Από τη στιγμή που γίνεσαι vegan ξεκινά και κάτι σαν κυνήγι θησαυρού και συγκεκριμένα το κυνήγι των συστατικών. Δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι χορτοφάγος και όταν πηγαίνεις σούπερ μάρκετ να μην έχεις καταναλώσει το 1/3 του χρόνου σου διαβάζοντας ετικέτες. Αυτό φυσικά δεν το κάνουμε γιατί είμαστε ψυχαναγκαστικοί, αλλά γιατί ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής, ο οποίος προσπαθεί να βάλει ένα στοπ στην εκμετάλλευση των ζώων και στη βαναυσότητα. Γι αυτό και ψάχνουμε να δούμε αν η granola έχει μέλι ή το φυτικό τυρί καζεϊνη.

Ένα θέμα που το τελευταίο καιρό με προβλημάτισε, καθότι ας μη ξεχνάμε είμαι μόλις ένα χρόνο vegan, είναι το τι παίζει με τη μαργαρίνη. Είναι ή δεν είναι vegan. H μαργαρίνη υποτίθεται πως είναι υποκατάστατο του βουτύρου, ωστόσο δεν περιέχει τίποτα ζωϊκό;

Ας απαντήσει κάποιος, είναι όλοι οι τύποι μαργαρίνης vegan;

Η μαργαρίνη συνήθως φτιάχνεται από νερό και φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο, ή canola. Επίσης, μερικά ακόμα συστατικά μπορεί είναι το αλάτι, οι χρωστικές και τα φυσικά ή τεχνητά αρώματα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Κανένα ζωικό.

Ωστόσο υπάρχουν και μαργαρίνες που αντί για νερό έχουν γάλα ή κάποια συστατικά τους είναι ζωικά, όπως η λακτόζη, η καζεϊνη, ή ο ορός γάλακτος. Χμμμ κάπως τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται.

Πώς θα καταλάβεις πως η μαργαρίνη σου είναι vegan

Αν έχει vegan πιστοποίηση είναι vegan. Αν ωστόσο δεν έχει και θέλεις να είσαι σίγουρη πως αυτό που αγοράζεις δεν έχει μέσα του κάποιο κρυμμένο ζωικό, τότε πρέπει να διαβάσεις ετικέτα.

Τα μη vegan συστατικά είναι:

Ορός γάλακτος: Υγρό υλικό, το οποίο είναι το απομεινάρι της πήξης του γάλακτος κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού.

Καζεϊνη: Πρόκειται για μια οικογένεια πρωτεϊνών του γάλακτος οι οποίες πρωτεΐνες είναι άφθονες στο γάλα των θηλαστικών, αποτελώντας περίπου του 80% των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος.

Λακτόζη: Είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ζωικό λίπος: Οι μαργαρίνες κανονικά φτιαχνόντουσαν από ζωικό λίπος, όπως αγελάδας, πάπιας ή προβάτου, και μερικές ακόμα το συμπεριλαμβάνουν αυτού του τύπου το λίπος.

Βιταμίνη D3: Αυτή η βιταμίνη συνήθως φτιάχνεται από τη λανολίνη, η οποία προέρχεται από μαλλί προβάτου.

Θαλάσσιο έλαιο: Αυτό το έλαιο έρχεται από τα ψάρια ή άλλα θαλάσσια ζώα και μερικές φορές το βάζουν στις μαργαρίνες.

Λεκιθίνη: Αυτή η λιπαρή ουσία προέρχεται μερικές φορές από ζωικούς ιστούς ή κρόκους αυγών.

Ξίγκι: Αυτός ο τύπος λίπους, ο οποίος βρίσκεται γύρω από τα νεφρά των ζώων, χρησιμοποιείται μερικές φορές για την παρασκευή μαργαρίνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com