Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
16.09.2021

Σπίτι της Κύπρου, ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 1959-2000

...και ναι είπα ναι θέλω Ναι ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ.

Το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος παρουσιάζει την έκθεση ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ / 1959-2000 / ….και ναι είπα ναι θέλω Ναι – ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ σε επιμέλεια και σχεδιασμό stagedesignoffice – Σταύρος Παπαγιάννης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Τρίτη 5 Μαϊου 2015 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015.

Η έκθεση επιχειρεί μια αναδρομή στο πολυδιάστατο έργο του καλλιτέχνη, ένα έργο μινιμαλιστικό, γεμάτο ευαισθησία.

Ο Ιωάννης Σαμοθράκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε γραφικές τέχνες, σχέδιο και χρώμα στις Σχολές Πετρά. Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και στην ART ATHINA – Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης (1993, 1997, 1998), ενώ πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Γκαλερί ΑΔ.

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαϊου του 2000.

Γράφει ο Μarc Charpentier στο κείμενό του που περιλαμβάνεται στο δίγλωσσο  έντυπο (ελληνικά – γαλλικά) που συνοδεύει την έκθεση: 

«…Πρόσωπο που του έδινε ρώμη η νοημοσύνη όπου κάποιος θα μπορούσε να διαβάσει την πανουργία του σοφού και κάτι από αγρίμι περίεργα αναμεμειγμένο με καλοσύνη· πρόσωπο με αεικίνητα μάτια, στην κορυφή ενός στέρεου και καθησυχαστικού σώματος, μία αρμονία σε αναμονή. Χωρίς ψευδαίσθηση, αριστοκράτης από τη συμπεριφορά του και την ιδιαίτερη σε χειρονομίες και λέξεις οικονομία του. Σε σταυροδρόμι του λιμανιού, θα έπαιρνε το λόγο, καλεσμένος από την ξαφνική σιωπή μια μικρής ομήγυρης – έκπληκτη σιωπή, υπό τη μορφή ερώτησης [που πιθανώς προκλήθηκε από την εμφάνισή του. Απλά θα έθετε δύο ή τρία σημεία που θα απομάκρυνε τα εύθραυστα όρια μιας συζήτησης, ηλικίας ίσως ενός τετάρτου, στην οποία μόλις είχε μπει δίνοντας δύο ή τρεις προοπτικές που κανείς δε θα είχε σκεφτεί.

Είχα ξεχάσει ότι αυτός ο απρόβλεπτος άνθρωπος ήταν φίλος μου».

Την έκθεση στηρίζει χορηγικά η Εταιρεία Φίλων του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι της Κύπρου».

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Σύνταγμα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

Ε. spiticy@otenet.gr

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 18:00

Φωτογραφικό υλικό για την έκθεση θα βρείτε στον νέο μας ιστότοπο στη διεύθυνση www.spititiskyprou.gr

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.