DESIGNTectonic Lodging: Ένα ξενοδοχείο που έχει τις ρίζες του στην κληρονομιά του ελληνικού μ...

Tectonic Lodging: Ένα ξενοδοχείο που έχει τις ρίζες του στην κληρονομιά του ελληνικού μοντερνισμού δεσπόζει σε ένα ρήγμα της Ρόδου

Με διαδρόμους που βυθίζονται και αναδύονται από τη γη, με ταράτσες που σχεδόν μπαίνουν στο νερό, τo ξενοδοχείο αποκρυσταλλώνει σε μεγάλη κλίμακα την εμπειρία του Αριστείδη Ντάλα από τις βραβευμένες κατοικίες του.

Ιδωμένο από τη μία όψη μοιάζει απρόσιτο κι εσωστρεφές. Με διαδρόμους που βυθίζονται και αναδύονται από τη γη, η μνημειακή δομή του “Tectonic Lodging” φέρνει στο μυαλό εικόνες οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Από την άλλη πλευρά, το σκηνικό αλλάζει και το κτίριο ξεδιπλώνει όλη του την εξωστρέφεια, με μεγάλα ανοίγματα που χαρίζουν άφθονη θέα στη θάλασσα και ταράτσες που σχεδόν μπαίνουν στο νερό.  

Το οικόπεδο όπου χτίζεται το ξενοδοχείο με την παραπάνω δομή βρίσκεται μετά την Λίνδο στους Πευκούς της Ρόδου, σε ένα σημείο όπου συναντιούνται δύο τεκτονικές πλάκες. Το ρήγμα που δεσπόζει στο τοπίο στάθηκε αφορμή για το σχεδιασμό.

Το έργο “Tectonic Lodging” από τον Αριστείδη Ντάλα και την ομάδα των AD Architects συμμετέχει στην 9η Biennale Nέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που θα διαρκέσει ως τις 25 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη.

Η επιλογή του έργου αποτελεί μία νέα τιμητική διάκριση για τον αρχιτέκτονα, που έχει ήδη αποσπάσει μία σειρά από σημαντικά βραβεία για το έργο του. Κι αυτό γιατί το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής -υπό την επιμέλεια του οποίου διενεργείται η έκθεση- προσκάλεσε ξεχωριστά το κάθε μέλος της επιτροπής να επιλέξει το υλικό που θέλει να υποβάλλει.

Σχετικά με το έργο του και «προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καλής θέας σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, ιδιωτικούς και κοινόχρηστους, το κτιριολογικό πρόγραμμα συγκεντρώθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του οικοπέδου, παράλληλα με την γραμμή της θέας και του ορίζοντα, κυριολεκτικά κρεμασμένο στο όριο της καθίζησης του εδάφους», εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

Το πρώτο επίπεδο διαμορφώνεται ως μία δεύτερη επιδερμίδα του εδάφους καθώς ξεκινά με μία ήπια κλίση από το έδαφος. Εδώ στεγάζονται οι κοινόχρηστοι χώροι, δηλαδή η ρεσεψιόν, το εστιατόριο, το spa και το γυμναστήριο. «Το δώμα του φυτεύεται σύμφωνα με το φυσικό τοπίο της περιοχής ενώ συγχρόνως αποκτά γραμμικές εγκοπές – χαράξεις ως μία συνθετική υπενθύμιση της καθίζησης και του ρήγματος. Με τον τρόπο αυτό επιλύεται η είσοδος και η πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους του καταλύματος, δημιουργώντας μία εμπειρία στην κίνηση και στη μετάβαση από το έξω προς το μέσα, το κλειστό και το ανοιχτό, τη σκιά και το φως. Η πορεία ολοκληρώνεται με την αποκαλυπτική θέα της θάλασσας και του γκρεμού».

 Το δεύτερο επίπεδο, είναι ένας γραμμικός όγκος από εμφανές σκυρόδεμα, αιωρείται πάνω από το πρώτο. Στο κενό ανάμεσα στα δύο επίπεδα, τοποθετούνται τα καθημερινά των δωματίων, ενώ εντός του στεγάζονται ως σοφίτες τα υπνοδωμάτια. «Τα κρεβάτια στρέφονται προς τη θέα και ο όγκος αποδομείται στα στοιχεία που το αποτελούν, τοιχία και πλάκες, αφήνοντας μία γραμμική σχισμή στο ύψος του ματιού όταν κανείς είναι ξαπλωμένος, επιτρέποντας την ιδανική πανοραμική θέα προς τον ορίζοντα».

Το έργο έχει τις ρίζες του στην κληρονομιά του ελληνικού μοντερνισμού, τo ξενοδοχείο “Tectonic Lodging” αποκρυσταλλώνει σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας την εμπειρία του Αριστείδη Ντάλα από τα βραβευμένα έργα του μικρής κλίμακας – κυρίως κατοικίες. 

Τα αδρά, φυσικά υλικά που χρησιμοποιεί δίνουν μία μπρουταλιστική γοητεία στο κτίριο, με τη γραμμική γεωμετρία. Είναι διαλεγμένα ώστε «όσο υπόκεινται στη φυσική φθορά του χρόνου και του καιρού, να μεταλλάσσονται, να δένουν ακόμα περισσότερο με τη φύση και να παλαιώνουν με γοητεία».

Την ομάδα εργασίας για το concept design συμπλήρωσαν οι Γιάννης Λιάκος, Ειρήνη Μαρκαντωνάτου, Αλέξης Βισβίνης ενώ στην ομάδα εργασίας για την οριστική μελέτη βρίσκονται η Κατερίνα Μπαλή και Κάλλη Κοσκόση. 

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα θα βρείτε εδώ

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.