Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΒΙΒΛΙΟ

«Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών», υποστηρίζει ο Φελίνι. Η Αναστασία Λαμπρία το έκανε βιβλίο.

Διαλέξαμε 5 πιάτα από το βιβλίο «Η μακαρονάδα της Πέμπτης»
popaganda_amatrice

Για τους ξενιτεμένους – Πάστα με γαρίδες, φέτα και ντοματάκια, ή αλλιώς, γαρίδες σαγανάκι σε μακαρονάδα, ένα πιάτο με άρωμα Ελλάδας γι’ αυτούς που είναι μακριά.

unnamed-1

μισό πακέτο μακαρόνι κοντόχοντρο με τρύπα (ζίτι, τορτιλόνι, πένες)

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές ψιλοκομμένο σκόρδο

1/4 του κουταλιού μπούκοβο

1 κουταλιά της σούπας λεμονιού

1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια 

250γρ. γαρίδες καθαρισμένες από κεφάλι, κέλυφος και εντεράκι στην άκρη 

1 φλιτζάνι σπανάκι αχνισμένο και καλά στυμμένο 

60γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με το πιρούνι 

2 κουταλιές χοντρά ψίχουλα από ξερό ψωμί

αλάτι και πιπέρι 

«Αν έχω στη διάθεσή μου φρέσκιες γαρίδες, είναι καλύτερα. Αλλιώς χρησιμοποιώ τις άνοστες (ειν’ αλήθεια) κατεψυγμένες. Αν είναι φρέσκο το σπανάκι, το περνάω για λίγο από μία κατσαρολίτσα, να βγάλει και να πιει το ζουμί του, και μετά, αφού το στύψω, το χρησιμοποιώ. Αν είναι κατεψυγμένο, το αχνίζω για 1 λεπτό και συνεχίζω. 

Επί το έργον: Ο φούρνος ανάβει στο φουλ, για να έχει συντονιστεί χρονικά απολύτως με την ετοιμασία. Βάζω την πάστα (προτείνω τορτιλόνι ή ζίτι) να βράσει, και παράλληλα: σ’ ένα κάπως βαθύ τηγάνι ζεστάινω 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνω το σκόρδο και το μπούκοβο. Μόλις το σκόρδο αρχίζει ν’ αλλάζει χρώμα, προσθέτω τα ντοματάκια, το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, και τ’ αφήνω να πάρουν 1-2 βράσεις, όχι πολύ, ίσα να αναμειχθούν καλά υλικά και αρώματα. 

Λίγα παραδίπλα, σε άλλο μπολ, οι γαρίδες, ωμές, απολαμβάνουν τη θωπεία από λίγο λαδάκι (1 κουταλιά αρκεί) κι αλατοπίπερο. Ωμές τις θέλω τις γαρίδες μας προτού φουρνιστούν, αλιώς θα σκληρύνουν και θα χάσουν τη νοστιμιά τους. Έτοιμη η πάστα και σωστά βρασμένη; Τη σουρώνω και τη μεταφέρω σε βαθιά σουπιέρα, να ανακατευτεί με τη σάλτσα ντομάτας, τις γαρίδες, το σπανάκι  (καλά στυμμένο) και τη μισή από τη φέτα. Τα μεταφέρω σε απλωτό πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζω με την υπόλοιπη φέτα, τα χοντρά ξερά ψίχουλα και λίγο λαδάκι από πάνω. Πιπέρο φρεσκοτριμμένο απαραίτητο. Δέκα λεπτά είναι αρκετά στον καυτό φούρνο για να σφίξουν ωραία οι γαρίδες και να ξανθύνει όλη η επιφάνεια.» 

makaronada_cover

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός. 

1 2 3
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.