Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.03.2024

Τσίπρας: Οι σημαντικότερες στιγμές από τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ

Στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή (Real News), Βούλα Κεχαγιά (Τα Νέα) και Γιώργο Κουβαρά (Παραπολιτικά) και Πάνο Χαρίτο (ΕΡΤ).
Τσίπρας: Οι σημαντικότερες στιγμές από τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ
Η συζήτηση ξεκίνησε με τα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας που αποκάλεσε την Ελλάδα, ακυβέρνητο πλοίο. «Η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η πρεσβεία, διαψεύδει πλήρως το δημοσίευμα της Die Welt. Υπάρχει το δημοσίευμα, κάτι θέλει να πει. Κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν εναντίον της Ελλάδας. Ίσως και να αντικατοπτρίζει ενδοκυβερνητικές διαμάχες». «Όχι μόνο υλοποιούμε τις δεσμεύσεις, αλλά έχουμε προσπεράσει και δύσκολους κάβους. Τελείωσε η ανακεφαλαιοποίηση, δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κουρέματος στις καταθέσεις. Κάποιοι θέλουν να φέρουν το Grexit από το παράθυρο, αφού δεν μπόρεσαν να το βάλουν στο τραπέζι».
«Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική περίοδο σε σχέση με το καλοκαίρι. Το προσφυγικό αλλάζει την ατζέντα και τους συσχετισμούς. Τα δημοσιεύματα όπως αυτά της Die Welt δεν μας αγγίζουν. Στη χώρα μας διεξάγεται μία συζήτηση που δεν αντιστοιχεί στο μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί όλους. Πρέπει να υπάρξει κουλτούρα διαλόγου που δεν έχουμε. Βιώνουμε μία τεράστια προσφυγική κρίση. Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συζητήσουν για αυτό το ζήτημα. Εάν δεν έκανα το συμβούλιο θα με κατηγορούσαν ότι δεν ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ έκρινα πως έπρεπε να τους ενημερώσω τόσο για αυτό, όσο και για το ασφαλιστικό».
Για τη συνεννόηση:
«Όταν μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι, δεν το κάνουμε για να πείσουμε ο ένας τον άλλον ότι πρέπει να συγκυβερνήσουμε. Είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση και άλλο η συγκυβέρνηση. Εγώ είπα ότι έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα και είπα στους αρχηγούς: Ελάτε να συζητήσουμε εάν μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία εθνική γραμμή πάνω σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες κλίμα διαλόγου και συνεννόησης και σε αυτό δεν βοηθάνε οι ατέρμονες διαδικασίες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με τους 153. Δεν είχα σκοπό να διευρύνω την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε να φέρω άλλους στην κυβέρνηση, όταν έκανα το συμβούλιο. Ας μην ξεχνάμε πως πέρασαν 2 μήνες από τις εκλογές και ο λαός απάντησε για το ποιος θέλει να κυβερνάει».
Για μεγάλο μέρος της συνέντευξης ασχολήθηκαν με το νόμο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και για τη διαπλοκή που όπως είπε ο πρωθυπουργός θα πληρώσουν. Η συζήτηση πήγε στον Βασίλη Λεβέντη.
«Δεν είναι ο κ. Λεβέντης ο εκπρόσωπος της διαπλοκής. Τον εκτιμώ τον κ. Λεβέντη. Αλλά δεν πάει πολύς καιρός που το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο σύστημα τον ανάγει σε ρυθμιστη της πολιτικής ζωής. Τον εκτιμώ, έχει μακρύ πολιτικό βίο, κατάφερε να μπει στη Βουλή, μου έφερε και κάποιες προτάσεις όταν επανεξελέγειν τον Σεπτέμβρη, πολλές από τις οποίες είναι εύηχες αλλά ανεφάρμοστες. Εγώ δεν σνομπάρω κανέναν. Εγώ θα συναντήσω όσους θέλουν να συναντήσω. Θα επιδιώξω να συναντηθώ και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Θα συζητήσω, θα ακούσω τις θέσεις τους. Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν. Και προς τιμήν του που ο κ. Λεβέντης το ξεκαθάρισε».
Για Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια.

«Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε τον Ιούλιο. Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια. Στα κόκκινα δάνεια οι δανειστές μας ζήταγαν να προστατευτούν το 16% για την πρώτη κατοικία και εμείς το πήγαμε στο 60%… Εγώ περιμένω τις προτάσεις των κομμάτων. Περίμενα δέσμευση από τα κόμματα ότι δεν συναινούν στις νέες περικοπές συντάξεων.Υποσχέθηκε επίσης πως το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για το ασφαλιστικό θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μίας ακόμη δύσκολης διαπραγμάτευσης και μίλησε για διαρθρωτικές αλλαγές και μικρή αύξηση εργοδοτικών εισφορών, αποκλείοντας κατηγορηματικά οριζόντιες περικοπές.»

Ο κ.Τσίπρας διευκρίνισε ότι με την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δεν επιδίωξε διεύρυνση, πολλώ δε μάλλον οικουμενική, υπενθυμίζοντας ότι εκλογές έγιναν πριν δύο μήνες. Είπε όμως ότι στις μεγάλες αλλαγές, όπως το ασφαλιστικό (αλλά και το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση) χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλειοψηφίες.

«Αυτό δε σημαίνει αδυναμία να κυβερνήσουμε» πρόσθεσε. «Δε ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω ένα δύσκολο κάβο. Έχουμε όμως μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε 20 Ιούλη. Θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση και για το ασφαλιστικό. Για αυτό ζήτησα να καταθέσουν τα κόμματα προτάσεις, να πούμε όλοι μαζί 11 οριζόντιες περικοπές ήταν αρκετές, να βρούμε λύση χωρίς οριζόντιες περικοπές» συνέχισε.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια με νόημα, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι για πρώτη φορά εκλογές έγιναν αμέσως μετά από μία δύσκολη συμφωνία και εξελέγη μία νέα Βουλή με λίστα και όχι με σταυρό, όταν όλοι και οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία και ήταν πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι οι προτάσεις των κομμάτων για τη διαχείριση της.

Υποστήριξε ως εκ τούτου στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις είναι ύποπτες, «διότι δεν μπορεί να κρύβεσαι στις λίστες για να εκλεγείς όταν γνωρίζεις τη συμφωνία και μετά να διαφοροποιείσαι». Δήλωσε πάντως ότι δεν έχει ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν διαφωνούσες δεν έπρεπε να είσαι υποψήφιος. Δε θα δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να διεκδικεί μεγαλύτερη ευαισθησία από όσους δίνουμε τη μάχη. Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης όπως κάναμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα αναζητήσει νέους συμμάχους στην περίπτωση που χάσει την πλειοψηφία των 150, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η δεδηλωμένη δε χάνεται σε νομοσχέδιο, αλλά όταν καταψηφιστεί σε πρόταση μομφής ή ψήφο εμπιστοσύνης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης σε δυόμιση μήνες, μία στις προγραμματικές και μία στον προϋπολογισμό. Ένα επιχείρημα το οποίο επίσης στοχεύει στη συσπείρωση των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Για το ζήτημα του προσφυγικού υποστήριξε πως «στην Ειδομένη δεν υπάρχει φράχτης, υπάρχει απόφαση από Σκόπια να αφήνουν να περνούν μόνο όσοι θεωρούν ότι είναι πρόσφυγες κάτι που είναι παράνομο.» Συνέχισε «θεωρώντας πως είναι εξαιρετικά προβληματικό αυτό, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών και μάλιστα ανθρώπων που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Παίρνουμε πρωτοβουλίες σε επαφή με οργανισμούς και εταίρους για διαδικασία επιστροφής αυτών που αποδεδειγμένα δεν χρήζουν χορήγησης ασύλου. Ζητήσαμε από την Τουρκία να ζητήσει τη συμφωνία επανεισδοχής. Και το ίδιο να συμβεί με τις χώρες καταγωγής.» Καταλήγοντας πως η προσφυγική κρίση είναι σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί θα αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος υποστήριξε ότι το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ηπιότερο από τ’ άλλα, πως δεν χρειάζεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά και την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να… βρίσκονται πιο συχνά. Όχι στη Βουλή που είναι ατελείωτοι μονόλογοι αλλά και σε τηλεοπτικά studio.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.