Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
10.03.2024

Τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενόψει της φετινής περιόδου πυρκαγιών.
Τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών εν όψει της περιόδου του φετινού καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής, επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης θα αποτελούν τον στόλο rescEU κατά τη διάρκεια της αρχικής μεταβατικής περιόδου και η Επιτροπή συνεργάζεται με τις συμμετέχουσες χώρες για την προσθήκη επιπλέον υλικού κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου rescEU για το 2019. Το αρχικό υλικό αποτελείται από 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

«Με το rescEU διαθέτουμε ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης. Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα και κατά πόσο μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από τον εν λόγω μηχανισμό, ο Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε τη σημασία να συμμετάσχει η χώρα «οπωσδήποτε στη μόνιμη αλλά και στην τρέχουσα μεταβατική φάση» του μηχανισμού. Όπως είπε, η Ελλάδα, που είναι “ευάλωτη” σε φυσικές καταστροφές, μπορεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να αυξήσει την ετοιμότητά της και την πρόληψη. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να δώσουν συμβουλές και να βοηθήσουν στην προετοιμασία για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών. Τέλος, ανέφερε ότι όπως και πέρυσι, οπότε η ΕΕ συνέβαλε στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα, έτσι και φέτος θα υπάρχει η ετοιμότητα από ευρωπαϊκής πλευράς εφόσον χρειαστεί.

Ωστόσο, επέμεινε ότι είναι μεγαλύτερης σημασίας η πρόληψη και η προετοιμασία, και ειδικά η ανάπτυξη εθελοντισμού και “first responders” καθώς όπως φάνηκε από τις περσινές πυρκαγιές στο Μάτι, λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα προκαλούν καταστροφές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Κύπριος επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το rescEU είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει «όλες τις πυρκαγιές στην ΕΕ ακόμα και ταυτοχρόνως».

Εξάλλου, εκτός από τη δημιουργία του στόλου rescEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει φέτος την ικανότητά της όσον αφορά την παρακολούθηση και τον συντονισμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο των δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) της ΕΕ με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα θα ενισχυθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ομάδα υποστήριξης για τις δασικές πυρκαγιές, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη. Το ΚΣΑΕΑ θα διοργανώνει τακτικές βιντεοδιασκέψεις με τα κράτη μέλη καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επίσης, το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ θα χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον δασικό τομέα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες εταίροι συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση για τις δασικές πυρκαγιές στις Βρυξέλλες για να προετοιμαστούν για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών, ενώ τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιτόπιες ασκήσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται οι επιτόπιες ασκήσεις MODEX για την πολιτική προστασία και τις δασικές πυρκαγιές, κατά τις οποίες εμπειρογνώμονες και ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στο νησί Τσρες στην Κροατία από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2019. Περαιτέρω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σπλιτ της Κροατίας και στην Αιξ αν Προβάνς της Γαλλίας.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.