Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

Στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η τέχνη θα είναι (και) γυναικεία υπόθεση

Τρία ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ καταπιάνονται με γυναίκες που άφησαν το δυναμικό τους στίγμα στη μουσική (PJ Harvey), το σινεμά (Barbara Rubin) και τη ζωγραφική (Gloria Orenstein).

Το κάλεσμα της Γκλόρια της Σέρι Γκόλκι

Τέσσερις δυναμικές γυναίκες που τάραξαν -και εξακολουθούν να ταράζουν- τα νερά της σύγχρονης τέχνης πρωταγωνιστούν σε τέσσερα απολαυστικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δύο περσόνες της ροκ, η εκρηκτική PJ Harvey και η θρυλική Joan Jett, η τολμηρή κινηματογραφίστρια Barbara Rubin που άλλαξε την underground σκηνή της Νέας Υόρκης το ’60 και επηρέασε καλλιτέχνες όπως οι Andy Warhol, Velvet Underground και Bob Dylan, αλλά και η φεμινίστρια ζωγράφος Gloria Orenstein που έδωσε επαναστατικό χρώμα στον σουρεαλισμό.

A Dog Called Money του Seamus Murphy (ΗΠΑ)

H μουσικός PJ Harvey και ο βραβευμένος φωτογράφος Seamus Murphy συνεργάστηκαν με ένα βασικό σχέδιο: αναζητώντας βιωματικές εμπειρίες από τις χώρες για τις οποίες ήθελε να γράψει, η Harvey συνόδευσε τον Murphy σε μερικά από τα επαγγελματικά του ταξίδια σε Αφγανιστάν, Κόσοβο και Ουάσινγκτον. Η Harvey συνέλεξε λέξεις και ο Murphy εικόνες. Επιστρέφοντας, η μουσικός μάζεψε όλα αυτά τα «κομμάτια» των ταξιδιών και έγραψε έναν δίσκο σε μορφή πειράματος στο Somerset House στο Λονδίνο. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο πίσω από γυαλί μονής κατεύθυνσης, το κοινό καλείται να παρακολουθήσει τη διαδικασία των πέντε εβδομάδων ηχογραφήσεων ως ζωντανό ηχητικό γλυπτό. Ο Murphy συνέλαβε με την κάμερά του την αμεσότητα των συναντήσεών τους με τους ανθρώπους και τα μέρη που επισκέφτηκαν, δείχνοντας την ανθρώπινη πλευρά επί το έργο, εντοπίζοντας τις πηγές των τραγουδιών και την μεταμόρφωσή τους μέσω των ηχογραφήσεων και τελικά, τον ίδιο τον κινηματογράφο.

Barbara Rubin and the Exploding New York Underground του Chuck Smith (ΗΠΑ)

Μέσα από υλικό του avant-garde δημιουργού Γιόνας Μέκας, αποκαλύπτεται η larger than life Barbara Rubin, η τολμηρή κινηματογραφίστρια που σημάδεψε την underground σκηνή της Νέας Υόρκης του ’60, συναναστράφηκε τον Andy Warhol, τους Velvet Underground, τον Bob Dylan, τον Allen Ginsberg κι έκανε ένα σινεμά πέρα από τα όρια.

To 1964, η μικρού μήκους ταινία Christmas on Earth έσκασε σαν βόμβα στην underground καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης, συστήνοντας μια 18χρονη καλλιτέχνιδα που τολμούσε να σπάσει όλες τις συμβάσεις. H Μπάρμπαρα Ρούμπιν, υπήρξε γνήσιο τέκνο της ξέφρενης εποχής των 60s, μια γυναικεία φωνή που όρθωσε ανάστημα σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μέσα από την αλληλογραφία της Ρούμπιν με τον  Τζόνας Μίκας, τον πρόσφατα εκλιπόντα θρύλο του πειραματικού σινεμά, το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας αληθινής πρωτοπόρου της τέχνης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Το κάλεσμα της Γκλόρια της Σέρι Γκόλκι (ΗΠΑ)

H Γκλόρια Όρενσταϊν, και στόχο να το έβαζε, δεν θα κατόρθωνε να περάσει απαρατήρητη. Λαμπρή ακαδημαϊκός, πρωτοπόρος του κινήματος του οικοφεμινισμού, ειδήμων στην υπερρεαλιστική λογοτεχνία, με προτίμηση στις γυναίκες δημιουργούς, αποτελεί πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για αμέτρητους καλλιτέχνες και διανοούμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένα ντοκιμαντέρ-κολάζ, που φιλτράρει την καλλιτεχνική παρακαταθήκη ενός αεικίνητου και παθιασμένου ανθρώπου μέσα από τα βιώματα και τους προσωπικούς στοχασμούς του για τη ζωή και την τέχνη.

Η ταινία μικρού μήκους Το Κάλεσμα της Γκλόρια χρησιμοποιεί την τέχνη, το animation και την αφήγηση για να γιορτάσει την άγρια περιπέτεια της Γκλόρια Όρενσταϊν από τα καφέ του Παρισιού μέχρι τις βουνοκορφές του Samiland. Το απολαυστικό παραμύθι της Όρενσταϊν ζωντανεύει μια συχνά αόρατη ιστορία των γυναικών στις τέχνες.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.