highfidelity2

Ο θεσμός θα πραγματοποιηθεί για έβδομη φορά, με τον αριθμό των κυκλοφοριών να ξεπερνάει τις εξακόσιες. Αν και φέτος πέφτει πάνω στους πασχαλινούς εορτασμούς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε τους δίσκους που θέλετε, κάνοντας υπομονή μερικές εβδομάδες. Πέρα απ’το εορταστικό κλίμα, δεν γίνεται να μην σημειώσουμε πως οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την ημέρα, κυκλοφορώντας ακριβά βινύλια, μικρής (μουσικής) αξίας, όπως τα ετήσια picture discs του Bowie ή το box set των LCD Soundsystem με την τελευταία τους συναυλία, το όποιο έτσι κι αλλιώς θα κυκλοφορήσει κανονικά σε ένα μήνα. Aν πρέπει να πούμε κάτι αρνητικό για την πολυσυζητημένη «στροφή στο βινύλιο» είναι πως γι’άλλη μια φορά οι δίσκοι έχουν φτάσει σε αστεία υψηλές τιμές, αποδεικνύοντας πως οι δισκογραφικές αδυνατούν να καταλάβουν την καινούργια πραγματικότητα της κατανάλωσης μουσικής. Αποφύγετε να πληρώσετε τα υπέρογκα ποσά που θα δείτε στο discogs και στο ebay.

Στην Popaganda θα ψάξουμε τους παρακάτω δίσκους (και) σε αυτά τα δισκάδικα.

1) Oasis – Supersonic

Στο πλαίσιο των Britpop εορτασμών στη Μεγάλη Βρετανία, επανακυκλοφορεί το 12ίντσο-αφετήρια της επιστροφής της αγγλικής ποπ στην κορυφή των charts. Τα αδέλφια Γκάλαχερ σύντομα θα κατακτούσαν τον κόσμο.

2) Life Without Buildings – Any Other Buildings

Τι να κάνει άραγε όλος αυτός ο κόσμος που είχε κατακλύσει το δρόμο έξω από An Club το 2001; Οι Σκωτσέζοι έβγαλαν μόνο αυτό το δίσκο και είναι σίγουρα μια απ’τις πιο περίεργες συναυλιακές επιτυχίες της Αθήνας. Η ιστορία λέει ότι πρέπει να είναι η πρώτη (μπορεί και η μοναδική) συναυλία που κανονίστηκε μέσω Napster. Ο μπασίστας του σχήματος είδε ένα Αθηναίο χρήστη να κατεβάζει το δίσκο τους, τον ρώτησε «Σου αρέσει αυτό το συγκρότημα;» κι αφού αποκάλυψε την ιδιότητά του ως μέλος του γκρουπ, κανόνισαν τη συναυλία. Τόσο απλά. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να γίνει επικό sold out, αλλά μερικές εκατοντάδες κόσμου έμεινε απέξω παρακαλώντας για ένα εισιτήριο. Παρόμοιος χαμός έγινε και στο secret gig της επόμενης ημέρας στο Mo Better. Γι’αυτήν τη περίεργη ιστορία και μόνο, αποκτάς το βινυλιακή έκδοση του πρώτου τους δίσκου.

http://youtu.be/Evng3Ai17xg

3) Bruce Springsteen – American Beauty

Τέσσερα ακυκλοφόρητα τραγούδια του Αφεντικού απ’τις ηχογραφήσεις του πρόσφατου High Hopes (τουλάχιστον τα τρία από αυτά. Το τέταρτο με τίτλο Hurry Up Sundown δεν ξέρουμε). Θα το ψάξουμε γιατί οι Λατέρνατιβ κυκλοφόρησαν στις εκδόσεις Ροδακιό τη βιογραφία του, ο υπογράφων τη μετέφρασε και μαζεύει, εθιμοτυπικά μάλλον, ότι βγάζει ο Μπρους. Θα βγει σε 7500 κόπιες, το fan club του No Surrender να μη φοβάται τίποτα.

4) Nick Cave & Warren Ellis – West of Memphis

Πρώτη κυκλοφορία της μουσικής που έγραψαν οι δύο αγαπημένοι φίλοι για το ντοκιμαντέρ  με το ίδιο όνομα. Το φιλμ, σε παραγωγή Πίτερ Τζάκσον, ερευνά μια σκοτεινή ιστορία απ’το 1993, όταν τρεις έφηβοι είχαν κατηγορηθεί και μετέπειτα καταδικαστεί για τη δολοφονία τριών οχτάχρονων παιδιών. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες κατά πόσο οι τρεις νεαροί ήταν πράγματι ένοχοι κι αν έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια στη φυλακή όπως και έκαναν. Κυκλοφορεί σε λευκό βινύλιο.

5) The Field – From Here We Go Sublime

Ο δίσκος που έσωσε την Kompakt απ’την χρεωκοπία, κυκλοφορεί επιτέλους σε βινύλιο. Ένα απ’τα πλέον χαρακτηριστικά dance άλμπουμ των 00s, το From Here We Go Sublime του Σουηδού Axel Wilner έφερε στο προσκήνιο και την εμβληματική ετικέτα και τον Field, ο οποίος έκτοτε έγραφε τον ίδιο δίσκο, όχι με τόσο καλά αποτελέσματα. Η τελευταία του δουλειά όμως ήταν εξαιρετική, όπως και τα side projects Loops of your Heart και HANDS. Απαραίτητη αγορά.

6) Various Artists – The Space Project

Η Record Store Day θα έπρεπε να είναι γεμάτη με τέτοιες συλλογές. Η συγκεκριμένη περιέχει κομμάτια εμπνευσμένα απ’τις αποστολές των Voyager 1 και Voyager 2 και τα υπογράφουν δυνατά ονόματα, αν και ξεχωρίζουμε τον Jason Pierce και το όνομα που έδωσε στην μπάντα του για να μπει στο κλίμα: The Spiritualized Mississippi Space Program. Θα βρείτε επίσης τραγούδια από Porcelain Raft, Youth Lagoon, Beach House αλλά και απ’τον Larry Gus.

http://youtu.be/GksfQN1_LsM

7) Clint Mansell – In the Wall

Αυτό μπαίνει στην κατηγορία wishful thinking, αφού πολύ δύσκολα θα φτάσει στα χέρια μας. Κυκλοφορεί αποκλειστικά στα αμερικανικά δισκοπωλεία και σε μόλις 1000 κόπιες που μάλλον δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τους οπαδούς του σπουδαίου συνθέτη που υπογράφει τη μουσική των ταινιών του Ντάρεν Αρανόφσκι. Το In the Wall είναι μια βραβευμένη ταινία τρόμου (μικρού μήκους) που είχε βγει το 2007. Θα βγει σε καφέ και κόκκινο βινύλιο, το λιγουρευόμαστε αλλά θα είναι από αυτά που θα πωλούνται χρυσά απ’την επόμενη εβδομάδα και θα αδιαφορήσουμε.

8) Various Artists – The Folk Box 50th Anniversary

Επιστρέφοντας στις συλλογές, αυτό το τετραπλό βινύλιο αποτελεί μια ιδανική εισαγωγή στην αμερικανική φολκ παράδοση και περιέχει ένα σκασμό τραγούδια όλων των εμβληματικών μουσικών της σκηνής. Είναι μια εξαιρετική ανθολογία, περιέχει 48 σελίδες με αναλυτικές σημειώσεις και συνοδεύεται απ’το πολύ σπάνιο 7ίντσο single της διασκευής I’ll Keep It With Mine του Μπομπ Ντύλαν απ’τη Τζούντι Κόλινς.

9) Various Artists – Dance Mania Revival Traxx

Συνεργασία της Strut Records με το εμβληματικό label Dance Mania κι αποτελεί ουσιαστικά προσθήκη στην εξαιρετική συλλογή Hardcore Traxx, Dance Mania Records 1986 – 1997. Για όσους θέλουν house απ’το Σικάγο.

http://youtu.be/0xJXLg86gq4

10) Various Artists – Electroconvulsive Therapy Vol. 2

Έχει παρόμοια προσόντα με την παραπάνω συλλογή, απλά εδώ έχουμε να κάνουμε με italo disco διαμάντια απ’τη δεκαετία του 80. Κυκλοφορεί σε 2000 αντίτυπα και περιέχει πολλά σπάνια τραγούδια της εποχής, με καλύτερο το παρακάτω κομμάτι.

http://youtu.be/zcL2FMnoSbk