Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaPETS

O Σταύρος Σκαρπαθάκης είναι ο μοναδικός χειροπράκτης ζώων στην Ελλάδα

Τι σημαίνει να ανακουφίζεις ζώα χωρίς φάρμακα και χειρουργεία; Ο χειροπράκτης Σταύρος Σκαρπαθάκης έχει τις απαντήσεις.

Στα χρόνια που ασχολείται με την επιστήμη της χειροπρακτικής, ο Σταύρος Σκαρπαθάκης έχει βοηθήσει κι ανακουφίσει, χωρίς φάρμακα και χειρουργεία, εκατοντάδες ζώα όπως άλογα, σκύλους, γάτες, δελφίνια, φίδια. Δεν κάνει μαγικά, ούτε χρησιμοποιεί μυστικιστικές μεθόδους. Πιστεύει πως η θεραπεία βρίσκεται μέσα μας κι έτσι, έχοντας τις απαραίτητες σπουδές και γνώσεις, εκείνος δίνει τις σωστές εντολές στο σώμα μας ώστε να επιτευχθεί η θεραπεία.

Στην περίπτωση των ζώων που, όσο κι αν το θέλουμε δεν μπορούν να μας μιλήσουν, το σώμα τους είναι το μοναδικό μέσο που έχουν για να επικοινωνήσουν μαζί μας και γι΄αυτό κι εμείς οφείλουμε να κατανοούμε τη γλώσσα τους σώματός τους και να φροντίζουμε ώστε αυτό το σώμα να διατηρείται υγιές.

Πως σου προέκυψε η χειροπρακτική ζώων; Πρώτα σπούδασα Χειροπρακτική για τους ανθρώπους και μετά συνέχισα τις σπουδές μου στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική. Παρόλο που μεγάλωσα στο γραφείο της μητέρας μου-συναδέλφου μου (Δρ. Ελένη Καραμάνη-Σκαρπαθάκη) και έβλεπα τα «θαύματα» της επιστήμης μας και αφού είχα αποφοιτήσει από το πρώτο και καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα Χειροπρακτικής στον κόσμο (Palmer CC, USA), είχα πολλές απορίες και αμφιβολίες περί ίασης και θεραπείας σωμάτων και ψυχών. Τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να εργάζομαι σαν χειροπράκτης ανθρώπων όταν έβλεπα τα αποτελέσματα της χειροπρακτικής σχεδόν δεν πίστευα ότι είναι αλήθεια. Θεωρούσα πως η ίαση είναι απόρροια αυθυποβολής.

Ο βασικός λόγος που ασχολήθηκα με τα Ζώα είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για εκείνα. Ο δεύτερος λόγος είναι για προσωπική επιστημονική έρευνα. Να αποδείξω στον εαυτό μου και στον υπόλοιπο κόσμο πως η επιστήμη δεν βασίζεται σε placebo. Στα ζώα και στα βρέφη δεν παίζει η αυθυποβολή. Αν αναταχθεί ένα άλογο με κινητικά προβλήματα που οφείλονται σε μηχανική δυσλειτουργία των αρθρώσεων θα υπάρξει άμεση διαφορά και ανακούφιση. Το ζώο δεν θα σκεφτεί αν πρέπει να γίνει καλά, απλά θα το κάνει. Το ίδιο ισχύει και με τα βρέφη που υποφέρουν για παράδειγμα από κολικούς. Αν εφαρμοστούν οι σωστές τεχνικές την κατάλληλη στιγμή το «θάμα» συνέβη. είναι ειλικρινές και ξεκάθαρο το τι έγινε.

Τι κάνει ένας χειροπράκτης; Πως μπορεί να βοηθήσει ένα ζώο; Η θεραπεία είναι μέσα στον κάθε οργανισμό. Εγώ έχω τη γνώση και δίνω τις εντολές στο σώμα, τη θεραπεία όμως δεν την κάνω εγώ. Εγώ δίνω την κατεύθυνση  μέσω των ανατάξεων. Ανάταξη είναι η κίνηση αυτή που κάνουμε για να φέρουμε σε σωστή θέση τις αρθρώσεις έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν τα νεύρα που περνάνε ανάμεσά τους. Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο να ελέγχει, να συντονίζει και να ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος. Από αυτό εξαρτώνται όλες οι σπλαχνικές και όχι μόνο λειτουργίες του οργανισμού. Πέψη, βάδιση, αναπνοή, πίεση, κίνηση, όραση, ιδιοδεκτικότητα, ισορροπία κτλ. Το κεντρικό νευρικό σύστημα  περνάει και προστατεύεται από την σπονδυλική στήλη, οπότε εγώ επεμβαίνω σε αυτό μέσω της σπονδυλικής στήλης. Τα νεύρα είναι η συνέχεια του νωτιαίου μυελού, ο οποίος είναι η συνέχεια του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, αν κάποιο νεύρο που πηγαίνει στο στομάχι έχει πιεστεί-εγκλωβιστεί λόγω κάποιου σπονδυλικού υπεξαρθρήματος ίσως οι νευρικές ώσεις δεν διέρχονται μέσα από το αυτό το νεύρο τότε μπορεί το στομάχι να αρχίσει να μη λειτουργεί σωστά. Όχι επειδή δεν λειτουργεί καλά ο εγκέφαλος, ούτε επειδή δεν λειτουργεί καλά το στομάχι αλλά επειδή αυτό το νεύρο πιέζεται, επειδή έχει χαλάσει η οδός. Όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης, πρώτα πρέπει να κοιτάς την σπονδυλική στήλη γιατί από εκεί πηγάζουν όλα.

Ποια είναι τα σημάδια που μας δείχνουν ότι  πρέπει να πάμε το ζώο μας στον χειροπράκτη; Ο πόνος και η αλλαγή συμπεριφοράς. Αν για παράδειγμα ο σκύλος μας δεν θέλει να βγαίνει πια βόλτα, αν ξεκινήσει να κουτσαίνει, αν χαλάσει η συμμετρία του, αν δεν μπορεί να σηκώσει το πόδι του για να ουρήσει, αν δεν έχει όρεξη να παίξει, αν παρατηρηθούν κινητικές και στατικές αλλαγές στο σώμα του (π.χ. αλλαγή στις φυσιολογικές καμπύλες του σκελετού, αδυναμία ή δυσκολία να εκτελέσει κάποιες κινήσεις), αν εμφανίζεται άλγος σε σημεία του σώματός του, αν δεν γίνεται σωστή πέψη, αν έχει τρόμο-φόβο, αν υπάρξουν αλλαγές στο τρίχωμα του κ.α. Το άλογο μπορεί να μη δέχεται τη σέλα του, να μη μπορεί να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις που έκανε πριν, να παθαίνει επαναλαμβανόμενους κολικούς, να πονάει σε συγκεκριμένα σημεία, να αδυνατίζει. Επίσης, όταν βλέπουμε ότι ένα ζώο δεν μπορεί να κλείσει καλά τη γνάθο του, δεν μπορεί να μασήσει καλά την τροφή του ή δυσκολεύεται να ενεργηθεί. Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζω έχουν να κάνουν με λειτουργικά και μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και των σπονδυλικών αρθρώσεων όπως για παράδειγμα δισκοπάθειες, προβολές δίσκων που μπορεί να σχετίζονται με  νευρολογικά προβλήματα ή μυϊκές δυσλειτουργίες. Μην ξεχνάμε όμως πως το καλύτερο και σοφότερο  είναι η πρόληψη. Δεν χρειάζεται να αποκτήσει κάποιο ζώο, δίποδο ή τετράποδο, πρόβλημα για να έρθει σε εμένα. Θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει για να κάνει μια συντήρηση στο σώμα του, όπως κάνουμε και στο αυτοκίνητό μας, για να λειτουργεί ακόμα καλύτερα.

Το σωστό είναι να επισκεπτόμαστε πρώτα τον κτηνίατρο και μετά εσένα; Ο κτηνίατρος είναι ο κύριος φορέας υγείας του ζώου. Υπάρχουν  περιπτώσεις όμως στις οποίες δε μπορεί να βοηθήσει ο κτηνίατρος όπως υπάρχουν και περιπτώσεις που δε μπορώ να βοηθήσω εγώ γιατί χρειάζεται κτηνιατρική περίθαλψη. Αυτή είναι η επιστημονική μου κατάρτιση. Να ξέρω πού μπορώ να επέμβω. Άλλη η δουλειά του κτηνιάτρου, άλλη σπουδή έχει ο κτηνίατρος κι άλλη εγώ. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μας αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Πέρα από άλογα και σκύλους σε ποια άλλα ζώα έχει τύχει να ασκήσεις τη  χειροπρακτική; Γάτες, φίδια, δελφίνια, πουλιά, κουνελάκια, αγελάδες…

Φίδια;! Ένα φίδι που το είχαν ως κατοικίδιο, το μάγκωσαν κατά λάθος στην πόρτα. Δεν ήξερα ότι μπορώ να το βοηθήσω, να σου πω την αλήθεια, αλλά άρχισα να το ψηλαφώ και τελικά του έκανα μια ανάταξη και ευθυγραμμίστηκε αρκετά. Ήταν ένας μετατοπισμένος σπόνδυλος που δημιουργούσε μοχλό στη σπονδυλική στήλη και είχε αλλάξει την κυρτότητα του σώματός του.

Και με τα δελφίνια; Τα δελφίνια είναι πολύ ιδιαίτερα ζώα. Εκεί έχεις να κάνεις με το ενεργειακό τους. Όλα  ενεργειακά είναι βασικά, έτσι είχε πει και ο Αϊνστάιν. Ήταν λοιπόν δελφίνια τα οποία δεν βρίσκονταν στο φυσικό τους περιβάλλον και θεώρησα πως μπορώ να τα βοηθήσω σε οποιονδήποτε τραυματισμό ψυχολογικό ή σωματικό και να απεγκλωβίσω όλη αυτήν την ενέργεια που δεν εκτονώνεται από μέσα.

Πόσο δύσκολη είναι η συνεργασία με κάποιο ζώο κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας; Ένα κομμάτι της θεραπείας και το πραγματικό challenge-πρόκληση είναι αυτό. Να του δώσω να νοήσει τι κάνω. Μόλις το καταλάβει, η δουλειά μου γίνεται αυτόματα πιο εύκολη. Θα πάω να το χαϊδέψω, να του μιλήσω, να το ακούσω, να δω πως κινείται, πως συμπεριφέρεται στο χώρο. Θα το ακουμπήσω ώστε να καταλάβει κι εκείνο το άγγιγμά μου, να νιώσει την ενέργειά μου. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό, έχουν κι αυτά χαρακτήρα, προσωπικότητα και ψυχή. Προσπαθώ, όσο γίνεται, να τα έχω σε φυσικό περιβάλλον για να δω τη συμπεριφορά τους και γι’ αυτό πολλά ζώα τα παίρνω και τους κάνω τις θεραπείες σε εξωτερικούς χώρους και όχι μέσα στα θεραπευτήρια  μου. Τις περισσότερες φορές θα μιλήσω και με τον ιδιοκτήτη, να δω τι θέματα μπορεί να έχουν προκληθεί από εκείνον ή λόγω του περιβάλλοντος που ζει.

Οι κηδεμόνες των ζώων δηλαδή παίρνουν μέρος στη θεραπεία; Έχω δει ήρεμο σκυλί το οποίο όμως δεν με άφηνε να το πλησιάσω. Δεν έκανα θεραπεία στο σκύλο την πρώτη φορά, έκανα όμως στην ιδιοκτήτρια. Ο σκύλος αμέσως άλλαξε συμπεριφορά γιατί άλλαξε πρώτα εκείνη. Χρησιμοποιώ μια τεχνική που λέγεται applied kinesiology (εφαρμοσμένη κινησιολογία) και χρησιμοποιώ τον ιδιοκτήτη ως μέσο για να βρω κάποια θέματα που έχει το ζώο. Μέσα από αυτό συχνά ξεμπλοκάρει και ο ιδιοκτήτης. Χρησιμοποιώ το σώμα του ανθρώπου για να τεστάρω και να βρω τι συμβαίνει στο ζώο. Για παράδειγμα, εάν σου δώσω εσένα να κρατάς ένα πακέτο τσιγάρα κι ένα μπουκάλι νερό, το σώμα σου δεν θα έχει την ίδια συμπεριφορά. Άλλη συμπεριφορά θα έχει όταν κρατάς τα τσιγάρα γιατί ξέρεις ότι το τσιγάρο δεν σου κάνει καλό και άλλη συμπεριφορά θα έχει το σώμα σου όταν κρατάς το μπουκάλι νερό που ξέρεις ότι σου κάνει καλό και το χρειάζεσαι. Η πολικότητα κάποιων κυττάρων αλλάζει. Επομένως, αφού ρωτήσω κάποια πράγματα τον ιδιοκτήτη, θα τεστάρω κάποια πράγματα στο σκυλί και μετά μπορεί να τεστάρω το σώμα του ιδιοκτήτη για να μου δώσει τις απαντήσεις που θέλω.

Τι θέματα δηλαδή θα μπορούσαν να προκύψουν στο ζώο εξαιτίας του κηδεμόνα του; Πολλά. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν ένα ζευγάρι έχει ένα σκύλο κι αυτό το ζευγάρι τσακώνεται συνέχεια και υπάρχει ένταση μεταξύ τους, αυτό το σκυλί δεν θα έχει την ίδια συμπεριφορά με ένα σκυλί που ζει σε ένα ήρεμο και ισορροπημένο περιβάλλον. Είναι σαν σφουγγάρια τα ζώα όπως είναι και τα παιδιά. Η υγεία τους δεν εξαρτάται μόνο από το τι θα φάνε, αν θα ασκηθούν κτλ, έχει να κάνει και με τον ψυχικό τους κόσμο. Κάποια πράγματα στηρίζονται στους κανόνες της  κβαντικής. Είναι σαν να παίρνεις έναν υγιή οργανισμό και να τον εισάγεις σε ένα νοσοκομείο γεμάτο με ασθενείς και μικρόβια. Το άτομο αυτό  θα επηρεαστεί και ψυχολογικά και σωματικά. Ένα μολυσμένο ενεργειακά μέρος μπορεί να προκαλέσει παθογένεια στο ζώο. Αυτά τα πλάσματα ήρθανε για να δείξουν στον άνθρωπο τι σημαίνει αγάπη. Δεν μπορεί να τα χρησιμοποιείς για προσωπικούς ούτε για εγωιστικούς λόγους. Εγώ έχω διαμορφώσει τη ζωή μου σύμφωνα και με το σκύλο μου. Πολλοί θεωρούν ότι είναι υπερβολή αυτό. Για ποιον άλλο λόγο όμως να το πάρω το ζώο αν δεν θέλω να το κάνω μέρος της ζωής μου;

Πες μου ένα περιστατικό που θυμάσαι πολύ έντονα για κάποιον λόγο; Θυμάμαι ένα περιστατικό που εκεί είπα στον εαυτό μου “φίλε, δεν ξέρεις τίποτα”. Μου στέλνει, μια πολύ καλή φίλη κτηνίατρος, ένα κυνηγόσκυλο το οποίο το είχε πυροβολήσει ο ιδιοκτήτης του κατά λάθος και είχε παραλύσει εντελώς. Μου το φέρνουν το σκυλί στην αγκαλιά τους. Ξεκινάει η συζήτηση με τον ιδιοκτήτη και παράλληλα εγώ ανατάσσω το σκυλί. Έχω δει ακτινογραφία, είναι γεμάτο σκάγια κυνηγιού διάχυτα μέσα σε όλο του το σώμα. Το σκυλί θα πήγαινε για ευθανασία. Μετά από ώρα αισθάνομαι ότι δεν έχω κάτι άλλο να κάνω για να το βοηθήσω. Γυρνάω και του λέω «έλα, πάμε να φύγουμε». Και σηκώθηκε! Αυτό το περιστατικό κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει με απόλυτα επιστημονικά-ιατρικό τρόπο. Δεν το έκανα εγώ αυτό. Θεωρώ πως υπάρχει μία ανώτερη δύναμη που μας διακατέχει και αυτή μας χαρίζει την ικανότητα να θεραπευόμαστε. Αυτό υποστηρίζει και η επιστήμη της χειροπρακτικής.

Περισσότερα για τη χειροπρακτική στα ζώα και στους ανθρώπους μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Η επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία της χειροπρακτικής», Καραμάνη Ελένη & Σκαρπαθάκης Σταύρος, εκδόσεις ΠΕΡΠΙΝΙΑ και στις ιστοσελίδες www.chiropractors.gr & www.spinalcenter.gr
Τον Σταύρο Σκαρπαθάκη μπορείτε να επισκεφτείτε στο κέντρο Χειροπρακτικής και Φυσικοθεραπείας Spinal Center στην Αργυρούπολη Αττικής (Κολοκοτρώνη 79) και στη Βούλα Αττικής (Αγίου Ιωάννου 26).
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.