ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, η ορεινή Άρνα Λακωνίας γιορτάζει τα κάστανα

Κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη διοργανώνεται η Γιορτή Κάστανου, μετατρέποντας το χωριό των λίγων μόνιμων κατοίκων σε υπαίθρια αγορά. Η φωτογράφος Μαρία Ντρούγια αφηγείται την ιστορία της γιορτής με τη σειρά φωτογραφιών Chestnut.
Φωτογραφίες: Μαρία Ντρούγια

Η Άρνα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας, τοποθετημένο στην ανατολική πλαγιά του Ταϋγέτου. Έχει υψόμετρο που φτάνει τα 850 μέτρα, λίγους μόνιμους κατοίκους και απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από το Γύθειο και από την Σπάρτη.

Είναι κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καρυδιές, αρωματικά βότανα και καστανιές που έχουν την τιμητική τους κάθε φθινόπωρο τα τελευταία 15 χρόνια. Από το 2004 στην Άρνα, κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται η Γιορτή Κάστανου, μετατρέποντας για τρεις μέρες το ορεινό χωριό σε υπαίθρια αγορά, σε προορισμό που προσφέρει στους επισκέπτες κάστανα ψημένα και βραστά που βγαίνουν από το παλιό χαρανί αλλά και τσίπουρο.

Κάτω από τη σκιά ενός αιωνόβιου πλάτανου, η γιορτή αυτή σηματοδοτεί  τις τελευταίες ζεστές μέρες του Ταϋγέτου και την έναρξη του χειμώνα. «Είναι αρκετά δημοφιλής αφού συγκεντρώνει κατοίκους από όλη τη Λακωνία και από τα περίχωρα αυτής. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν χάνουμε αυτή τη γιορτή και μάλιστα κάθε χρόνο η παρέα μεγαλώνει. Τις μέρες αυτές, συναντάς ανθρώπους πολύ ετερόκλητους. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία αίσθηση ενότητας και αγάπης που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει», εξηγεί η φωτογράφος Μαρία Ντρούγια.  

Πρόκειται λοιπόν ένα τριήμερο φεστιβάλ που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα και ντόπιο κέρασμα. «Όπως πάντα η γιορτή του φθινοπώρου πλαισιώνεται από καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα που με την παρουσία τους  δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά. Η μουσική επένδυση όλου του τριημέρου θα σας ταξιδέψει σε πάμπολλα μονοπάτια του κόσμου και ιδιαίτερα της πατρίδας μας…Πάνω και πρώτα απ’ όλα όμως η  γιορτή του κάστανου είναι μια υπαίθρια αγορά ντυμένη με ξεχωριστή αισθητική», σύμφωνα με παλαιότερο δελτίο τύπου για τη γιορτή.

Και συνεχίζει ως εξής: «Κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου «πλάτανου της Άρνας» απλώνονται μια σειρά από καλοφτιαγμένους πάγκους που πάνω στο ξύλο τους φιλοξενούν όλα τα ντόπια φθινοπωρινά προϊόντα. Μέσα στις πολυτάρες και τα κοφίνια τα χρώματα από τα κάστανα , τα ρόδια, τα καρύδια, τα κυδώνια, τα μήλα , τις κολοκύθες μπερδεύονται γλυκά με τα αρώματα από το μέλι, το καινούριο κρασί ,  τα γλυκά κουταλιού, τα αρωματικά φυτά του βουνού. Μ’ αυτή την γιορτή απολαμβάνουμε τις τελευταίες ζεστές μέρες του Ταϋγέτου και κρατάμε για τις κρύες μέρες του χειμώνα μια πολύ όμορφη και ζεστή ανάμνηση από την γιορτή του κάστανου».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Moholy-Nagy University of Art and Design στην Βουδαπέστη. Tα μέσα που χρησιμοποιεί για τις αφηγήσεις της είναι η φωτογραφία και το video. Παράλληλα με τις σπουδές της, έγινε ιδρυτικό μέλος της δημιουργικής ομάδας The MÉTA Project.

Σε μια προσπάθεια της να αφηγηθεί την ιστορία της γιορτής μέσα από τα προσωπικά της βιώματα και ταυτόχρονα να αποφύγει μια αναλυτική και αυστηρή περιγραφή των γεγονότων, η Μαρία Ντρούγια δημιούργησε τη σειρά φωτογραφιών “Chestnut” που «συγγενεύει περισσότερο με την κατηγορία φωτογραφίας που ονομάζεται “καλλιτεχνικό ντοκουμέντο” και σε μικρότερο βαθμό με το φωτορεπορτάζ», κατά την ίδια. Το curation της έχει πραγματοποιηθεί από τον φωτογράφο Ηλία Λόη.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.