Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.08.2022

Οι προτάσεις της Popaganda για την Τρίτη Δεκεμβρίου

Μνησιπήμονα του Τάσου Μαντζαβίνου στη Φωκίωνος Νέγρη 16, Γκάμπυ στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου και Schubert and Co στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οι προτάσεις της Popaganda για την Τρίτη Δεκεμβρίου

Μνησιπήμονα του Τάσου Μαντζαβίνου στη Φωκίωνος Νέγρη 16

Τάσος Μαντζαβίνος

Η έκθεση “Μνησιπήμονα” του Τάσου Μαντζαβίνου οργανώνεται από την γκαλερί Citronne και φιλοξενείται στη Φωκίωνος Νέγρη 16. Ο τίτλος της παραπέμπει στον Αισχύλο και δηλώνει την επώδυνη μνήμη την οποία δημιουργεί ο πόνος, οι οδυνηρές ανθρώπινες εμπειρίες.   Στους ζωγραφικούς πίνακες και στις κατασκευές του Μαντζαβίνου πρωταγωνιστεί η Μνήμη, προσωπική ή συλλογική. Παρουσιάζεται και αναλύεται άλλοτε ως ιστορικό γεγονός, άλλοτε ως μύθος, άλλοτε ως κληροδοτημένη παράδοση. Αυτές οι ξεχωριστές όψεις της μνήμης εικονογραφούνται ως αναπαραστάσεις επετείων, πρόσωπα από μύθους, σκηνές από παραμύθια, αναπλάσεις από λαϊκές εικόνες και αγιογραφίες. Η θεματική ύλη ανάγεται σε ιστορικά γεγονότα και σε λαϊκές αφηγήσεις, σχεδόν αδιακρίτως.

18:00

ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ

16 Φωκίωνος Νέγρη 16


Γκάμπυ στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου 

1071940612-gaby

Εμπνευσμένο από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, «Η ζωή μου», των εκδόσεων Κάκτος και από ήρωες των χρονογραφημάτων του Νίκου Τσιφόρου. H ιστορία μιας αντισυμβατικής γυναίκας, ενός ελεύθερου πνεύματος που αφιερώθηκε στον έρωτα, έζησε στην Αθήνα του περασμένου αιώνα και πλάνεψε τους άντρες, παρουσιάζεται στη σκηνή του Νέου Θεάτρου Βασιλάκου.

Στην παράσταση της Κίρκης Καραλή, η κεντρική ηρωίδα, χωρίζεται σε τρεις ηθοποιούς: τον Άγγελο Παπαδημητρίου, τη Λίλα Μπακλέση και τη Γωγώ Μπρέμπου που, ως “Γκάμπυ”, φτάνει στη θεατρική αίθουσα και βλέπει τη ζωή της να παρουσιάζεται ως παράσταση. Ο χωρισμός του ρόλου σε τρεις ηθοποιούς δεν είναι μόνο ηλικιακός. Οι τρεις τους διατυπώνουν σκηνικά τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της ηρωίδας. Η Μπακλέση αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία και το τσαγανό της νεαρής Γκάμπυ, ο Παπαδημητρίου μια λιγότερο γήινη και περισσότερο αλλόκοτη πλευρά της, ενώ η Μπρέμπου, σύμβολο μιας διαχρονικής θηλυκότητας, μοιάζει ανάμεσά τους σκοτεινή και ανεξιχνίαστη.

Η παράσταση διαπερνά την περίοδο 1930-1990, σκιαγραφώντας την κοινωνική φυσιογνωμία και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, υπό το πρίσμα του λόγου και του βλέμματος μιας ιέρειας του έρωτα. Μια περίοδος ιστορικών ανατροπών και αισθητικών εξελίξεων, που αν και ανήκει στο κοντινό μας παρελθόν, μπήκε ήδη στο συλλογικό ασυνείδητο, συναρπάζοντάς μας και ωθώντας μας στη νοσταλγία εκείνων των καιρών που οι Αθηναίοι ακόμη επεξεργάζονταν τα όρια του έρωτα, ακόμη φλέρταραν, ακόμη ήλπιζαν σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

21:00|είσοδος:10-15€

Νέο Θεάτρο Βασιλάκου

Πλαταιών και Προφήτου Δανιήλ, Αθήνα 104 35 


Schubert and Co στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

megaro schubert

Ο Κύκλος Σούμπερτ, το ετήσιο αφιέρωμα του Μεγάρου στον σπουδαίο αυστριακό συνθέτη του Ρομαντισμού, συνεχίζεται την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, με το ρεσιτάλ τραγουδιού «Schubert and Co» του Νίκου Σπανού στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ο διεθνούς φήμης κόντρα τενόρος θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει, με τη βοήθεια του πιανίστα Νίκου Ζαφρανά, τις μουσικές συνάφειες ανάμεσα στα αριστουργήματα για φωνή και πιάνο του Φραντς Σούμπερτ και στις φωνητικές μικρογραφίες που έγραψαν συνθέτες του κλασικισμού αλλά της ρομαντικής εποχής (Μπέργκερ, Τόμασεκ, Χούττενμπρεννερ, Πύτλινγκεν, Ούνγκερ-Σαμπατιέ, Λάχνερ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης λίντερ από τη συλλογή Στη μακρινή αγαπημένη του Μπετόβεν και αποσπάσματα από το Χειμωνιάτικο ταξίδι. Για την καλύτερη κατανόηση των στίχων των τραγουδιών από το κοινό, έχει προβλεφθεί, κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ, η προβολή του ποιητικού κειμένου στα ελληνικά. Προλογίζει ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης.

20:30|είσοδος:5-22€

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Χίλτον

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.