lena

Με βαριά προϋπηρεσία ως resident DJ στο περίφημο ‘Salon des Amateurs’ club του Ντίσελντορφ, ολοένα αυξανόμενες κυκλοφορίες και συνεχείς περιοδείες ανά τον κόσμο καταφθάνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Παρασκευή 3 Μαρτίου η Lena Willikens. Μαζί της ένα all-star cast: Blue Lagoon (Kormoranos), Chevy (Needless), Bad Spencer (Yes It Does!! Sure It Does!!) και Morah (Phormix). H Lena, που μπήκε φέτος για πρώτη φορά στην διάσημη Top-100 DJ-list του Resident Advisor στο νούμερο 76, μίλησε στο Popaganda αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα remix στην συνονόματη της Λένα Πλάτωνος!

Τι μουσική παίζεις συνήθως στα DJ sets σου; Όλα τα είδη ηλεκτρονικής, χορευτικής μουσικής (όπως και κάποια που δύσκολα χορεύονται). Δεν είμαι αφοσιωμένη σε ένα στυλ, για μένα είναι πιο εύκολο να περιγράψω τι δεν μου αρέσει και αυτό είναι μουσική που είναι προβλέψιμη.

Πως θα περιέγραφες τη μουσική που γράφεις; Δεν μου είναι εύκολο να περιγράψω τη μουσική μου, αλλά είμαι χαρούμενη να διαβάζω reviews.

Πώς ήταν η μουσική σκηνή, στο μέρος που μεγάλωσες; Ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σου; Μεγάλωσα στην Στουτγάρδη, στη Νότια Γερμανία και κάποια στιγμή σε μικρή ηλικία ακόμα, είχα βαρεθεί τη ντόπια house και techno σκηνή. Άκουγα κυρίως παλιά τζαμαικανή μουσική, rocksteady, dub και punk. Όταν μετακόμισα στο Ντίσελντορφ, άρχισε να ψάχνω βαθύτερα την ηλεκτρονική μουσική. Η σκηνή στο Ντίσελντορφ ήταν σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και ‘άνοιξε’ τους ορίζοντές μου.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος επιτυχίας του “Salon Des Amateurs”, το club στο οποίο είσαι resident DJ; Μπορείς να μας μεταφέρεις την ατμόσφαιρα του; Νομίζω πως ο κύριος λόγος είναι η «αναρχία» όσων συμμετείχαν, από τους bartenders, μέχρι τους Djs. Πάντα ένιωθες πως όλα είναι πιθανά, δεν υπάρχουν κανόνες. Ελευθερία να παίξεις ότι ήθελες και το περιορισμένο αριθμητικά κοινό λόγω χώρου, να σε ακολουθήσει.

Μπορείς να ονομάσεις κάποιους από τους αγαπημένους σου μουσικούς και Djs, αιτιολογώντας το; Είναι πάντα δύσκολο να διαλέγεις αγαπημένα! Αλλά θα πω αυτούς που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου και με επηρέασαν μέσα στα χρόνια. Αυτοί είναι οι Tolouse Low Trax, Vladimir Ivkovic, Matias Aguayo και Traxx. Όλοι παίζουν και γράφουν χωρίς συμβιβασμούς με αγάπη και πάθος για την καλή μουσική ευρύτερα.

Μπορείς να θυμηθείς τον πρώτο δίσκο που αγόρασες; Όχι, βασικά δεν τον θυμάμαι. Αλλά θυμάμαι το πρώτο μου ταξίδι στο Λονδίνο όταν ήμουν 15 χρονών με κύριο σκοπό να ψάξω για καλούς dub δίσκους. Αγόρασα Upsetter, Lee Perry, King Tubby, U Roy, Dave Barker και ένα κάρο Studio One records!

lena live

Ποιοι καλλιτέχνες και labels, έχουν τραβήξει την προσοχή σου τελευταία; Υπάρχει πολύ καλό υλικό εκεί έξω σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο μάλιστα μένει πολλές φορές στην αφάνεια. Είμαι τυχερή γιατί γνώρισα κόσμο ενώ περιόδευα με τον οποίον μπορούσα να ανταλλάξω μουσική, ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργια ενδιαφέροντα πράγματα. Τελευταία έπαιξα στο “Medellin” στην Κολομβία και επισκέφθηκα ένα πολύ μικρό δισκάδικο, το ‘Doce’ με ένα πραγματικά πολύ ωραίο selection στο οποίο ανακάλυψα εξαιρετικούς ντόπιους καλλιτέχνες όπως “Zed Kappa”, “Retrograde Youth” και “Verraco” για παράδειγμα.

Έχεις κάποια ανεκπλήρωτα μουσικά όνειρα; Ναι, οπωσδήποτε! Για παράδειγμα, θα ήθελα γράψω μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ και θα ήθελα να με καλούν πιο συχνά για να παίξω σε “ambient floors” και πολλά ακόμα.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την Lena Willikens στο άμεσο μέλλον; Φέτος θα περιοδεύσω αρκετά μέχρι και τον Σεπτέμβρη και κατόπιν θα πάω στο Κιότο για ένα τρίμηνο residency μαζί με την Sarah Szczesny. Θα δουλέψουμε πάνω στο performance project μας “Phantom Kino Ballett”. Επίσης έχω τελειώσει και κάποια remixes που θα κυκλοφορήσουν σύντομα όπως ένα στην δικιά σας Λένα Πλάτωνος για παράδειγμα!

Δώσε μας ένα Top-5 σου, αυτόν τον καιρό.
As Longitude – Black Rice
Smagghe & Cross – Warren
Zed Kappa – Disengage
BBU – Estonia
Icola – Diablerie 2