Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

Η Popaganda στο Κρεμλίνο

Δεν είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε, αλλά ούτε απλά μια νέα μουσική σκηνή στην πόλη. Μπήκαμε και φωτογραφίσαμε πρώτοι το νέο αστέρι του Πειραιά.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS
img_5422

Καθώς περνάς από την πλατεία Κοραή στον Πειραιά, είναι αδύνατο να μην προσέξεις την επιβλητική, κόκκινη περιγραφή που φωνάζει «Κρεμλίνο». Εκεί που παλιά στεγαζόταν ο ιστορικός κινηματογράφος Χάι Λάιφ φιλοξενώντας γενιές και γενιές Πειραιωτών, τώρα ανοίγει τις πόρτες του ένας νέος και πολλά υποσχόμενος χώρος πολιτισμού. Με το που μπαίνεις στο εσωτερικό του, στο δεξί σου χέρι βλέπεις έναν στρατηγό κι όταν περάσεις στον κυρίως χώρο δεσπόζει το κόκκινο αστέρι, το σήμα κατατεθέν του Κρεμλίνου.

img_5358
img_5429
img_5419

Τον Μιχάλη Λεάνη κάποιοι μπορεί να τον θυμάστε ως σκηνοθέτη της φοβερής και τρομερής παρέα του Κομφούζιου (που μετά έγιναν ΑΜΑΝ, που σήμερα έχουν εξελιχθεί σε Ράδιο Αρβύλα). Άλλοι τον γνωρίσατε ως τον πιο ετοιμόλογο ραδιοφωνατζή που απογείωσε τις εκπομπές λόγου στο αθλητικό ραδιόφωνο. Κι άλλοι θα έχετε διαβάσει την αθλητική αρθρογραφία του με λίγηπαραπάνω κλίση στο μπάσκετ. Με τον Πειραιά έχει μια σχέση ιδιαίτερη μιας και, παρότι Θεσσαλονικιός, ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α’ περιφέρειά του. Μας περίμενε στον χώρο για να μας ξεναγήσει ως ένας εκ των ιδιοκτητών κι άρχισε να μας περιγράφει πως ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα. Πέρυσι το Μάιο έβαλαν μπρος τα σχέδια τους «για να δώσουν στην περιοχή του Πειραιά αλλά και σε ολόκληρη την Αττική μία νέα ανάσα, μουσικά και πολιτιστικά». Αρχικά θα είναι ανοιχτά Παρασκευές και Σάββατα και φιλοδοξεί να καλύψει όλα τα μουσικά γούστα, από έντεχνο ελληνόστιχο μέχρι jazz και swing. Πολύ σύντομα όμως θα ξεκινήσουν και οι Πέμπτες με μία σταθερή μπάντα που θα γεμίζει τα βράδια ποτ πουρί από πολλά διαφορετικά είδη. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά για να είναι ευχαριστημένος κι ο κόσμος από εμάς. Να βλέπουμε τις αντιδράσεις του κόσμου και να βλέπουμε τις αδυναμίες μας, να βελτιωνόμαστε», μας αναφέρει. Ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για το μουσικό υφος, κάπου αναφέρεται το όνομα του PassPort (προϋπήρχε άλλωστε στον ίδιο χώρο στον ίδιο χώρο) κι αναπόφευκτα του Σταυρού του Νότου. «Εμείς δεν είμαστε Σταυρός του Νότου. Με τα παιδιά από τον Σταυρό έχουμε μια καταπληκτική σχέση και οφείλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια γιατί από την πρώτη στιγμή μας στάθηκαν όχι πατερναλιστικά, αλλά με μια πραγματικά πατρική φροντίδα». 

Ποιά ονόματα ξέρουμε ότι θα παίξουν; Τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ματούλα Ζαμάνη κι ένα ανερχόμενο δίδυμο, η Γεωργία Νταγάκη και ο Σταύρος Σιόλας, είναι μόνο κάποια από αυτά. Στο γνωστό κόνσεπτ των μουσικών σκηνών όπου θα γίνονται κρατήσεις τραπεζιών, αλλά θα μπορεί κανείς να πίνει και ποτό στο μπαρ. Το οποίο μάλιστα θα είναι μεγάλο, ενώ θα υπάρχει και δεύτερο στον πάνω όροφο, για καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.

Οι στόχοι όμως δεν σταματούν εδώ! Γύρω στα Χριστούγεννα, πριν μας χαιρετίσει το 2016, προγραμματίζονται δύο φεστιβάλ που θα έχουν χαρακτήρα jazz/funk/ethnic/swing και με τον καινούργιο χρόνο θα σταθεροποιηθούν οι μέρες που θα παίζει το εκάστοτε σχήμα.

img_5451
img_5403
img_5373
img_5388

Το Κρεμλίνο δεν αποσκοπέι στο να είναι απλά ένα ακόμη λαιβάδικο. Στον χώρο του θα πραγματοποιούνται και παρουσιάσεις βιβλίων κιι εκδοτών, καθώς και δημιουργική ανάγνωση, ενώ θα προνοήσει και για την δημιουγρική απασχόληση των παιδιών. «Ένας άλλος μας στόχος, που είμαστε πολύ κοντά στο να τον υλοποιήσουμε είναι αυτός ο χώρος να δώσει τη δυνατότητα σε νέα σχήματα θεατρικά να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα κόνσεπτ bar-theatre» μας λέει ο Μιχάλης Λεάνης, πάντα σε μια λογική να γλιτώσουν νέοι δημιουργικοί άνθρωποι από τα μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για να ανέβει μία θεατρική παράσταση σε μια κανονική σκηνή.

img_5379
img_5399

«Είμαστε μια παρέα που δεν το κάνουμε αποκλειστικά για βιοπορισμό. Αυτό που μετράει είναι το μεράκι. Οι περισσότεροι από την παρέα ασχολούμαστε ήδη με τον χώρο της μουσικής. Δεν πέσαμε με αλεξίπτωτο στον χώρο αυτό. Γνωρίζουμε τους περισσότερους καλλιτέχνες, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω γιατί είναι πρώτα φίλοι και λειτούργησαν σαν φίλοι. Μας έδωσαν συμβουλές και έδειξαν την στήριξή τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δουν και όσοι έρθουν στα εγκαίνια. Γι’ αυτό επιλέξαμε να κάνουμε και τα εγκαίνια, να έχουμε μία μπάντα σταθερή που θα παίζει και να καλέσουμε καλλιτέχνες που θα έρθουν για να δηλώσουν την παρουσία τους και να πούνε από ένα τραγούδι. Στις 3 του Οκτώβρη».

Μένει μόνο να δούμε αν θα αποδειχθεί εκείνο το αστέρι που θα τραβάει όλους τους Αθηναίους στον Πειραιά.

Κρεμλίνο, Καραϊσκου 119, Πειραιάς.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.