Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Η μεγάλη, δημιουργική άνοιξη του ελληνικού σουβενίρ

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση «It’s all, oh so souvenir to me! Vol.3!», στο Μουσείο Μπενάκη, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας πείσουν ότι η εποχή του κιτς έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Γιάννης Καρλόπουλος

Γιάννης Καρλόπουλος, ZORBAS IS MISSING – The Postcards

Μέχρι τις 10 Μαΐου, στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, περισσότεροι από 50 δημιουργοί (αρχιτέκτονες, χαράκτες, φωτογράφοι σχεδιαστές μόδας, visual artists, graphic designers) παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές πάνω στο ελληνικό σουβενίρ, αντλώντας έμπνευση από τα μοναδικά εκθέματα των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη, στα πλαίσια της έκθεσης It’s all, oh so souvenir to me! Vol.3! που για μία ακόμη φορά σπάει τα στερεότυπα, αναδεικνύοντας αν μη τι άλλο ότι το ελληνικό σουβενίρ δεν (χρειάζεται να) είναι πια συνώνυμο του κιτς. Η Popaganda μίλησε με 12 από τους συμμετέχοντες. 

Matalou at home

Sun bracelet by Matalou at home

Sun bracelet by Matalou at home

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Κάτι μεταλλικά κουτιά με “greek fresh air” σε διάφορα αρώματα (θυμάρι, Sea breeze κλπ.).Τα είδα πέρυσι σε μια έκθεση και ενθουσιάστηκα.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Σήμερα, την έκθεση μας “It’s all oh so souvenir to me!vol.3” που ξεκινάει στο πωλητήριο του μουσείου Μπενάκη αφού γι’ αυτή σκέφτομαι και σχεδιάζω τον τελευταίο καιρό.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Ένα σουβλάκι τυλιχτό με απ’ όλα, σε πλαστική σακούλα, με παγοκύστες.

line-630

The Three Dots

The Three Dots

The Three Dots

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχετε δει; Συμφωνούμε ομόφωνα, ότι από τα πιο κιτς σουβενίρ είναι η περικεφαλαία-σκούπα και τα αγαλματάκια σατύρων που άλλοτε είναι αναπτήρες και άλλοτε φωτιστικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, “ανάβουν”!

Τι σας φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Το ελληνικό σουβενίρ, δυστυχώς, πολύ συχνά περιορίζεται σε μια εξευτελιστικά φτηνή εκδοχή αντικειμένων-αναμνηστικών. Από την πλευρά μας, δεν θέλουμε η εικόνα/ανάμνηση/αντικείμενο που βγαίνει προς τα έξω, στη βαλίτσα ενός επισκέπτη, να είναι μόνο αυτού του επιπέδου. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με αφορμή αυτή την πλατφόρμα είναι να φανεί ότι υπάρχει και μια άλλη αισθητική.

Αν έπρεπε να χαρίσετε ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σας από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Η γεύση και η όσφρηση είναι άμεσα συνδεδεμένα με την μνήμη, οπότε το “κιτς” θα περιελάμβανε ένα πόσιμο, όπως ένα καλό κρασί-ούζο-τσίπουρο, ένα βρώσιμο, όπως ένα χαρακτηριστικό τοπικό έδεσμα και ένα αποξηραμένο τοπικό μυρωδικό.

line-630

Koukoutsi

Hermes Sandals t-shirt by Koukoutsi

Hermes Sandals t-shirt by Koukoutsi

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Ένα κουτάλι με τον Παρθενώνα.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Φθηνά, κινέζικα, κακόγουστα προϊόντα.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Ένα δικό μας t–shirt «Ich bin ein Athener».

line-630

Νikos Rakkas

Down by the water by Nikos Rakkas

Down by the water by Nikos Rakkas

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Μου αρέσουν γενικά τα σουβενίρ και όλα τα greek art προϊόντα με όλο το φολκλόρ που αντιπροσωπεύουν, όσο κιτς κι αν είναι.Αυτά που θεωρώ όμως ανυπόφορα είναι τα διάφορα που είναι φτιαγμένα από κοχύλια! Φωτιστικά, μόμπιλ, κορνίζες κι άλλα πολλά! Ίσως γιατί φωνάζουν made in china από μακριά.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Όταν ακούω ελληνικό σουβενίρ μου έρχονται στο μυαλό διάφορες εικόνες. Το ταγάρι της Άνναμπελ στα Κορίτσια στον ήλιο,70s καρτ ποστάλ από πόλεις χωρίς αυτοκίνητα σε χρώματα σινεμασκόπ και 3D μαγνητάκια με γυμνόστηθες τουρίστριες στις ελληνικές θάλασσες.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Σε ένα φίλο θα έδινα με πολύ χαρά, αυτές τις κούκλες που είναι ζευγάρι τσολιάς και βλαχοπούλα, με τα ρούχα τους να είναι κεντημένα στο χέρι. Θυμάμαι να έχουν κάνει πολλές guest εμφανίσεις στα playmobil σενάρια μου.

line-630

animATheca

Othonas by AnimaTheca

Othonas by AnimaTheca

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; All time classic kitch ελληνικό σουβενίρ είναι αδιαμφισβήτητα ο τσολιάς σε όλες του τις εκφάνσεις: κουκλάκι, στρατιωτάκι, κονκάρδα, μπουκαλάκι, στύλο, αναπτήρας, προφυλακτικό και τώρα πλέον σε animATheca diorama boxes με τα οποία συμμετέχω στο “It’s all oh so souvenir to me” vol.3.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Όταν φέρνω στον νου μου το ελληνικό σουβενίρ δεν σκέφτομαι κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά τα μαγαζιά που τα πουλάνε.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Μισό γιατί αυτή η απάντηση θέλει λίγη σκέψη. Σκέφτομαι… Σκέφτομαι.. Το βρήκα!  Δύο diorama boxes animATheca από το μουσείο Μπενάκη!

line-630

Jazzt Design

Kollitari pin by Jazzt Design

Kollitari pin by Jazzt Design

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχετε δει; Μαγνητάκι-Ακρόπολη με υφή πέτρινη-ζωγραφιστή, μαίανδρο σε απόχρωση χρυσή και επιγραφή ATHENS με αρχαιοελληνο-ρωμαική γραμματοσειρά στην ίδια απόχρωση. Γι’ αυτό και το ξανασχεδιάσαμε, ως μέρος της συλλογής μας Slices Of Greece.

Τι σας φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Ιστορία, μυθολογία, θεούς και ήρωες, κολώνες ναούς & κιονόκρανα, φουστανέλες & τσαρούχια αλλά και ήλιο, θάλασσα, νησιά, φραπέ  , χταπόδι & κρασί, ένα σωρό σύμβολα που συγκροτούν την τοπιογραφία του όρου “ελληνικότητα”.

Αν έπρεπε να χαρίσετε ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σας από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Ένα Κολλητήρι pin από τους Jazzt Design για να το καρφιτσώσει στο σακίδιό του.

line-630

Spyros Drakos

The Golden Age by Spyros Drakos

The Golden Age by Spyros Drakos

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Τα πολύ περίτεχνα μπουκάλια ούζου, με αετώματα, κιονόκρανα και τσολιάδες.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Δεν νομίζω πως έχει νόημα να προσεγγίζουμε το σουβενίρ με αυστηρά αισθητικά κριτήρια. Στο δικό μου μυαλό είναι όλα εκείνα τα αντικείμενα που ανεξάρτητα από την καλή η κακή αισθητική τους, χαρακτήρισαν μια βόλτα σε ένα σοκάκι μια καλοκαιρινή βραδιά με ανέμελη διάθεση.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Ένα ζευγάρι δερμάτινα σανδάλια.

line-630

Sugar Line Productions

zeusskates by Sugar Line Productions

zeusskates by Sugar Line Productions

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Λατρεύω τα σουβενίρ και έχω μεγάλη συλλογή από δαύτα! Θα μου άρεσε να έχω μαγαζί με σουβενίρ από όλο τον κόσμο. Τα ελληνικά σουβενίρ είναι ιδιαίτερα κιτς, ευτυχώς! Το μεγαλύτερο αριστούργημα είναι ο Παρθενώνας σε βράχο φωτιστικό!

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Αν έπρεπε να χαρίσω ένα ελληνικό σουβενίρ σε ένα φίλο από το εξωτερικό θα διάλεγα το καλύτερο! Και μιας και το φωτιστικό Παρθενώνας είναι και ακριβό και βαρύ και στην τελική αλλουνού, θα του χάριζα έναν αμφορέα μαξιλάρι με bmxαδες και ένα t-shirt με τον Δια που κάνει skate.

line-630

Μetoo & Stella Sotiropoulou

Φιλαχτά Σαρακατσάνων  Metoo & Stella Sotiropoulou

Φιλαχτά Σαρακατσάνων Metoo & Stella Sotiropoulou

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχετε δει; Τα γύψινα ομοιώματα του Παρθενώνα.

Τι σας φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Αναμνήσεις από την Ελλάδα.

Αν έπρεπε να χαρίσετε ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σας από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Μία φωτογραφία του Παρθενώνα.

line-630

My design by Vassilis Mylonadis

KeyMotif by My Design

KeyMotif by My Design

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Ο Παρθενώνας φωτιστικό.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Αγαλματίδια, γύψινα εκκλησάκια, μπουκάλια ούζου σε μορφή κίονα.

Αν έπρεπε να χαρίσετε ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σας από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Τα σουβέρ Athens Fragments των A Future Perfect.

line-630

Meet the cat

Meet the Cat necklace

Meet the Cat necklace

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ το είδα σε μια έκθεση με τουριστικά προϊόντα, ήταν αλουμινένια κουτάκια τύπου αναψυκτικού με εκτυπωμένες φωτογραφίες ελληνικών τοπίων και περιεχόμενο ελληνικό – κοπανιστό – αέρα.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Μοναστηράκι, σανδάλια, γύψινα αγαλματίδια, ελαιόλαδο, τζατζίκι.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Θα του χάριζα έναν Ποσειδώνα και μια Αφροδίτη από τις θεϊκές υφασμάτινες προσωπικότητες της busy bee.

line-630

Lula Leventi

Silk Shawl by Loula Leventi

Silk Shawl by Loula Leventi

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Η λέξη σουβενίρ εμπεριέχει την έννοια του κιτς με την άχαρη αλλά και με την κομψή εκδοχή του. Όλα τα  αντικείμενα-σουβενίρ είναι εν δυνάμει κιτς αφού στόχος τους είναι να εκλαϊκεύσουν  την ιστορία, την μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου ώστε να γίνει εύπεπτη στα μάτια του θεατή-τουρίστα. Υπάρχουν πολλά καλόγουστα και υψηλής αισθητικής ελληνικά σουβενίρ και αρκετά κακόγουστα. Αν στην ερώτηση πιο κιτς εννοούμε πιο κακόγουστο κιτς θα έλεγα το ανοιχτήρι φαλλικό σύμβολο.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Τσολιαδάκια, μπλούζες με την λέξη Athens , Greece κλπ. αλλά και το υπέροχο τραγούδι του  Αντώνη Καλογιάννη ως μουσικό σουβενίρ «do you like μαμαζέλ the Greece?»

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα σουβενίρ-αντικείμενα κλασσικά και από νέους σχεδιαστές που δεν θα ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Ίσως κάποιο από τα μεταξωτά  μαντήλια που φτιάχνω “a totem fur elita” αν το ήθελε και το επιθυμούσε, μια τσάντα thalatta από την Ξένη Κουβέλη, μια μικρή αλαβάστρινη ακρόπολη πορτατίφ, και έναν νοερό ήλιο!

line-630

Ιt’s all, oh so souvenir to me Vol.3, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, εγκαίνια έκθεσης 28/3/2015.
Διάρκεια 26/3 – 10/5/2015.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.