Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
28.07.2021

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Αυτες είναι οι επερχόμενες παραγωγές

Δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις επερχόμενες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, από 26/7 έως 7/8.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για τις παραστάσεις και τις χρήσιμες σχετικές πληροφορίες για τις επερχόμενες παραγωγές του  φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Ανέστης Αζάς
Η δημοκρατία του μπακλαβά

Πειραιώς 260 – Χώρος E
26, 27, 28, 29 Ιουλίου, 21:00

Μία απρόσμενη, ξεκαρδιστική παράσταση ανεβαίνει στον Χώρο Ε της Πειραιώς 260. Ο έρωτας του Έλληνα Γιώργου Παπαδάκη και της Τουρκάλας Ναζλί Ντεμίρ, έρχεται αντιμέτωπος με τα στερεότυπα εχθρότητας ανάμεσα στους δύο λαούς. Οι δύο νέοι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις πιέσεις, αποφασίζουν να ιδρύσουν ένα νέο κράτος, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, με δική του κυβέρνηση, νόμισμα, καταστήματα και υπηρεσίες.

Το νέο έργο του Ανέστη Αζά, που εντάσσεται στον Κύκλο 1821, διαδραματίζεται στη σημερινή Ελλάδα. Ακροβατεί στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παρότι η πλοκή του είναι φανταστική. Η παράσταση σχολιάζει με ευφάνταστο τρόπο τις συγκρούσεις που παραμένουν ενεργές από την εποχή της Επανάστασης ως σήμερα. Μέσα από απολαυστικές κωμικές καταστάσεις, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις της νεοελληνικής κοινωνίας, την προβληματική της εθνικής ταυτότητας, αλλά και την ουτοπική πραγματικότητα ενός μελλοντικού, οικουμενικού ψηφιακού κράτους.

Στη Δημοκρατία του μπακλαβά, μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσει την ιστορία αυτού του μικροσκοπικού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του, σχολιάζοντας έτσι την ιστορία της Ελλάδας. Όπως λέει ο σκηνοθέτης: «Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, η παράσταση εξερευνά ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα».

Ο Ανέστης Αζάς (Θεσσαλονίκη 1978) σπούδασε θεατρολογία και υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και σκηνοθεσία στην ανώτατη δραματική σχολή Ernst Busch Βερολίνου. Θεωρείται ένας από τους πιο βασικούς εκπροσώπους του θεάτρου
ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με τον Dimiter Gotscheff και τους Rimini Protokoll. Απο το 2008 σκηνοθετεί στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όπου έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Ballhaus Naunynstrasse και το Maxim Gorki Theater στο Βερολίνο, το Schauspielhaus Zürich, το Theater Heidelberg, το Theaterhaus Jena, το Kammerspiele München. Από το 2015 έως το 2019 είχαν αναλάβει μαζί με τον Πρόδρομο Τσινικόρη την καλλιτεχνική συνδιεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής [-1] του Εθνικού Θεάτρου.

Η δουλειά του περιλαμβάνει κλασικά κείμενα (Αισχύλος, Heiner Müller, Koltes), κείμενα σύγχρονων συγγραφέων (Μανώλης Τσίπος, Dmitrij Gawrisch, Daniela Janjic, κ.α) και από το 2011 και έπειτα έργα Θεάτρου Ντοκιμαντερ. Σε συνεργασία με τον Πρόδρομο Τσινικόρη έχει γράψει και σκηνοθετήσει παραστάσεις θεάτρου ντοκιμαντέρ, πολλές από τις οποίες έχουν ταξιδέψει σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις Ταξίδι με τρένο (2011), Επίδαυρος – ένα ντοκιμαντέρ (2012), Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού (2015) και Ελλάς Μονάχου (2018).

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Ανέστης Αζάς
Η δημοκρατία του μπακλαβά
Πειραιώς 260 – Χώρος E
26, 27, 28, 29 Ιουλίου, 21:00

Εισιτήρια: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 15€ • ΖΩΝΗ Α΄ 10€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ.
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 8€ • ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Σύλληψη – Σκηνοθεσία Ανέστης Αζάς
Κείμενο Γεράσιμος Μπέκας και η ομάδα
Δραματουργία – Βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Πητίδης
Σκηνογραφία Ελένη Στρούλια
Κοστούμια Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός – Μουσική Παναγιώτης Μανουηλίδης
Βίντεο Δημήτρης Ζάχος
Βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Πητίδης
Βοηθός σκηνογράφου Ζαΐρα Φαληρέα

Διεύθυνση παραγωγής Κωστής Παναγιωτόπουλος
Παίζουν Κατερίνα Μαυρογεώργη, Cem Yigit Üzümoglu, Γιώργος Κατσής, Gary
Salomon

Εταιρεία Θεάτρου Sforaris – Γιάννης Καλαβριανός

Η Φαίδρα καίγεται
της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
30 – 31 Ιουλίου, 21:30

Ο Κύκλος Contemporary Ancients συνεχίζεται με την παράσταση του έργου της Αμάντας Μιχαλοπούλου, Η Φαίδρα καίγεται, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, στις 30 και 31 Ιουλίου. Είναι το τέταρτο κατά σειρά θεατρικό έργο, που γράφτηκε σε
παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών και παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, μετά το Σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (9-10/7), το γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ. (16-17/7) και την Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη (23-24/7).

Το έργο συνομιλεί με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη. Όμως, στον αντίποδα της ενοχικής Φαίδρας του αρχαίου μύθου και των κλασικών μεταγραφών της, και εμπνευσμένη από την ερωτική ηρωίδα της Τσβετάγεβα, η σύγχρονη Φαίδρα της Αμάντας Μιχαλοπούλου αναλαμβάνει την ευθύνη της επιθυμίας της και έρχεται αντιμέτωπη με τη φωτιά. «Ήθελα μια Φαίδρα που να μην πεθαίνει, αλλά να αντιμετωπίζει τον ερωτισμό της ως κάλεσμα ζωής. Όχι νεάζουσα, αλλά έφηβη στην καρδιά. Έτοιμη να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της ακούγοντας το κάλεσμα του πάθους ως υπόσχεση ζωτικότητας», λέει η συγγραφέας.

Η παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού, προτάσσει μια σύγχρονη ανάγνωση του έργου, αποφεύγοντας το στερεότυπο του αταίριαστου έρωτα, που ακολουθεί τον μύθο της Φαίδρας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Όλη η πλοκή διαδραματίζεται ένα καλοκαίρι σε κάποιο εξοχικό στην Πελοπόννησο. Τη Φαίδρα ερμηνεύει η εξαιρετική ηθοποιός Άννα Μάσχα, ενώ τον Ιππόλυτο ο ανερχόμενος ηθοποιός Νίκος Λεκάκης.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Εταιρεία Θεάτρου Sforaris – Γιάννης Καλαβριανός
Η Φαίδρα καίγεται
της Αμάντας Μιχαλοπούλου
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
30 – 31 Ιουλίου, 21:30
Εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 15€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ • ΑΜΕΑ /
ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Σύνθεση μουσικής Δήμητρα Τρυπάνη
Επιμέλεια κίνησης Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Τραγούδι Γιώργος Γλάστρας
Στίχοι Γιάννης Καλαβριανός / Η ηχογράφηση έγινε στο Studio 19st
Έπαιξαν οι μουσικοί  Ίλυα Αλγκάερ (κοντραμπάσο), Άντζυ Κασδά (βιολί), Δήμητρα
Κοκκινοπούλου (πιάνο), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο)
Βοηθός σκηνοθέτη Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνογράφου Άννα Ζούλια
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή
Παίζουν Άννα Μάσχα (Φαίδρα), Νίκος Λεκάκης (Ιππόλυτος), Μαρία Κοσκινά (Ληώνη),
Μαρία Μοσχούρη (Αφροδίτη), Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου (Άρτεμη)
Εκτέλεση παραγωγής Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
Διεύθυνση παραγωγής Κατερίνα Μπερδέκα
Οργάνωση παραγωγής Πάνος Σβολάκης

Πώληση εισιτηρίων στα aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | www.ticketservices.gr στο 210 7234 567 στα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) και στα καταστήματα Plublic.
Για την παρακολούθηση της παράστασης, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των θεατών με πούλμαν προς και από το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS
Ευριπίδης του Ευριπίδη

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
6– 7 Αυγούστου, 21:30

«Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ήταν για αιώνες ένα χωράφι ελιές. Μάλλον αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο, ξεθάφτηκε ολοκληρωτικά όταν ήμουν 14 ετών, την ίδια χρονιά που έμαθα ότι ο παππούς του παππού μου δεν λεγόταν Ευριπίδης». Στις 6 και 7 Αυγούστου, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης καταθέτει μία αναδρομή στις δικές του, αλλά και τις δικές μας αναμνήσεις από θεατρικά καλοκαίρια, δημιουργώντας μία παράσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κωμική τραγωδία». Στο νέο του έργο, που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και τη Μικρή Επίδαυρο,
εξερευνά έναν προσωπικό δρόμο σύνδεσης με τα διάφορα είδη του αρχαίου θεάτρου.

Οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες του Λασκαρίδη από τις περιπετειώδεις καλοκαιρινές περιοδείες, που έκανε στην αρχή της καριέρας του ως ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, έργα των αρχαίων τραγικών, αλλά και αριστοφανικές κωμωδίες, αποτελούν μεταξύ άλλων την πρώτη ύλη για την παράσταση. Παρότι λοιπόν, όλα τα έργα του είναι προσωπικά, θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Ευριπίδης του Ευριπίδη είναι κατά κάποιον τρόπο αυτοβιογραφικό.

Σπάνιος περφόρμερ και δημιουργός, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης έχει διακριθεί διεθνώς για το μοναδικό του καλλιτεχνικό στίγμα, που κινείται μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών. Στα έργα του κυριαρχούν τα στοιχεία του γκροτέσκου και της μεταμόρφωσης, που ενσαρκώνουν υπερφυσικές φιγούρες, οι οποίες και επανέρχονται χαρακτηριστικά στις παραστάσεις του.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις, Ώσμωση (2012), το Relic/Απολίθωμα (πρεμιέρα, 2015) που έκανε παγκόσμια περιοδεία σε πάνω από 30 φεστιβάλ και θέατρα, και Τιτάνες (2017), που ήταν σε παγκόσμια περιοδεία για τρία περίπου χρόνια.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS
Ευριπίδης του Ευριπίδη

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
6– 7 Ιουλίου, 21:30

Εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 20€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 16€ • ΑΜΕΑ /
ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€
Σύλληψη –  Σκηνοθεσία Ευριπίδης Λασκαρίδης
Κείμενο – Χορογραφία Η ομάδα
Ερμηνεία Αμαλία Κοσμά, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ευθύμιος Μοσχόπουλος
Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός Γιώργος Πούλιος
Σκηνογραφία Λουκάς Μπάκας
Συνεργάτης σκηνογράφος Φιλάνθη Μπουγάτσου
Σύμβουλος φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Συνεργάτης φωτιστής Βαγγέλης Μούντριχας
Σκηνικά αντικείμενα Όλγα Βλάσση
Σύμβουλος δραματουργίας Αλέξανδρος Μιστριώτης
Κείμενο Η ομάδα
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες Δημήτρης Ματσούκας, Τατιάνα Μπρε
Βοηθός σκηνοθέτη Δήμος Κλιμενώφ
Βοηθός ενδυματολόγου Άελλα Τσιλικοπούλου
Τεχνικός διευθυντής Κωνσταντίνος Μαργκάς
Ηχολήπτης Κωστής Παυλόπουλος
Φωτογράφος Ελίνα Γιουνανλή
Υπεύθυνος παραγωγής: Νίκος Μαυράκης – TooFarEast
Οργάνωση παραγωγής διεθνούς περιοδείας Simona Fremder — EdM Productions
Ανάθεση Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021
Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Ομάδα OSMOSIS
Ένα έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της Oμάδας OSMOSIS
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Πώληση εισιτηρίων στα aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | www.ticketservices.gr
στο 210 7234 567 στα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) και στα καταστήματα
Plublic.

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Μιχαήλ Μαρμαρινός
Ιχνευταί
του Σοφοκλή

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
23 – 24 – 25 Ιουλίου, 21:00

Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Οι Ιχνευτές του Σοφοκλή για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.
Ένα αποσπασματικά σωζόμενο σατυρικό δράμα, που μας χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων. Φέτος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της
Επιδαύρου, στις 23, 24 και 25 Ιουλίου, με μία παράσταση που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολουθήσουν.
Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σιληνού, και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους.

Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων, οι Ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά υπό τον ήχο της λύρας που έχει μόλις εφεύρει ο Ερμής. Εκεί τους υποδέχεται η νύμφη Κυλλήνη, η οποία αφηγείται με μεγάλο θαυμασμό τα κατορθώματα του Ερμή. Σε μία ξεκαρδιστική παρεξήγηση, όπου ο Ερμής κατηγορείται για την κλοπή των βοδιών, παρεμβαίνει ο ίδιος ο Απόλλωνας. Οι δύο θεοί συμφωνούν να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα βόδια (που στο μεταξύ έχουν βρεθεί) με τη λύρα, κι έτσι σήμερα γνωρίζουμε τον Απόλλωνα κι όχι τον Ερμή σαν θεό της Μουσικής.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινος επιλέγει για την παράσταση την ιστορική έμμετρη απόδοση του Εμμανουήλ Δαυίδ (1933). Πρωταγωνιστεί ένας θίασος εξαιρετικών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ο Χάρης Φραγκούλης στον ρόλο του Απόλλωνα η Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Κυλλήνης, ενώ σε έναν ρόλο-έκπληξη θα δούμε τον Σταμάτη Κραουνάκη ως
Σιληνό.

Την παράσταση συνοδεύει η έκδοση του έργου, στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ, με φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή και σχόλια του Καθηγητή Σταύρου Τσιτσιρίδη.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Μιχαήλ Μαρμαρινός
Ιχνευταί
του Σοφοκλή
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
23 – 24 -25 Ιουλίου, 21:00
Εισιτήρια ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 60€ • ΖΩΝΗ Α΄ 50€ | ΖΩΝΗ Β΄ 30€ • ΑΝΩ
ΔΙΑΖΩΜΑ 20/15/10€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12/8€ • ΑΜΕΑ /
ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

κατά τη γερμανική μετάφραση και συμπλήρωση του Carl Robert
Ελεύθερη έμμετρη απόδοση Εμμανουήλ Δαυίδ (1933)
Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός
Επιστημονικός συνεργάτης Σταύρος Τσιτσιρίδης
Καλλιτεχνική & Δραματουργική συνεργασία Δηώ Καγγελάρη
Ειδικός συνεργάτης Κωνσταντίνος Θωμαΐδης
Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Σαπουντζής
Μουσική Billy Bultheel
Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση – Χορογραφία Τάσος Καραχάλιος
Βοηθός σκηνοθέτιδα Μαριλένα Κατρανίδου
Σχεδιασμός ήχου Κώστας Μπώκος-Studio 19st σε συνεργασία με Billy Bultheel
Βοηθός σκηνοθέτη Αλίκη Στενού
Βοηθός σκηνογράφου Διδώ Γκόγκου
Βοηθός ενδυματολόγου Δάφνη Αηδόνη
Τα πρόσωπα Χάρης Φραγκούλης (Απόλλων), Σταμάτης Κραουνάκης (Σιληνός),
Αμαλία Μουτούση (Κυλλήνη), Steve Katona (Ερμής)
Χορός Σατύρων (με αλφαβητική σειρά) Λάμπρος Γραμματικός, Adrian Frieling,
Αλεξάνδρα Καζάζου, Τάσος Καραχάλιος, Χρήστος Κραγιόπουλος, Άγγελος Νεράντζης,
Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνος Πετράκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Μουσικοί Μενέλαος Μωραΐτης τούμπα, Σπύρος Βέργης ευφώνιο, Δημήτρης
Αλεξανδράκης τούμπα, Λεωνίδας Παλαμιώτης ευφώνιο
Ηχοληψία Ηλίας Φλάμμος
Διεύθυνση παραγωγής Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή

Γιώργος Σκεύας
Κρεουργία
του Γιάννη Μαυριτσάκη

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
23– 24 Ιουλίου, 21:30

Όσοι αρνηθούν αυτές τις δυνάμεις, θα απομονωθούν από κείνους που ήδη τις ευαγγελίζονται. Θα απομακρυνθούν σε έναν χώρο διαμορφωμένο ειδικά γι’ αυτούς. Σε έναν χώρο κάτω από τον χώρο, εκτός της κατοικήσιμης ζώνης. Θα αλλάξουν κατηγορία, ίσως και είδος. Θα γίνουν ένα είδος άγριο και ακατανόητο, χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον, ούτε καν με τον εαυτό τους.

Ο Κύκλος Contemporary Ancients και η παρουσίαση τεσσάρων νέων θεατρικών έργων σε παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, συνεχίζονται. Τρίτο στη σειρά, μετά το Σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (9- 10/7) και το γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ. (16-17/7), στις 23 και 24 Ιουλίου θα παρακολουθήσουμε το έργο Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα.

Εμπνευσμένος από τις Βάκχες του Ευριπίδη, κι ακόμα περισσότερο από το σκοτάδι και το αίνιγμα του πιο τελετουργικού έργου της αρχαίας θεατρικής γραμματείας, ο Γιάννης Μαυριτσάκης παραδίδει ένα νέο αίνιγμα. Ο Γιώργος Σκεύας αναλαμβάνει να φέρει επί σκηνής την Κρεουργία, ένα έργο στο οποίο όλα συμβαίνουν σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί ο έλεγχος και η συνεχής παρακολούθηση. Εκεί, τα γνωστά πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας έχουν απρόσμενους ρόλους, χωρίς όμως να μπορούν να ξεφύγουν από το βάρος του μύθου τους.

Όπως λέει ο σκηνοθέτης: «Το σύμπαν της Κρεουργίας μας καλεί να βυθιστούμε στους κόλπους του. Η αναμόχλευση του μύθου των Βακχών συναντά το ά-λογο της μνήμης και το αδύνατο της βούλησης, σε ένα τεχνοκρατικό κόσμο που συνεχώς μεταλλάσσεται, διαφεύγοντας αενάως ενός καθ-ορισμένου σχήματος. Τα πρόσωπα του έργου – Διόνυσος, Πενθέας, Αγαύη, Κάδμος, Τειρεσίας, Αγγελιοφόρος – επαναπροσδιορίζονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, φέροντας, ακούσια, το βάρος του μύθου τους. Αυτό ακριβώς το στοιχείο, το βάρος του μύθου ως πεπρωμένο, είναι που καθιστά τα πρόσωπα της Κρεουργίας πάσχοντα.

Στα ανάκτορα της μνήμης, γεννιέται μια νέα πραγματικότητα, μια περιοχή όπου καταργούνται οι διαχωρισμοί ανάμεσα στο φανερό και το αφανέρωτο, στο μακροσκοπικό και το μικροσκοπικό. Μια «εικονική πραγματικότητα», όπου κυριαρχεί ο «έλεγχος» και η συνεχής «παρακολούθηση». Σ’ αυτή τη «ζώνη», όπου τα όρια μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου, συνθλίβονται, συντελείται η μεταμόρφωση.

Στον κόσμο της Κρεουργίας, οι ήρωες εναντιώνονται και υπακούουν ταυτόχρονα, στη δύναμη που ορίζει την ύπαρξή τους. Μεταμορφώνονται. Υπέρτατο αλλά και μοναδικό όπλο τους, o λόγος. Ένα απύθμενο πλέγμα από λέξεις, που δημιουργεί μια ποιητική πύκνωση. Με τον λόγο και τις λέξεις, με τη γλώσσα, οι ήρωες κερδίζουν αστραπιαίες νίκες, μικρές, απατηλές εκλάμψεις, πριν βυθιστούν για πάντα στο αναπόφευκτο έρεβος του αγνώστου».

Το δίδυμο Διονύσου-Πενθέα ερμηνεύουν ο Μάξιμος Μουμούρης και ο Γιώργος Νούσης, ενώ την Αγαύη η Κόρα Καρβούνη. Στους άλλους ρόλους θα δούμε τους Αγγελική Παπαθεμελή (Αγγελιοφόρος), Γιώργο Ζιόβα (Κάδμος) και Γιώργο Φριντζήλα (Τειρεσίας).

Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Γιώργος Σκεύας
Κρεουργία
του Γιάννη Μαυριτσάκη
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
23– 24 Ιουλίου, 21:30
Εισιτήρια: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 15€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ • ΑΜΕΑ /
ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Σκηνοθεσία – Βίντεο Γιώργος Σκεύας
Σκηνικά Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια Εβελίνα Δαρζέντα
Μουσική – Σχεδιασμός ήχων Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Ηχοληψία – Σχεδιασμός ήχου Κώστας Μιχόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Γιάννης Σαβουιδάκης
Βοηθός σκηνογράφου Ίρις Σκολίδη
Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή
Πρόμο βίντεο Φώτης Φωτόπουλος
Παίζουν Μάξιμος Μουμούρης (Διόνυσος), Γιώργος Νούσης (Πενθέας), Κόρα Καρβούνη
(Αγαύη), Αγγελική Παπαθεμελή (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Ζιόβας (Κάδμος), Γιώργος
Φριντζήλας (Τειρεσίας)
Εκτέλεση παραγωγής Highway Productions – Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής Κατερίνα Μπερδέκα
Οργάνωση παραγωγής Πάνος Σβολάκης
Πώληση εισιτηρίων στα aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | www.ticketservices.gr
στο 210 7234 567 στα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) και στα καταστήματα
Plublic.
Για την παρακολούθηση της παράστασης, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των θεατών με πούλμαν προς και από το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.