Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
07.05.2024

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι: «Ατσάλινη» η φιλία της Κίνας με την Σερβία

Μετά τη Γαλλία, η Σερβία είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος στην Ευρώπη.
Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι: «Ατσάλινη» η φιλία της Κίνας με την Σερβία

Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Το Βελιγράδι αποτελεί δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Εχθές επισκέφτηκε τη Γαλλία ενώ μετά τη Σερβία θα μεταβεί στην Ουγγαρία. Η επίσκεψη στη Σερβία απέκτησε και συμβολικό χαρακτήρα μιας και συνέπεσε με την επέτειο των 25 ετών από τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το ΝΑΤΟ στις 7 Μαΐου του 1999 όταν σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι.

Η πρωτεύουσα της Σερβίας στολίστηκε για να υποδεχθεί τον Κινέζο πρόεδρο. Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους στην πόλη κυματίζουν σημαίες της Κίνας ενώ σε ουρανοξύστες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου απ όπου θα περάσει η πομπή τοποθετήθηκαν τεράστια πανό με μηνύματα καλωσορίσματος του Κινέζου προέδρου.

Ο Σι Τζινπινγκ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη φιλία της Κίνας με τη Σερβία επισημαίνοντας ότι ανοίγονται νέες προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών. Τόνισε επίσης ότι «η φιλία των δύο λαών βασίζεται και στην αφοσίωση τους για παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Διαβεβαίωσε ότι «η Κίνα στέκεται στο πλευρό της Σερβίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα». Ο Κινέζος πρόεδρος στο άρθρο του στην «Πολίτικα» αναφέρθηκε και στον βομβαρδισμό της κινέζικης πρεσβείας στο Βελιγράδι. «Πριν από 25 χρόνια, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε βάναυσα την κινεζική πρεσβεία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, σκοτώνοντας 3 Κινέζους δημοσιογράφους. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε αυτό. Ο κινεζικός λαός εκτιμά την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να επαναληφθεί μια ιστορική τραγωδία. Η φιλία μεταξύ Κίνας και Σερβίας είναι εμποτισμένη με το αίμα που έχυσαν από κοινού οι δύο λαοί» επισημαίνει ο πρόεδρος της Κίνας.

Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι είναι η δεύτερη μέσα σε οχτώ χρόνια.

Η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος». Μεγάλα έργα υποδομής όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, ο αυτοκινητόδρομος προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατασκευάζονται από κινέζικες εταιρίες με κεφάλια που παρέχουν κινεζικές τράπεζες. Στους Κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών. Η ΕΕ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για τις δραστηριότητες των κινεζικών εταιριών στη Σερβία μιας και δεν τηρούνται οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν οι Κινέζοι δεν διενεργείται καμία δημοπρασία ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά την χρηματοδότηση τους και τα περισσότερα συμβόλαια χαρακτηρίζονται «απόρρητα» από τη σερβική κυβέρνηση. Δεν είναι λίγοι και οι Σέρβοι οικονομολόγοι οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία ότι τα «εύκολα αλλά ακριβά κινέζικα δάνεια» μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε καθεστώς ομηρίας όπως συνέβη με το Μαυροβούνιο. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την υπογραφή τριάντα νέων οικονομικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ομολόγου του της Κίνας. Ο Βούτσιτς αναγγέλλοντας την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η Κίνα εκτός από σημαντικό επενδυτή θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους μιας και από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει να ισχύει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη πριν από έξι μήνες στο Πεκίνο.

Επιχείρηση «γοητείας» από τον Μακρόν προς τον Σι Τζινπίνγκ με φόντο τα Πυρηναία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στα Πυρηναία όρη σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σι δεν φάνηκε να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μεγάλες παραχωρήσεις στο θέμα του εμπορίου ή της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, που υποδέχθηκαν τον Σι και τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν στο αεροδρόμιο Tarbes-Lourdes Pyrenees σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, τους πήγαν να γευματίσουν στα αγαπημένα βουνά του Γάλλου προέδρου, καθώς εκεί γεννήθηκε η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του.

Ο Μακρόν, ο Σι και οι σύζυγοί τους, με τη συνοδεία μεταφραστών, θα φάνε αρνάκι, τυρί και μια πίτα με μύρτιλα, σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο ψηλά στα βουνά, σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το αεροδρόμιο. Τα δύο ζευγάρια μεταβαίνουν εκεί με ξεχωριστά αυτοκίνητα.

Σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου περιέγραψαν το ταξίδι στα Πυρηναία ως μια δραστηριότητα εκτός πρωτοκόλλου, με την οποία θα έχουν την ευκαιρία για άμεσες, κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τον Σι, χωρίς την παρέμβαση βοηθών από κάθε πλευρά.

Ένας από τους κύριους στόχους του Μακρόν είναι να πείσει τον Σι να μειώσει την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων, με καλύτερη πρόσβαση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα και μικρότερες επιδοτήσεις για τους Κινέζους εξαγωγείς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μια ιστορία στο να επιχειρεί να δημιουργεί εκτός πρωτοκόλλου προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους του, ακόμα και με εκείνους με τους οποίους διαφωνεί έντονα, σε προσπάθειες που συχνά δεν είναι τόσο επιτυχημένες προκειμένου να καταφέρει να λάβει περισσότερα από εκείνους.

Στον Γάλλο ηγέτη αρέσει να αγκαλιάζει, να κλείνει το μάτι ή να χτυπάει ελαφρά τους εταίρους του στην πλάτη, κάτι που δεν έκανε με τον Σι, ο οποίος δεν συνηθίζει τους εναγκαλισμούς.

Ο Μακρόν το έκανε αυτό την εποχή της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προς τέρψιν των σχολιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόσκληση του Σι στα Πυρηναία θυμίζει την παρουσία του Τραμπ στο πλευρό του Μακρόν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλης το 2017 ή το ταξίδι του Πούτιν στο θερινό θέρετρο του Γάλλου προέδρου στο Μπρεγκανσόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία το 2019.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε αυτήν τη ναρκισσιστική διπλωματία του «κολακεύω τον τύραννο» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από πέντε χρόνια, με το φρούριο του Μπρεγκανσόν… η συντροφικότητα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν, επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών στο ψηφοδέλτιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Και όλο αυτό ολοκληρώθηκε με την εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές στις δημοκρατίες μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκέντρωναν ένα εμπορικό έλλειμμα ύψους 396 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Κίνα το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σύγκριση με 250,3 δισεκατομμύρια έναν χρόνο νωρίτερα.

Γαλλικές και κινεζικές εταιρείες σύναψαν χθες ορισμένες συμφωνίες σε τομείς που κυμαίνονται από την ενέργεια έως τις μεταφορές στο περιθώριο της επίσκεψης του Σι, όμως οι περισσότερες ήταν συμφωνίες για συνεργασία ή ανανέωσης των δεσμεύσεών τους για συνεργασία και δεν υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες.

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για μια παραγγελία αεροσκαφών Airbus που θα συνέπιπτε με την επίσκεψη του Σι φαίνεται πως δεν ευοδώθηκαν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν μονάχα να επεκτείνουν τη συνεργασία.

Πηγές από τη βιομηχανία λένε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια νέα παραγγελία αεροσκαφών εδώ και μήνες.

Την ίδια ώρα, Γάλλοι παραγωγοί μπράντι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα, καθώς ο Σι επέδειξε αυτό που ο Μακρόν περιέγραψε σε μια «ανοικτή στάση» απέναντι στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι η Κίνα δεν θα επιβάλει φόρους ή δασμούς στο γαλλικό μπράντι, ενώ εκκρεμεί η έρευνα. Ο Σι δεν σχολίασε το θέμα κατά τη διάρκεια των πολλών δημοσίων δηλώσεών του χθες.

Κινεζικά ΜΜΕ: Σι και Μακρόν παροτρύνουν για μία «πολιτική διευθέτηση» του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος ομόλογος του Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν, σε μία κοινή δήλωσή τους, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν επίσης, για την «πραγματική υλοποίηση» της λύσης των δύο κρατών στο Ισραήλ και «καταδίκασαν» την πολιτική κατασκευής οικισμών από το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, ενώ δέχτηκε πιέσεις από Ευρωπαίους ηγέτες για το εμπόριο της Κίνας, αλλά και για την Ουκρανία.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.