Χρίστος Κυθρεώτης: Η απόφαση για δημοψήφισμα στον δεδομένο χρόνο είναι τουλάχιστον προβληματική
«Ακόμα κι αν είχαμε άπλετο χρόνο, μάλλον κανένας πραγματικός διάλογος δεν θα γινόταν, τουλάχιστον με τη μορφή της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων – αντίθετα θα είχαμε (και έχουμε) επίκληση νεφελωδών συμβόλων και κατασκευή υπεραπλουστευτικών διπόλων.»
Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν γίνεται σε ιδανικές συνθήκες. Αν και το ήρεμο ιστορικό περιβάλλον δεν μπορεί να αναγορευθεί σε προϋπόθεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (πολλά σημαντικά δημοψηφίσματα έχουν γίνει, αναπόφευκτα, σε περιόδους αναταραχής), παρ’ όλ’ αυτά καλό θα είναι να υπάρχει. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να προηγείται εξαντλητικός διάλογος και πληροφόρηση της κοινωνίας για τις συνέπειες της μιας ή της άλλης επιλογής, ιδίως όπου αυτές δεν είναι ξεκάθαρες.
Τα παραπάνω εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να συντρέξουν στην προκειμένη περίπτωση, όπου τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Ακόμα κι αν είχαμε άπλετο χρόνο όμως, μάλλον κανένας πραγματικός διάλογος δεν θα γινόταν, τουλάχιστον με τη μορφή της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων – αντίθετα θα είχαμε (και έχουμε) επίκληση νεφελωδών συμβόλων και κατασκευή υπεραπλουστευτικών διπόλων. Αντί να συζητάμε για τις δύο επιλογές –τι σημαίνουν και σε τι πρακτικά αποτελέσματα οδηγούν– προτιμάμε να αντιδιαστέλλουμε τη «σωτηρία» προς την «καταστροφή», τον «ηρωισμό» προς την «ενδοτικότητα», και τη «λογική» προς οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, που βαφτίζεται «παράλογη», ενώ οι υποστηρικτές της χαρακτηρίζονται βλάκες και αντιδιαστέλλονται προς εμάς, τους έξυπνους.
Καθρέφτης αυτού του κλίματος είναι τα social media, όπου ακόμη και όσοι συνιστούν νηφαλιότητα συλλαμβάνονται δυο γραμμές πιο κάτω να βρίζουν όποιον διαφωνεί μαζί τους ή συνιστά μια νηφαλιότητα διαφορετικής απόχρωσης. Αν σε αυτά προστεθεί η πίεση του χρόνου και των συνθηκών, η απόφαση για δημοψήφισμα στον δεδομένο χρόνο είναι τουλάχιστον προβληματική.
Τώρα που προκηρύχθηκε όμως, πρέπει να γίνει – αν υποθέσουμε ότι η πραγματικότητα δεν θα έχει υπερβεί μέχρι την επόμενη Κυριακή το δίλημμα που θέτει. Εξάλλου, από μια άλλη οπτική γωνία, ακόμα και η ίδια του η προκήρυξη μπορεί να φανεί χρήσιμο διαπραγματευτικό εργαλείο για τη χώρα – πέρα από το γεγονός ότι θα δώσει στην κοινωνία την ευκαιρία να εκφράσει αυθεντικά τη βούλησή της, κάτι που στη δημοκρατία θεωρείται κανονικά αυταξία.
Η συλλογή διηγημάτων Μια χαρά, του Χρίστου Κυθρεώτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Γιάννης Αντιόχου / Χρήστος Αστερίου / Σοφία Νικολαΐδου / Χρίστος Κυθρεώτης / Μάρτυ Λάμπρου / Νικόλας Περδικάρης / Κωνσταντίνος Πουλής / Βαγγέλης Ραπτόπουλος / Βασίλης Ρούβαλης / Νίκος Σαββάκης / Νικόλας Σεβαστάκης / Ελεωνόρα Σταθοπούλου /Δημήτρης Στεφανάκης / Άρης Σφακιανάκης / Δημήτρης Σωτάκης / Θωμάς Τσαλαπάτης / Γιάννης Υφαντής / Κώστας Χατζηαντωνίου