ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Tα γυμνά κορμιά του Lucien Clergue (NSFW)

Όλη η νωχελικότητα του καλοκαιριού, η συμμετρία του σώματος και η γεωγραφία της σάρκας μέσα από 10 φωτογραφίες του αριστοτέχνη φωτογράφου.
022-lucien-clergue-theredlist
012-lucien-clergue-theredlist

Ο Lucien Clergue γεννήθηκε στο Arles της Γαλλίας στις 14 Αυγούστου του 1934. Ήταν παιδί του καλοκαιριού κι αυτό αποτυπώθηκε στον τρόπο που αιχμαλώτιζε το γυμνό σώμα μέσα από τον φακό του.  Στα 10 του χρόνια το σπίτι του καταστράφηκε ολοσχερώς από γερμανική βομβιστική επιδρομή.  Στα 15 του η μητέρα του του δωρίζει μια φωτογραφική μηχανή. Όταν τρία χρόνια αργότερα εκείνη πεθαίνει ο νεαρός Lucien εγκαταλείπει τις σπουδές του και πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο.

Τον επόμενο κιόλας χρόνο, δηλαδή το 1953, συναντά για πρώτη φορά τον Pablo Picasso. Είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας φιλίας. Ταξιδεύει στην Ισπανία και για πρώτη φορά δημοσιεύονται φωτογραφίες του στον τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα Le Provençal. Το 1954 φωτογραφίζει θεατρικές παραστάσεις, το 1955 επισκέπτεται τον Picasso στο εργαστήριο του στις Κάννες. Σημαντική στιγμή στη ζωή του και στην καριέρα του είναι η συνάντησή του με τον Γάλλο διανοούμενο Jean Cocteau, το 1956 και αυτή είναι η χρονιά που τραβάει τα πρώτα του γυμνά, στην παραλία της Camargue.

015-lucien-clergue-theredlist

Ο Γερμανός ζωγράφος και γλύπτης Max Ernst γίνεται ο πρώτος συλλέκτης φωτογραφιών του Clergue και το 1959 εγκαταλείπει το εργοστάσιο για να αφοσιωθεί στη φωτογραφία. Το 1960 εννέα φωτογραφίες του εκτίθενται στο MoMa. To 1963 παντρεύεται την Yolande Wartel και αποκτά την πρώτη του κόρη.

014-lucien-clergue-theredlist

Τα επόμενα χρόνια σκηνοθετεί μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες. Το 1966 αποκτά τη δεύτερη κόρη του που τη βαφτίζει ο Picasso. Το 1970 φωτογραφίζει για πρώτη φορά γυμνά σε δάσος και την επόμενη χρονιά κάνει τον γύρο του κόσμου σε 55 μέρες. Το 1973 ο θάνατος του καρδιακού του φίλου Picasso τον στιγματίζει.

Lucien-Clergue-Nu-zeubreu-2012-courtesy-of-galerie-clairefontaine.lu_1
019-lucien-clergue-theredlist
-lucien-clergue-theredlist

Το 1975 αρχίζει να τραβάει έγχρωμες φωτογραφίες και την ίδια χρονιά εκθέτει τα αστικά γυμνά του σε Παρίσι και Νέα Υόρκη. Διδάσκει φωτογραφία και αποκτά διδακτορικό, ενώ το 1980 φωτογραφίζει γυμνά στην αμερικάνικη έρημο.  Το 1981 ξεκινά να φωτογραφίζει με Polaroid και θα αφοσιωθεί σε αυτήν τα επόμενα χρόνια. 

lucien-clergue-1
028-lucien-clergue-theredlist

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι πλέον καταξιωμένος καθηγητής φωτογραφίας σε σχολές ανά την υφήλιο. Το 1995 ο Ελβετό συλλέκτης Charlotte Reber δωρίζει 450 έργα του στο Χάρβαρντ. Το 2006 εκλέγεται ως ο πρώτος φωτογράφος μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Το 2013 γίνεται πρόεδρος της Ακαδημίας και τον επόμενο χρόνο πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.