ πιθανό όταν διαρρεύσει βγει ο καινούργιος δίσκος του Θέρστονα, η Popaganda να αραιώσει τις δημοσιεύσεις της για μερικές μέρες. Το προ-τετραετίας Demolished Thoughts είναι ένα απ’τα λίγα (;) κοινά σημεία του μουσικού μας τμήματος και το Best Day το περιμένουμε με ανυπομονησία.

http://youtu.be/1u_2BcmMDq8

Vladislav Delay – Visa (Ripatti, 10/11)

Ο παραγωγικότατος Φιλανδός Sasu Ripatti, αφού έμπλεξε με τη διαδικασία έκδοσης VISA απ’τις αμερικάνικες αρχές και αναγκάστηκε να ακυρώσει την περιοδεία του εκεί, βρήκε λίγο χρόνο ελεύθερο για να γράψει το δίσκο που, εκ πρώτης, αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις.

DelayVisa
 

TV On The Radio – Seeds (Universal, 18/11)

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του μπασίστα της μπάντας, Gerard Smith, θα περίμενες πως δύσκολα θα συνεχιζόταν η μπάντα, αλλά ευτυχώς το Seeds είναι μια δουλειά που περιμένουμε με ανυπομονησία.

http://youtu.be/Tv3RgbA2UTo

line-630

O Lee Ranaldo τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

O Lee Ranaldo τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Νισάφι πια με τα open air festivals. Τα κεφάλια μέσα. Από την Άνη Ορφανίδου.

Moon Duo (Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, Αn Club, Σολωμού 13-15, Αθήνα, τηλ: 2103305056)

Συνεχίζοντας το φανταστικό τους ταξίδι στις απόμακρες περιοχές του εξώτερου μουσικού διαστήματος, οι Moon Duo, το μοναδικό space/kraut rock σχήμα του Ripley Johnson (Wooden Shjips) επιστρέφει στα ελληνικά εδάφη για δύο μοναδικές βραδιές χορευτικού, εμμονικού ηλεκτρικού παροξυσμού.  Διαβάστε τη συνέντευξη της μπάντας στην Popaganda.

http://youtu.be/cJdbjtCzyzc

Luz Cazal (Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)

Η «Ντίβα της Ιβηρικής» κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Alma», που σημαίνει «Ψυχή».  

http://youtu.be/kq4WlZaWFzk

Vanessa Mae (Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)

Η Βασίλισσα του βιολιού θα κάνει τα μαγικά της.

http://youtu.be/Tgb0jK143MI

Omar Souleyman (Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, Gagarin 205, Λιοσίων 205, Αθήνα)

Ο Σύρος για τον οποίο παραμιλάνε όλοι οι hipsters. 

http://youtu.be/pgRUHIeaKOk

Paradise Lost (Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, Stage Volume 1, Αγ. Ελεούσης 3, Μοναστηράκι, Αθήνα)

Τα σέβη μας σε μία από τις πιο σημαντικές μπάντες στην ιστορία του metal. 

http://youtu.be/xjQtMioX6z4

Reworks Festival (17 & 19-21 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη)

To γνωστό φεστιβάλ («το Sonar της Θεσσαλονίκης», όπως το αποκαλούν κάποιοι) γιορτάζοντας τα 10 χρόνια θα διαρκέσει 4 ημέρες, με ένα special opening event στις 17  Σεπτεμβρίου και την συνέχεια στις 19-21 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικό line up στο www.reworks.gr . Highlights οι εμφανίσεις του The Field και του Max Richter.

http://youtu.be/hnHNwQ_Y3KI

Γιάννης Αγγελάκας (Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»)

Γιάννης για πάντα, τι να λέμε τώρα. Διαβάστε και τη συνέντευξή του στον Θεοδόση Μίχο. 

http://youtu.be/mI_W4IsSX7E

Lady Gaga (Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, ΟΑΚΑ)

Άραγε θα γίνει ο χαμός που γίνεται και στις συναυλίες της στον υπόλοιπο κόσμο;

http://youtu.be/pco91kroVgQ

Sivert Hoyem (22/9 στο Ηράκλειο Κρήτης. 24/9 στην Πάτρα, Ακτή Δυμαίων. 25/9 στην Αθήνα, Stage Volume 1. Παρασκευή 26/9 στο Βόλο, Lab Art. Σάββατο 27/9 στη Θεσσαλονίκη, Principal Club Theater)

Έρχεται στην Ελλάδα για μίνι τουρνέ με νέο δίσκο γεμάτο ιστορίες για τον έρωτα και την απώλεια. Θα ραγίσουν τα τσιμέντα. Διαβάστε τη συνέντευξη του στην Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά.

http://youtu.be/S2eNb43kA00

Fuzztones (Σάββατο 4 Οκτωβρίου, Gagarin 205, Λιοσίων 205, Αθήνα)

Οι αρχιερείς του garage rock και πάλι στα μέρη μας. Απόλαυση εγγυημένη. Μαζί τους οι The Big Nose Attack και οι The Titanics.

http://youtu.be/psKg6CLyo-A

Parov Stelar & Band (Κυριακή 5 Οκτωβρίου, Gazi Music Hall, Ιερά Οδός 7-13, Αθήνα)

Ο Parov επιστρέφει με ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για το ελληνικό κοινό. Γκαραντί το sold out.

http://youtu.be/fY94LCu6NDw

Wovenhand (Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος)

Οι Wovenhand επιστρέφουν στην Ελλάδα κι εμείς θα είμαστε εκεί για να ακούσουμε τις american gothic ιστορίες του φοβερού και τρομερού David Eugene Edwards.

http://youtu.be/SGGU-ODYERw

Future Islands (Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, Gagarin 205 Live Music Space, Λιοσίων 205, Αθήνα)

Με τον αέρα της εμφάνισης τους στο show του David Letterman που τους έκανε γνωστούς στα μεγάλα ακροατήρια, επιστρέφουν στην Αθήνα. Άχαστη συναυλία. Opening act: Mechanimal.  

http://youtu.be/1Ee4bfu_t3c

Enter Shikari (Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, Κύτταρο Live Club, Ηπείρου 48, Αθήνα)

Ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του crossover metal ήχου για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

http://youtu.be/wngyXhTx4pc

Lee Ranaldo (Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Ἁγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα)

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον ιδιοφυή, ψαρομάλλη κιθαρίστα των Sonic Youth; Κατά πολλούς αυτό είναι το πιο σημαντικό gig του φθινοπώρου.

http://youtu.be/HdutFQZFl64

Helmet (Δευτέρα 27 Οκτώβριου, Αn Club, Σολωμού 13-15, Εξάρχεια)

Οι θρυλικοί metalheads Helmet έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

http://youtu.be/hgGyX7WPxuQ

Allah-Las (Σάββατο 1 Νοεμβρίου, Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος)

Πάμε στοίχημα ότι θα γίνει και αυτή τη φορά της κακομοίρας με αυτούς τους τίμιους ψυχεδελάδες;  

http://youtu.be/IpRh5bChBSM

Sebastien Tellier (Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος)

Πόσα σουτιέν θα του πετάξουν στη σκηνή αυτή τη φορά; 

http://youtu.be/VhvAx1hizMs

God Is An Astronaut (Σάββατο 8 Νοεμβρίου, Gagarin 205, Λιοσίων 205, Αθήνα)

Η αποθέωση του post-rock. 

http://youtu.be/HKFDYdaSyng

Xiu Xiu (Κυριακή 9 Νοεμβρίου, Six D.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα)

Η αποθέωση της παντριάς του post punk με το avant garde.  

http://youtu.be/1Urmp4daqB8

Plissken Festival-Athens Winter Edition (Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, Iερά Οδός, Ιερά Οδός 18-20, Αθήνα)

Swans, Simian Mobile Disco, και δε συμμαζεύεται, στην πρώτη χειμερινή βερσιόν του «δικού μας Primavera».

http://youtu.be/4R31AWhv02Y

line-630
popaganda_boyhood_1

ΤΑΙΝΙΕΣ

Μερικά από τα φιλμ που θα ρολάρουν οι μηχανές προβολής τους επόμενους μήνες. Από τον Φοίβο Κρομμύδα.

Boyhood

Το ανεπανάληπτο έπος του Richard Linklater, του οποίου τα γυρίσματα διήρκεσαν 12 ολόκληρα χρόνια. Διαβάστε τη συνέντευξη του πρωταγωνιστή του, Ellar Coltrane, στον Θεοδόση Μίχο.

http://youtu.be/Ys-mbHXyWX4

All Cherleaders Die

Μια ομάδα μαζορετών ορκισμένη να καταβαραθρώσει τον ηγέτη της ωστόσο μια σειρά από μεταφυσικά φαινόμενα της αλλάζει τα σχέδια. Δεν περιμένουμε ποιότητα, όσο μια ένοχη, trashy απόλαυση, όπου το σέξυ και το αιματηρό βρίσκονται ισόπαλα.

http://youtu.be/KFrzoOlSyBM

Annabelle

Η ιστορία του πως η κούκλα από το Conjuring έφτασε στα χέρια του κατόχου της. Γενικώς τα prequels είναι μια πονεμένη ιστορία και δεδομένης της εμπορικής επιτυχίας του Conjuring, για να quoteάρω τον Obi Wan Kenobi, «I have a bad feeling about this».

http://youtu.be/jdUysoK6tdQ

As Above So Below

Ο πρώην εραστής του found footage, John Erick Dowdle, σκηνοθετεί ένα νέο τρομοεγχείρημα, με «πρωταγωνίστρια» μια παριζιάνικη κατακόμβη με ένα μακάβριο μυστικό. Χαμηλών προσδοκιών που μάλλον δύσκολα θα ανατρέψει τις προκαταλήψεις.

http://youtu.be/83PpryYHHeY

Οι υπερέξι (Big Hero Six)

Μια αντροπαρέα, με πρωταγωνιστή τον tech-geek Hiro Hamada και το φουσκωτό ρομπότ του, δημιουργούν μια ομάδα υπερηρώων. Αν και τα στοιχεία (πλην ενός σπιρτόζικου σιωπηλού trailer) είναι ελάχιστα, παραμένουν καταπραϋντικά για την υψηλή ποιότητα των gags και, φυσικά, του animation. Οψόμεθα.

http://youtu.be/vco0SpSz17g

Dracula Untold

Η ιστορία του Βλαντ του Παλουκωτή πριν μεταμορφωθεί στη μνημειώδη φιγούρα του Κόμη Δράκουλα. Ο Gary Shore μπορεί να μην έχει προηγούμενη εμπειρία στις μεγάλου μήκους, το καστ μπορεί να μην παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μα μερικές φορές (και ειδικά με τόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες) γίνονται και μεγάλες εκπλήξεις.

http://youtu.be/hZFZxEnB7ws

Fury

Ένας σκληροτράχηλος λοχίας, με μόνους συμμάχους το τανκ και την ομάδα του, ηγούνται μιας αποστολής αυτοκτονίας κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εραστής της μέτριας περιπέτειας και των φανταχτερών πλάνων, David Ayer, δημιουργεί υποψίες σχετικές με τη δημιουργική ενηλικίωσή του στην τελευταία του ταινία. Brad Pitt κουρεμένος militaire, θαμπά χρώματα και επικές σκηνές μάχης. Αναμένουμε εναγωνίως.

http://youtu.be/-OGvZoIrXpg

Get On Up

Ο βίος και η πολιτεία του βασιλιά της σόουλ James Brown: από τη φτώχεια στην παγκόσμια σκηνή. Ο Tate Taylor μετά τις συμπαθείς Υπηρέτριες αναλαμβάνει να αφηγηθεί την ιστορία ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Είθε να είναι η καλύτερη μουσική βιογραφία των τελευταίων χρόνων.

http://youtu.be/guOS6ev6hQ0

Gone Girl

Ο σύζυγος μιας αγνοούμενης γυναίκας βλέπει τη ζωή του να αλλάζει όταν τα μέσα αρχίζουν να τον υποπτεύονται ως υπαίτιο του γεγονότος. Ο αλλοτινός άρχων της «ψυχολογίας», David Fincher, επιστρέφει με μια δυομισάωρη ταινία, απαρτιζόμενη από δυνατά ονόματα. Θα καταφέρει να αποδείξει ότι ακόμα του ανήκει το βάθρο ή θα αποδειχτεί ξεπερασμένος;

http://youtu.be/Ym3LB0lOJ0o

Αφεντικά για Σκότωμα 2 (Horrible Bosses 2)

Το τρίο της πρώτης ταινίας στήνει τη δική του επιχείρηση, μα ένας επενδυτής έρχεται να τους προτείνει ένα σχέδιο που δύσκολα μπορούν να αρνηθούν. Επώνυμο καστ, ο σκηνοθέτης του νοστιμότατου Sex Drive στα ηνία, μα το «Παναγία μου» το λέμε από τώρα.

http://youtu.be/B45XU3v9sPw

Interstellar

Μια ομάδα ερευνητών του Διαστήματος χρησιμοποιεί μια σκουληκότρυπα, αποζητώντας την «αναβάθμιση» των διαστημικών ταξιδιών. Ο μαιτρ των καλοστημένων blockbusters, Christopher Nolan, επιστρέφει με ένα παντοδύναμο καστ και υπόσχεται άλλη μια συγκλονιστική κινηματογραφική εμπειρία.

http://youtu.be/zSWdZVtXT7E

The Judge

Δικηγόρος επιστρέφει στη γενέτειρά του για να εξετάσει μια υπόθεση στην οποία ο πατέρας του κατηγορείται για φόνο. Το αισχρό παρελθόν του David Dobkin μπορεί να προκαταβάλλει αρνητικά, μα το δυνατό θέμα και ο «πολύς» Robert Downey Jr δημιουργούν ελπίδες. Αρκεί να μην αποδειχτεί ένας ποταμός χασμουρητών.

http://youtu.be/ZBvK6ni97W8

Let’s Be Cops

Δύο κολλητοί μασκαρεμένοι σε αστυνομικούς μπλέκονται με τον κόσμο της παρανομίας. Το σαχλό θέμα (και πόστερ), όπως και η προηγούμενη παραγωγή του Luke Greenfield αρκούν για να προκαλέσουν καχυποψία για το τελικό αποτέλεσμα…

http://youtu.be/UKIAZjs__Xc

Promakhos

Δύο Έλληνες δικηγόροι προσπαθούν να φέρουν τα μάρμαρα της Ακρόπολης πίσω στη γενέτειρά τους. Μακάρι το ζήτημα της ταινίας των πρωτοεμφανιζόμενων Voorhees να αποφύγει τις ηθικολογίες και τη διαρκή επίκληση στο συναίσθημα και να μην αποβεί γελοιωδώς ξύλινη.

http://youtu.be/FTaVShdDS2U

Wara No Tate

Μια ομάδα αστυνομικών καλείται να προστατεύσει έναν κακοποιό επικηρυγμένο με ένα υψηλότατο χρηματικό ποσό. Ο Takashi Miike αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους auteur της γενιάς μας, οπότε μόνο χαρμόσυνο μπορεί να είναι το ότι θα απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη το δημιούργημά του. Προληπτικά μιλώντας, όσοι δεν αντέχετε το αίμα, σκεφτείτε το λίγο καλύτερα.

http://youtu.be/C_I3xGqF1Fg

Xenia

Δύο αδέρφια με αλβανική καταγωγή, αναζητούν τον αγνοούμενο πατέρα τους, που μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τους δώσει την πολυπόθητη ιθαγένεια. Με φόντο την Ελλάδα της Κρίσης (κλισέ μα ισχύουσα φράση) και της Νύχτας, ο πιο γνήσια ερωτικός σκηνοθέτης της Ελλάδας, Πάνος Κούτρας (διαβάστε τη συνέντευξη που είχε δώσει στον Ιωσήφ Πρωιμάκη, στις Κάννες), αναμένεται να συναρπάσει με την τελευταία του ταινία.

http://youtu.be/L1_ozGfoXyU

Οι Αισθηματίες

Το υπέροχο νουάρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που προβλήθηκε στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας πριν το τελικό της μοντάζ, επιτέλους κοντά μας.

http://youtu.be/TQpGh1zaOJo

line-630

6.DV8_Performers_Andi Xhuma_Ian Garside_Photographer_Kris Rozental

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Θέατρο, χορός, όπερα. Από την Κατερίνα Ι. Ανέστη

«Gala όπερας για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Διάσημες άριες που καθορίστηκαν από τη φωνή της μέγιστης Μαρίας Κάλλας θα κατακλύσουν το Ηρώδειο σε αυτή τη βραδιά αφιέρωμα στην ντίβα που δεν μπόρεσε καμία να ξεπεράσει. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Λουκάς Καρυτινός ενώ ερμηνεύουν οι διεθνούς φήμης μονωδοί: Άρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Ντανιέλα Ντεσσί, Έλενα Ξανθουδάκη και Νίκολα Ουλιβιέρι.

«Aίματα» του Ευθύμη Φιλίππου, σε σκηνοθεσίας Αργυρώς Χιώτη στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 8 Οκτωβρίου.

Το πρώτο θεατρικό έργο του βραβευμένου σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου (Κυνόδοντας, Αλπεις, The Lobster) είναι στην ουσία η αλληλογραφία δύο αντρών. Ο Ευθυμίου γράφει με τη μορφή των επιστολογραφικών αριστουργημάτων του Ρουσσώ, του Λακλό και του Γκαίτε,σε ένα κείμενο που έχει εκρήξεις χιούμορ, ονειροφαντασίας, ανατροπής. Ηθοποιοί:Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Γιώργος Γάλλος, Ευθύμης Θέου, Εύη Σαουλίδου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.

«John», από το DV8 Physical Theatre, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Lloyd Newson, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 12 Οκτωβρίου.

Το έργο John βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών που πήρε ο χορογράφος Λόυντ Νιούσον, ζητώντας ειλικρινείς απαντήσεις για την αγάπη και του σεξ. Ερμηνεύουν οι: Taylor Benjamin, Lee Boggess, Gabriel Castillo, Ian Garside, Ermira Goro, Hannes Langolf, Garth Johnson, Vivien Wood, Andi Xhuma.

«Η μάζα είναι για τα μπάζα» του Πέντρο Πιέτρι, σε σκηνοθεσία Σάκη Παπακωνσταντίνου, στο Θέατρο Σημείο από τις 16 Οκτωβρίου.

Μαύρη κωμωδία, κοινωνική σάτιρα, πνευματώδης διάλογος με το «χιούμορ της τουαλέτας», την ανατρεπτική πολιτική σκέψη με τη θεατρική ελαφρότητα και τον σουρεαλισμό. Ηθοποιοί: Σοφία Φιλιππίδου, Ταμίλλα Κουλίεβα.

horror

Rocky Horror Show σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, στο θέατρο Rex από τις 17 Οκτωβρίου.

Ο ρηξικέλευθος χορογράφος και σκηνοθέτης φέρνει το φημισμένο μιούζικαλ στην Αθήνα με συντελεστές μεταξύ άλλων τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Νάντια Μπουλέ, Βασιλική Τρουφάκου και Τζένη Θεωνά.

Γκαλά με τους κορυφαίους κόντρα τενόρους του κόσμου από την Καμεράτα σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 23 Οκτωβρίου.

Οι Max-Emanuel Cencic, Xavier Sabata, Vince Yi, Yuriy Minenko, τέσσερις από τους κορυφαίους κόντρα τενόρους ανά τον κόσμο, με εντυπωσιακές φωνητικές δεξιότητας που αγγίζουν μια σχεδόν εξωπραγματική φωνητική έκταση, θα προσφέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην Αθήνα, οδηγώντας το κοινό στον μυθικό κόσμο της όπερας του 18ου αιώνα.

Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο θέατρο Παλλάς, τον Οκτώβριο.

Το δραματικό ειδύλλιο του Δημήτρη Κορομηλά ανοίγει την αυλαία στο Θέατρο Παλλάς το οποίο μπαίνει σε μια νέα εποχή καθώς στο τιμόνι του βρίσκονται πλέον ο Διονύσης Παναγιωτάκης και η Ελενα Κούρκουλα. Ηθοποιοί: Ρένη Πιττακή (Στάθαινα), Μαρία Πρωτόπαπα (Τασούλα), Χρήστος Στέργιογλου, Πάνος Βλάχος, Ευγενία Δημητροπούλου, Βασίλης Μπισμπίκης, Νίκος Μαγδαληνός, Χριστίνα Τσάφου.

Σλάντεκ του Έντεν Φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο θέατρο Πόρτα, από τις 6 Νοεμβρίου.

Με δύναμη από την Αβινιόν και την Επίδαυρο, ο Καραντζάς σκηνοθετεί αυτό το έργο του 1929 για τις ιδεολογίες, τον φασισμό, την οικονομική θύελλα του Μεσοπολέμου. Ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Οικονόμου, Αργύρης Πανταζάρας.

Σωσίας του Ντοστογέφσκι, σε σκηνοθεσία Έφη Μπίρμπα στο θέατρο Ροές, τον Νοέμβριο.

Η παράσταση επικεντρώνεται σε κάποια επεισόδια της ζωής του Γκολιάτκιν, ενός νέου που προσπαθεί να ζήσει μέσα στα όρια της κοινωνικά αποδεκτής φυσιολογικότητας, καταλήγοντας όμως στην αποκοπή και τον παραγκωνισμό. Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης, Γιώργος Συμεωνίδης, Δρόσος Σκότης, Συμεών Τσακίρης, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης.

Η Φόνισσα, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη βασισμένη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Αθηνών. Τον Νοέμβριο.

H περίφημη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γίνεται ιδανική οπερατική φιγούρα και θέμα της νέας όπερας του διεθνούς απήχησης Γιώργου Κουμεντάκη. Το λιμπρέτο είναι του Γιάννη Σβώλου και τα σκηνικά – καθώς αντί να τρέχει κηνυγημένη η Φόνισσα στη Σκιάθο, ουσιαστικά θα κινείται το νησί γύρω της, την περικυκλώνει- είναι του Πέτρου Τουλούδη. Τη Φόνισσα θα ερμηνεύσει η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου.

Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές του Ρόμπερτ Μπόλτ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, τον Νοέμβριο.

Το εμβληματικό έργο που έγινε και ταινία σαρώνοντας τα Οσκαρ έρχεται στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου να αφηγηθεί την ιστορία ενός άντρα που αντιστάθηκε στην εξουσία προκειμένου να μην προδώσει τις αρχές του. Ηθοποιοί:Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Συγχώρεσέ με των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου, τον Νοέμβριο.

Σ’ έναν εγκαταλειμμένο χώρο υποδοχής πελατών, μια ομάδα ανθρώπων συναντιούνται για να επιλύσουν οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος που τους έχει σφραγίσει αμετάκλητα. Χρειάζονται δύο ζωές για να αρθρώσεις τη συγγνώμη που προκάλεσες στον σύντροφό σου και τούτη είναι η τελευταία ευκαιρία τους. Ηθοποιοί: Μαρία Σκουλά – Μαρία Καλιμάνη – Λαέρτης Μαλκότσης – Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης. Νοέμβριος 2014 – πρεμιέρα

line-630

«Depression Era», στο Μουσείο Μπενάκη

«Depression Era», στο Μουσείο Μπενάκη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

5+1 εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή σας. Από την Κατερίνα Ι. Ανέστη.

Δωδεκάεδρο, οπτικοακουστική εγκατάσταση του Daniel Bisig, στην Αίθουσα Νέων Έργων (Project Room) του ΕΜΣΤ, από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Το «Δεδεκάεδρο» είναι μία από τις εγκαταστάσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 40ου Διεθνούς Συνεδρίου Μουσικής Πληροφορικής (40ο ICMC) και του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής (11ο SMC), που φέτος διεξάγονται για πρώτη φορά στην Αθήνα (14-20/09/2014). Το ΕΜΣΤ εκείνη την περίοδο θα παρουσιάσει έργα που θέτουν στο δημιουργικό τους κέντρο τη γλώσσα, τον ήχο, τη μουσική αλλά και τη σιωπή και ανήκουν στο συλλεκτικό πυρήνα Sonic Time της Μόνιμης Συλλογής. Πρόκειται για μονοκάναλα βίντεο που συνιστούν διαφορετικές και ετερογενείς ακουστικές μορφές σύγχρονης τέχνης, καθώς και ηχητικά έργα και cd ήχου που θα προτρέπουν τους επισκέπτες του ΕΜΣΤ σε έναν φθινοπωρινό ηχητικό περίπατο στο πάρκο γύρω από το κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

More or Less στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς) από τις 28 Σεπτεμβρίου

Στην ουσία πρόκειται για διεθνές φεστιβάλ δημόσιας τέχνης με κεντρική πλατφόρμα μια έκθεση που εξετάσει τη φύση του έργου των έξι εικαστικών, επιδιώκοντας να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά τους και παράλληλα, να δώσει την αρμόζουσα έμφαση στη διαφορετική τους αισθητική διάσταση. Συμμετέχουν οι Greg Papagrigoriou (Ελλάδα), Πάρις Κούτσικος (Ελλάδα), D! (Ελλάδα), SNRS (Ελλάδα), L’ATLAS (Γαλλία), John Fekner (ΗΠΑ). Στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη δημόσια τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη.

Lumen Prize, στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 31 Οκτωβρίου

Το Lumen Prize είναι το σημαντικότερο διεθνές βραβείο ψηφιακών έργων τέχνης και απονέμεται ετησίως σε έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα, με στόχο την ανάδειξη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν» με την έκθεση The Lumen Prize ανά τον κόσμο. Φέτος η έκθεση έρχεται στην Αθήνα. Τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013, καθώς και τα έργα που θα κριθούν από την επιτροπή αξιολόγησης του Lumen Prize για το 2014 θα εκτεθούν στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Depression Era, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) από τις 3 Νοεμβρίου

Η Depression Era είναι μια κολεκτίβα καλλιτεχνών, ερευνητών, συγγραφέων, αρχιτεκτόνων, δημοσιογράφων, και θεωρητικών με έδρα στην Αθήνα, που έχει ως στόχο την καταγραφή της κρίσης στην Ελλάδα, μέσα από εικόνες και κείμενα.Φιλοδοξεί να αποτυπώσει –μέσα από εικόνες και κείμενα– γεγονότα και καταστάσεις που είναι χαρακτηριστικές της περιόδου ύφεσης, και που αφορούν όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτική, ιδεολογική, ηθική και αισθητική κρίση και τις ραγδαίες μεταβολές που αυτή προκαλεί στην ελληνική κοινωνία, καθώς διαμορφώνεται ένα ριζικά νέο τοπίο στο μετέωρο του σοκ και της αναζήτησης ενός νέου οράματος.Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Νικάνδρη Κουκουλιώτη, Πέτρος Μπαμπασίκας, Γιώργος Πρίνος, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης

Ι Α Σ Ι Σ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό, επιμέλεια Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Νοεμβρίου

300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού θα προσφέρουν μια μοναδική επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών: από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία, στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική. Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

Αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο από Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον Νοέμβριο.

Τέσσερις εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα για το έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με αφορμή την συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατό του. Από τις 12/11 το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσει την έκθεση «Φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» με τις προσωπικότητες που τον ενέπνευσαν και τον υποστήριξαν. Στις 14/11 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Γκρέκο με κεντρικό θέμα τον πίνακα «Η Ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Το έργο θα πλαισιωθεί από δύο Πιετά (Θρήνος) του Γκρέκο που θα εκτεθούν ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος. Από τις 19/11 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» που θα εστιάσει στα χρόνια του δημιουργού όσο ζούσε στην Κρήτη, κατά τον 16ο αιώνα. Μια μέρα μετά, στις 20/11 είναι η σειρά της έκθεσης «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

line-630

Ίαν Ράνκιν

Ίαν Ράνκιν

Βιβλία

 

Η κρίση δεσπόζει στο εκδοτικό φθινόπωρο. Λίγες επιλογές αλλά καλές. Σας τις παρουσιάζουμε περιληπτικά αφού το βιβλίο θα έχει το δικό του τιμητικό αφιέρωμα στην Popaganda. Στην Ελληνική πεζογραφία θα έχουμε νέα βιβλία από τους Διονύση Χαριτόπουλο, Μένη Κουμανταρέα, Σωτήρη Δημητρίου, Μαρία Μήτσορα, Αχιλλέα Κυριακίδη (άλλαξε εκδοτικό και θα είναι πια στον Πατάκη), της Νίκης Αναστασέα, του Λένου Χρηστίδη, του Λάκη Παπαστάθη, του Μιχάλη Γεννάρη (στο Μεταίχμιο) και πολλές επανακυκλοφορίες βιβλίων που έλειπαν για χρόνια από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Από την ξένη πεζογραφία περιμένουμε το νέο βιβλίο του Πολ Όστερ, που θα έρθει και στην χώρα μας, νέος επιθεωρητής Ρέμπους από τον Ίαν Ράνκιν, που και αυτός θα έρθει στη χώρα μας, νέος Φίλιπ Κερ αλλά αυτος δεν θα έρθει στη χώρα μας. Πρόσφατη η επανέκδοση του Trainspotting σε καινούρια μετάφραση από τις εκδόσεις Οξύ, καινούριο Martin Amis με το The Zone Of Interest (ένα ερωτικό τρίγωνο σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως) και καινούρια τετραλογία του James Ellroy με πρώτο μέρος το Perfidia, θέατρο της υπόθεσης το Λος Άντζελες και ήρωες που επαναμφανίζονται από κλασικά έργα όπως Λος Άντζελες Εμπιστευτικό και Η Μαύρη Ντάλια. Επίσης νέα μετάφραση του Κόμη του Μόντε Κρίστο στις εκδόσεις Εστία και η συλλογή διηγημέτων του Ντον Ντε Λίλλο με τίτλο Εσμεράλντα.

line-630
Gotham

ΣΕΙΡΕΣ

Οι νέες σειρές (και μερικές ήδη κλασικές) που θα κάνουν τα torrents να πάρουν φωτιά. Από τον Κώστα Χανδρινό.

Gotham

Το πρίκουελ του Batman, που δεν θα έχει τον υπερήρωα ως πρωταγωνιστή, αλλά ολόκληρη την ταλαίπωρη Gotham City και τον επιθεωρητή Jim Gordon σε νεαρή ηλικία. Από τα δυνατά χαρτιά του FOX. Πρεμιέρα 22 Σεπτεμβρίου στην Αμερική.

https://www.youtube.com/watch?v=0d1zpt6k5OI

The Flash

Ο δεύτερος υπερήρωας στη λίστα (καθίστε έχει κι άλλους) είναι ο Flash. Δική του ταινία δεν έχει ακόμη ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά έχει τη δεύτερη σειρά μετά από εκείνη της δεκαετίας του ’90. Πολλά υποσχόμενο. Πρεμιέρα 7 Οκτωβρίου στην Αμερική.

https://www.youtube.com/watch?v=Yj0l7iGKh8g

Utopia

Το ριάλιτι που ήδη συζητιέται, δημιούργημα του Ολλανδού John De Mol που μας έφερε το Big Brother, έρχεται στέλνοντας 15 Αμερικανούς σε μια απομονωμένη τοποθεσία για να δημιουργήσουν μια κοινωνία από το μηδέν. Περι ορέξεως…Ξεκινάει στις 7 Σεπτεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=e3fu7j02Mks

Εναλλακτικά υπάρχει και η Utopia του HBO, που βασίζεται στη βρετανική ομότιτλη σειρά του Channel 4. Τα γυρίσματα της Αμερικανικής βερσιόν δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αλλά στο τιμόνι θα βρίσκεται ο David Fincher, οπότε αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Constantine

Το κόμικ της Vertigo, με τίτλο Hellblazer και τον σκληροτράχηλο ιδιωτικό ντετέκτιβ, μανιώδη καπνιστή που κυνηγάει δαιμόνια. Αν δεν τον είχε παίξει ο Keanu Reeves σε εκείνη την ψιλοχάλια ταινία του 2005, θα ήμασταν ακόμη περισσότερο αισιόδοξοι. Πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=uPE2oBnzROY

The Last Man on Earth

Το ερωτηματικό της λίστας. Ακούγεται πολλά υποσχόμενο, αλλά είναι άγνωστο το πώς θα πραγματωθεί στη μικρή οθόνη με το Will Forte να είναι ο τελευταίος άνθρωπος πάνω στη γη. Μπορεί να εξελιχθεί από πολύ καλό σε πολύ κακό κι αυτό μας ιντριγκάρει. 

https://www.youtube.com/watch?v=K_xNvdptsXY

Gracepoint

Το ριμέικ του βρετανικού Broadchurch, είναι λίγο παράξενο, μιας και είναι ουσιαστικά μια αμερικανική μεταφορά από τους συντελεστές του γνήσιου. Ακόμη και ο David Tennant πρωταγωνιστεί και στα δυο. Η ιστορία κινείται γύρω από ένα νεκρό παιδί που βρίσκεται νεκρό στην παραλία της Καλιφόρνια και τις έρευνες γύρω από τα αίτια του τραγικού συμβάντος. Πρεμιέρα στις 2 Οκτώβρη.

https://www.youtube.com/watch?v=s9IWvbbZPZc

Forever

Ο αρχι-ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης, Dr. Henry Morgan (Ioan Gruffud) έχει ένα ύφος στο πρόσωπο και βέβαια την ικανότητα στη δουλειά του ώστε να συμπεριφέρεται σαν τα έχει δει/κάνει όλα. Ο λόγος είναι πως πράγματι τα έχει δει/κάνει όλα, μιας και είναι αθάνατος. Μια σταγόνα αστυνομικό, άλλη μια μεταφυσικό. Είδωμεν. Πρεμιέρα στις 23 Σεπτέμβρη.

https://www.youtube.com/watch?v=-JmVnyJ16d4

Better Call Saul

Τo spin-off του Breaking Bad, ακολουθεί το δικηγόρο Saul Goodman, που θα υποδυθεί και πάλι ο Bob Odenkirk και αυτό συνεπάγεται περισσότερο Breaking Bad, άρα θα το εμπιστευτούμε με κλειστά μάτια κι ας μην υπάρχει καλή προϊστορία στην κατηγορία spin-off.

http://youtu.be/pPd67CEL54E

Red Band Society

Ένας νεαρός άνδρας σε κώμα διηγείται την ιστορία της νοσοκομειακής πτέρυγας στην οποία νοσηλεύεται. Βασισμένο σε ισπανική σειρά, θα πρωταγωνιστήσει η Octavia Spencer, γνωστή από το The Help. Ξεκινάει στις 17 Σεπτέμβρη.

https://www.youtube.com/watch?v=JPEI4CnAC4c

Rick and Morty

Κλείσιμο με ένα animation, λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, στηριζόμενο στο σάτυρο μυαλό του Dan Harmon, πατέρα του Community. Οι περιπέτειες ενός ιδιοφυούς επιστήμονα και του όχι και τόσο λαμπρού εγγονού του. Η σειρά έχει ήδη αρχίσει στην Αμερική, αλλά ήταν από τα sleeper hits, οπότε μπαίνει επάξια στη λίστα.

https://www.youtube.com/watch?v=90iqltbkoiA

Πέρα από τις νέες σειρές, βρισκόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα για μερικές που θα επιστρέψουν σύντομα κοντά μας, όπως το γκάνγκστερ έπος Boardwalk Empire με τον ακόμη πιο επικό Steve Buscemi, το μηχανοκίνητο Sons of Anarchy, που θα μπει στην τελευταία του σεζόν, το υπερηρωικό Arrow (που θα δέσει με το The Flash με cameos εκατέρωθεν), το υπερ-επιτυχημένο Big Bang Theory, με τη στιλάτη απεικόνιση της ιατρικής του παρελθόντος όπως την είδαμε στο The Knick, με τον Clive Owen. Και βέβαια, αναμένουμε πιο μετά μέσα στη σεζόν το σκοτεινό Rectify και τον τρίτο και τελευταίο κύκλο του The Newsroom.

line-630

Περικλής Κοσκινάς (φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης)

Περικλής Κοσκινάς (φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης)

ΓΕΥΣΕΙΣ

Το φθινοπωρινό γαστρονομικό τοπίο της Αθήνας. Από τη Γιώτα Παναγιώτου.

Αρχές του φθινοπώρου πλέον και μαζί με τα εγκαίνια των θρανίων λύνονται, με ένα τρόπο μαγικό, οι περίπλοκες μαγειρικές εξισώσεις που σιγο-ψήνονται ήδη από την προηγούμενη σεζόν, αποκαλύπτοντας νέα στέκια, φρέσκιες ιδέες και γευστικές επιδόσεις.

Φέτος, λοιπόν, αναμφισβήτητα το talk of the town είναι η συνεργασία των υπερταλαντούχων Νίκου Καραθάνου (ex Hytra) και Περικλή Κοσκινά (ex Αλάτσι) με τους αδερφούς Λιάκου (Base Grill & Τραβόλτα) και τον Κλεομένη Ζουρνατζή (ex Cucina Povera), που πιστοί στο σύνθημα «όλοι για όλους, κι όλοι για τον ένα» εργάζονται εντατικά στην οδό Βεντήρη, χωρίς να αποκαλύπτουν ακόμη το όνομα του χώρου, ώστε στο τέλος φθινοπώρου να ταράξουν για τα καλά το γαστρονομικό κλίμα της πρωτεύουσας.

Λίγο πιο δίπλα, στο Κολωνάκι, το tapas bar Cinco υποδέχεται τον δημιουργικό Δημήτρη Κατριβέση (ο οποίος αποχώρησε από το Oozora) και φέτος υπόσχεται να ιντριγκάρει τους θαμώνες με την ιαπωνο-περουβιανή κουζίνα του να συναντά την ισπανική σε μια μπριόζα γιορτή.

Από την άλλη στη HYTRA που όλοι αγαπήσαμε, φέτος θα πρωταγωνιστεί ο Τάσος Μεντής με την ομάδα του, που μετά το Funky Gourmet, το Peter Goossens και το Hof  Van Cleve, έρχεται με πολύ κέφι, όρεξη και φαντασία να μας χαρίσει διεθνή λάμψη με ένα μενού που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Νίκος Καραθάνος (φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS)

Νίκος Καραθάνος (φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS)

Τα καλά νέα του κέντρου όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το πολυσύχναστο Rock & Balls της Πλατείας Αγίας Ειρήνης, που επέβαλε τη σεζόν που μας πέρασε το «συνοικέσιο» του cocktail με τα κεφτεδάκια,αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος (Aleria,Amalour) , υποσχόμενος επιπλέον σφαιρικές απολαύσεις.

Στην καρδιά της Αθήνας έρχεται επίσης να προστεθεί κιάλλο ένα πολλά υποσχόμενο κινέζικο, το Jing με στυλιστικά δυαδική προσωπικότητα και προσεγμένο μενού από τα «χεράκια» του Lu Xiang.

Στο βορά τώρα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά, ένας καλαίσθητος θησαυρός, το Τesoro Mio του Ντένη Παπαγεωργίου και του Νίκου Μακρή θα σερβίρει καφέαπό το πρωί και στη συνέχεια θα προσφέρει αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μιλτιάδη Κιούκα (με θητεία στο Piazza Mela) που έχει αναλάβει την επιμέλεια της κουζίνας και την έμπνευση του σεφ Γιώργου Παππά.

Plus Νύχτα 

Το TΩΡΑ Κ44 φεύγει από την Κωνσταντινούπολεως 44 και έρχεται στην οδό Σταδίου, κοντά στο Σύνταγμα, εκεί που τρώγαμε παλιά κινέζικο. 

11 Οκτωβρίου στο Ρομάντσο θα γίνει το δεύτερο The Kids are Alrigthht με κεντρικό θέμα τη DFA Records. Καλεσμένοι θα είναι οι Shit Robot, Mark Marr και ο Shuran (live). Μαζί τους πολλοί Έλληνες, σοβαροί δισκοθέτες. 

Τα πάρτι στο Six d.o.g.s  26.9.  club opening w/ Redshape (live). 3.10 – Danny Howells – 10.10 – six d.o.g.s records label launch. 17&18.10 – six d.o.g.s 5 years birthday weekend . 7.11 – Revolt! w/ Onur Ozer . 14.11 – Needless w/ Eddie C . 6.12 – Red Bull Music Academy & EnLefko present John Talabot. 12.12 – Echovolt records & Fasma festival present Ron Morelli & Steve Summers (live). 

To Bios στην Πειραιώς αλλάζει τα φώτα του. Ειδικά στο ισόγειο. Ξεχάστε τα πειραματικά και πιάστε τα πιρούνια. 

line-630

Oculus Rift

Oculus Rift

GADGETS

Smartphones, Windows και εικονική πραγματικότητα. Από τον Δημήτρη Τζιάκα

iPhone 6: Η Apple αποφάσισε (;) να παίξει μπάλα σε μεγαλύτερο γήπεδο και ετοιμάζεται να λανσάρει το IPhone 6 σε δύο μεγέθη. Είναι όμως αυτός λόγος για να το αγοράσει κανείς;

Το Xbox One μας θυμήθηκε και με καθυστέρηση ενός έτους ήρθε κι απ’ τα μέρη μας. Τιμή ανταγωνιστική, πακέτα πολλά και ενδιαφέροντα και ένα PS4 που τα βλέπει όλα αυτά αφ’ υψηλού.

Samsung Galaxy Note Edge: Όταν ένα smartphone με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά παύει να προκαλεί εντύπωση, τότε χρειάζεται κάτι ριζοσπαστικό όπως η κυρτή οθόνη αε σχήμα λωρίδας στη ράχη της συσκευής! Κουφό, έτσι;

Η έκδοση Lollipop ή -πιο επίσημα- L του Android είναι αυτή που θα έχει και το δυσκολότερο έργο απ’ όλες. Αλήθεια, πώς γίνεται να αλλάξεις έτσι απλά το interface του δημοφιλέστερου λειτουργικού του κόσμου σε mobile συσκευές…;

Όλοι μπορεί να νοσταλγούμε το δύσμοιρο το Start button και τα Windows 9 είναι ένα κάποιο φως στο τούνελ. Θα κυκλοφορήσουν το 2015, όμως η πρώτη preview έκδοση τους αναμένεται φέτος.

Το Google Glass ήταν καινοτόμο, εντυπωσιακό, ριζοσπαστικό. Το Google Glass 2 πρέπει εκτός απ’ αυτά, να είναι ουσιωδώς χρήσιμο και προσιτό στον κόσμο. Αν δεν το αγοράσει κανείς πώς θα γίνει επιτυχία, duh;

Ξεκίνησε ως project του Kickstarter. Βρήκε 10 φορές τα λεφτα που έψαχνε. Δυο χρόνια μετά εξαγοράστηκε από το Facebook για περίπου 1.000 φορές αυτό το ποσό. Ε, δεν ήρθε η ώρα το Oculus Rift να μας δώσει και κάτι;

Το Nexus 7 ήταν εξαιρετικό αλλά εχει ένα βασικό μειονέκτημα: κυκλοφόρησε το 2013. Τι πιο αναμενόμενο από ενα Nexus 8 φέτος (το οποίο, σημειωτέον, όλοι περιμένουν);

line-630

Pro Evolution 2015

Pro Evolution 2015

GAMES

Προσοχή στους αντίχειρες. Μην πάθετε καμιά αγκύλωση… Από τον Κώστα Χανδρινό.

FIFA 15

Ο βασιλιάς των ποδοσφαίρων -εδώ και μερικά χρόνια- επιστρέφει στις 23 Σεπτέμβρη για Win, PS3, PS4, X360, XBO, Wii, PSVita, 3DS.

https://www.youtube.com/watch?v=TnTYVT6lwBc

Pro Evolution 2015

Ο έτερος διεκδικητής του θρόνου στα ποδοσφαιράκια, αν και πέρασε μια μέτρια χρονιά, θέλει να πάρει έστω και στο νήμα τα σκήπτρα από την ΕΑ. Έτσι εξηγείται μάλλον και η μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία του, αφού θα το δούμε στις 13 Νοέμβρη για πρώτη φορά. Win, PS3, PS4, X360, XBO, WiiU.

https://www.youtube.com/watch?v=cqUqXmJYJ-o

NBA 2K15

Ίσως το καλύτερο αθλητικό παιχνίδι που κυκλοφορεί γενικά. Κάθε χρόνο γίνονται μικρές αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις που φέρνουν τη μπασκετική εμπειρία κοντά στην τεχνητή τελειότητα. Κυκλοφορεί στις 7 Οκτώβρη για Win, PS3, PS4, X360, XBO. 

https://www.youtube.com/watch?v=kDgMF8ElOzY

NBA Live 15

H EA ξαναμπαίνει στην κούρσα με ένα καινούριο NBA παιχνίδι, και μάλιστα για τις κονσόλες επόμενης γενιάς. Δεν είμαστε αισιόδοξοι όσο υπάρχει ο τίτλος που είδατε πιο πάνω, αλλά θα του δώσουμε μια ευκαιρία. Κυκλοφορεί επίσης 7 Οκτώβρη για PS4 και XBO. 

https://www.youtube.com/watch?v=w-8vL1r4pU8

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Το έπος που θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο Hobbit και το Lord of the Rings, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα αποτελέσει το καλύτερο ορεκτικό για το τρίτο μέρος της τριλογίας του Hobbit που έρχεται το Δεκέμβρη στις αίθουσες. Θα κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτέμβρη για PS3, PS4, X360, XBO και από την αρχή του μήνα για PC.

https://www.youtube.com/watch?v=leaYw-7Fgxg

Alien: Isolation

Καλώς εχόντων των πραγμάτων το horror game της χρονιάς (μαζί με το Evil Within). Μια γυναίκα απέναντι σε ένα Alien, χωρίς όπλα και χωρίς φώτα. Με την αισθητική του Ridley Scott και του πρώτου Alien. Κυκλοφορεί στις 7 Οκτώβρη για Win, PS3, PS4, X360, XBO.

https://www.youtube.com/watch?v=MQA7SmHZaII

Football Manager 2015

Για το Football δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για κυκλοφορία. Εμείς θα το περιμένουμε πάντως γύρω στο Νοέμβρη όπως γίνεται συνήθως. 

Hotline Miami 2: Wrong Number

Το σίκουελ του μικρού kill ’em all παιχνιδιού αναμένεται να δώσει λύσει στα ερωτήματα που άφησε το τέλος του πρώτου παιχνιδιού, αλλά και να μας προσφέρει αιματοβαμμένες 16-bit στιγμές όπως μόνο εκείνο ξέρει. Δεν υπάρχει ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014 για Win, Mac, Lin, PS4, PSVita.

https://www.youtube.com/watch?v=Kqr0yUuSiTs

Far Cry 4

Το νέο Far Cry θα συνεχίσει εκεί που σταμάτησε το υπερ-επιτυχημένο Far Cry 3 (μαζί με το καλτ Blood Dragon) και ο Νοέμβρης προβλέπεται γεμάτος σφαίρες. Κυκλοφορεί στις 18 Νοέμβρη για Win, PS3, PS4, X360, XBO.

https://www.youtube.com/watch?v=6d60v1OErEY

WWE 2K15

Μπούφλες, κόντρες και white trash αμερικανικός πολιτισμός. Η βιομηχανία του κατς δηλαδή. Ίσως πιο αληθινό από το κανονικό και ό,τι πρέπει για multiplayer με φίλους. Κυκλοφορεί στις 28 Οκτώβρη για PS3, PS4, X360, XBO.

https://www.youtube.com/watch?v=zXn8_4OzmJw

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain & Ground Zeroes

Κανονικά δεν έπρεπε να γράψω τίποτε, μιας και μιλάμε για τα Metal Gear. Και μάλιστα είναι δυο τίτλοι, όχι ένας. Open world-action stealth με την υπογραφή του Hideo Kojima. Θα ήταν αδύνατο να μη τα συμπεριλάβουμε στη λίστα κι ας βγουν μετά το Δεκέμβρη. Το Ground Zeroes κυκλοφόρησε το Μάρτη του 2014 και θα ακολουθήσει το Phantom Pain προς το τέλος της χρονιάς/αρχές του νέου έτους. Win, PS3, PS4, X360, XBO.

https://www.youtube.com/watch?v=QG_8ZMtQ58Y

Destiny

Ένα ακόμη βαρύ χαρτί για φέτος, το Destiny, είναι ένα παιχνίδι online multiplayer πρώτου προσώπου με τη σφραγίδα των Bungie και Activision. Οπότε φαντάζεστε ότι η επιρροή του Halo θα είναι κάτι παραπάνω από απτή. Κυκλοφορεί για τις κονσόλες (PS3, PS4, X360, XBO) στις 9 Σεπτέμβρη. 

https://www.youtube.com/watch?v=Kkv74QxryUI

Assassin’s Creed: Unity και Rogue

Το Assassin’s Creed: Rogue είναι ο διάδοχος του Black Flag και θα είναι το πρώτο από τα δυο παιχνίδια της σειράς για το Νοέμβρη. Αυτή τη φορά αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός ασσασίνου που έγινε Ναϊτης κατά τον Επταετή Πόλεμο το 18ο αιώνα. Κυκλοφορεί στις 11 Νοέμβρη για τις παλιές κονσόλες μόνο (PS3/X360).

Αντίστοιχα, τo Assassin’s Creed: Unity θα είναι το έβδομο παιχνίδι της σειράς και θα μας κρύψει για ακόμη μια φορά πίσω από το μανδύα του δολοφόνου που χτυπάει αθόρυβα κι αποτελεσματικά. Η μετάβαση της σειράς στις κονσόλες επόμενης γενιάς. Κυκλοφορεί επίσης στις 11 Νοέμβρη για Win, PS4, XBO.

https://www.youtube.com/watch?v=xzCEdSKMkdU

Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth

Η επιστροφή του δασκάλου. Ο Sid Meier επανέρχεται δυναμικά με το Civilization Beyond Earth, το οποίο είναι ο διάδοχος του υπερκλασικού Alpha Centauri και τα ποντίκια θα πάρουν φωτιά. Κυκλοφορία 24 Οκτώβρη για Windows και αναμένεται η ανακοίνωση για Mac και Linux.

https://www.youtube.com/watch?v=qtYWqE55s24

The Evil Within

Το πολυαναμενόμενο παιχνίδι τρόμου της χρονιάς, με την υπογραφή του “Mr.Resident Evil” Shinji Mikami. Επομένως φανταστείτε ένα ακόμη απόλυτα τρομακτικό και πολύ καλό παιχνίδι survival horror. Αναμένεται στις 14 Οκτώβρη και θα το δούμε στα Win, PS3, PS4, X360, XBO.

https://www.youtube.com/watch?v=Zc-jvqJV4SI

Call of Duty: Advanced Warfare

Το καινούριο Call of Duty θα ανανεώσει(;) τη σχέση με τους πιστούς οπαδούς του για μια ακόμη χρονιά με ένα ακόμη τίτλο που φέρνει τις μάχες πρώτου προσώπου στη σύγχρονη εποχή. 4 Νοέμβρη για Win, PS3, PS4, X360, XBO.

https://www.youtube.com/watch?v=sFu5qXMuaJU

line-630

Μάνη, Πελοπόννησος, 2009. Φωτογραφία: Κώστας Μπεβεράτος

Μάνη, Πελοπόννησος, 2009. Φωτογραφία: Κώστας Μπεβεράτος

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Και φέτος θα μάθουμε μπαλίτσα. Από τον Κώστα Χανδρινό.

Τα πρωταθλήματα ξεκινούν δυναμικά, παρόλη τη δεδομένη κόπωση λόγω Μουντιάλ και περιμένουμε καλή μπάλα, αλλά και μπάσκετ, ειδικά στην Αγγλία όπου στην Πρέμιερ -κλασικά- σχεδόν κάθε αγωνιστική έχουμε και ντέρμπι. 

Ελλάδα:

6η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (5/10/2014)

8η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (26/10/2014)

10η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία)

Ισπανία:

3η αγωνιστική: Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης (14/9/2014)

9η αγωνιστική: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα (26/10/2014)

Αγγλία:

4η αγωνιστική: Άρσεναλ- Μάντσεστερ Σίτι (13/9/2014)

5η αγωνιστική: Μάντσεστερ Σίτι- Τσέλσι (21/9/2014)

6η αγωνιστική: Λίβερπουλ-Έβερτον, Άρσεναλ-Τότεναμ (27/9/2014)

7η αγωνιστική: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Έβερτον, Τσέλσι-Άρσεναλ (5/10/2014)

8η αγωνιστική: Μάντσεστερ Σίτι- Τότεναμ (18/10/2014)

9η αγωνιστική: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι (26/10/2014)

10η αγωνιστική: Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2/11/2014)

11η αγωνιστική: Λίβερπουλ-Τσέλσι (8/11/2014)

12η αγωνιστική: Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22/11/2014)

16η αγωνιστική: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ (13/12/2014)

17η αγωνιστική: Λίβερπουλ-Άρσεναλ (20/12/2014)

Και βέβαια το Τσάμπιονς Λιγκ θα κάνει πρεμιέρα το διήμερο 16-17 Σεπτέμβρη. Ο Ολυμπιακός δίνει το πρώτο ματς στις 16 με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και θα βρίσκεται στη διοργάνωση τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβρη και το ματς με τη Μάλμε πάλι στο φαληρικό γήπεδο.

Για το μπάσκετ ακόμη αναμένουμε το πρόγραμμα, καθώς λόγω Μουντομπάσκετ (ή World Cup αν προτιμάτε) θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της διοργάνωσης (ο τελικός θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη). 

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.