pop_ketcup

Όταν είσαι μικρός είναι για σένα η ηγέτιδα των σως. Όχι μόνο γιατί σε τραβάει το έντονο κόκκινο χρώμα της, αλλά και επειδή τη γλυκόξινη γεύση της δεν τη συναντάς σε κανένα άλλο φαγητό της μητέρας σου. Ανήκε κατά κάποιο τρόπο στην ίδια κατηγορία με την Coca Cola ως κάτι μη υγιεινό που το έτρωγες παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Η κέτσαπ, συνόδευε για σένα με τον καλύτερο τρόπο τις τηγανιτές πατάτες και τα μακαρόνια. Θυμάσαι να βουτάς μία μία την πατάτα στο μπολ για να την τυλίξεις με όση περισσότερη γίνεται, ή να αναποδογυρίζεις το μπουκάλι πάνω από το πιάτο με τα μακαρόνια πιέζοντας το με μανία.

Αυτό όμως μέχρι να μεγαλώσεις και να ανακαλύψεις και άλλες σάλτσες και άλλες σως και να την εκθρονίσουν. Την προσοχή σου κερδίζουν πιο «ενήλικες» επιλογές. Η μουστάρδα γίνεται πιο υποφερτή για τα γούστα σου και αποτελεί πλέον απαραίτητο συμπλήρωμα σε μπέργκερ, σάντουιτς και ψητά, το τζατζίκι και η μαγιονέζα κατακτούν την καρδιά σου και μία θέση τους δίπλα ή πάνω στις τηγανιτές πατάτες και τα μακαρόνια μάλλον έχεις ξεκινήσει ήδη να τα τρως με πέστο.Όπως και να έχει, η πυκνή κόκκινη σάλτσα ντομάτας δε λείπει σχεδόν ποτέ από ψυγείο σου. Της δίνεις μία θέση στο ράφι, πάντα δίπλα στη μουστάρδα, και τη «φυλάς» εκεί για να την χρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά που θα είσαι άφραγκος.

Σίγουρα, δεν ανήκει στην κατηγορία των υγιεινών φαγητών, ενώ στο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι συμβάλλει στην εξάπλωση της παχυσαρκίας εξαιτίας της ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή της. Μία από τις πιο γνωστές κέτσαπ φτιάχνεται από: τομάτες (148γρ. ανά 100γρ. κέτσαπ), ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, εκχυλίσματα μπαχαρικών και βοτάνων (περιέχει σέλινο), μπαχαρικά. Ωστόσο, στο ίντερνετ κυκλοφορούν εύκολες και γρήγορες συνταγές για όσους θέλουν να προσέξουν την ποσότητα ζάχαρης και τη διατροφή τους.