Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSTREET FOOD

Ο Λωτοφάγος στον πεζόδρομο της Ρόμβης μπορεί να μοιάζει με μπαρ, αλλά είναι το Νησί της Σαλάτας

Ο Νίκος Κωνσταντάτος δημιούργησε ένα μέρος που δεν συναντάμε συχνά στην Αθήνα, έναν προορισμό για ελαφρύ γεύμα με χορταστικές σαλάτες και κόκκινο κρασί με μυρωδικά.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

 

Στην ελληνική μυθολογία, οι Λωτοφάγοι ήταν ένας φιλόξενος και ειρηνικός λαός. Μάλιστα, ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί με την γεωγραφία της Οδύσσειας τοποθετούν το νησί τους κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, αφού εκεί ευδοκιμεί το φυτό που σύμφωνα με τον Όμηρο παραλίγο να κρατήσει τους ναύτες του Οδυσσέα για πάντα εκεί. Ένας καρπός μπορούσε να σε κάνει να λησμονήσεις από που ήρθες και που ήθελες να επιστρέψεις.

Ο Λωτοφάγος μοιάζει με μπαρ, αλλά δεν είναι.

Ο Λωτοφάγος που εμφανίστηκε στην Αθήνα είναι ένα νησί που θέλει να μας κρατήσει κοντά του, αλλά με τη θέλησή μας. Θέλει να επιστρέφουμε εκεί σε κάποιο μεσημεριανό μας διάλειμμα από τη δουλειά, καθώς κάνουμε τη βόλτα μας στα στενά του κέντρου, να μας ξαναφέρει στα stools του το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ που, αν και βρίσκονται σε ένα πολυσύχναστο σημείο του downtown, μας ταξιδεύουν σε μέρη εξωτικά.

Στον πεζόδρομο της Ρόμβης, ένας νέος χώρος εμφανίστηκε, λοιπόν, θυμίζοντας μπαρ με tiki διάθεση. Μόνο που ο Νίκος Κωνσταντάτος ήθελε να δημιουργήσει ένα μέρος σερβίροντας κάτι που δεν συναντάμε εύκολα στην πόλη, ένα νησί στο οποίο θα καταναλώνουμε αποκλειστικά σαλάτες.

Είναι ένα νησί στο οποίο θα τρεφόμαστε αποκλειστικά με σαλάτες. Όχι μεσοπέλαγα, αλλά στον πεζόδρομο της Ρόμβης

Ο Λωτοφάγος θέλει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στην κατηγορία «γρήγορο φαγητό στην πόλη».

Ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης του Λωτοφάγου, Νίκος Κωνσταντάτος.

Γιατί όμως ήθελε ο χώρος του να μοιάζει με μπαρ; «Επειδή οι μάγειρες κάνουν μια απαιτητική δουλειά, συνήθως είναι κρυμμένοι, οφείλουν να είναι εξαιρετικά πειθαρχημένοι και δεν έχουμε επαφή μαζί τους. Ήθελα λοιπόν να βγάλω το επάγγελμα προς τα έξω, να φέρω τον μάγειρα στην θέση του barman, να φτιάξω έναν χώρο που σερβίρει φαγητό εμπνευσμένο όμως από ένα beach bar ελληνικού νησιού», εξηγεί ο σεφ και ιδιοκτήτης. 

Έπειτα από τις σπουδές του στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, τον κέρδισε η μαγειρική και οι γνώσεις που απέκτησε γι΄αυτήν στο Λονδίνο. Εργάστηκε σε Αγγλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, σε δύο εστιατόρια με αστέρι Michelin, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και στη Hytra μέχρι που αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα δημιουργώντας τη δική του υγιεινή και προσεγμένη street food πρόταση.  

Ποιο είναι λοιπόν το κόνσεπτ του μυστηριώδη Λωτοφάγου; «Να μπορείς να φας μια νόστιμη σαλάτα, σαν να την απολαμβάνεις σε κάποιο καλό εστιατόριο, να έχει σωστές υφές και ποιοτικό dressing. Η σαλάτα, ένα μέρος που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτήν, είναι κάτι που έλειπε από την πόλη».

Οι επιλογές που προσφέρει η κάρτα του είναι μια πράσινη σαλάτα με αγκινάρα, λιαστή ντομάτα, ηλιόσπορο, ντοματίνια, ανθότυρο, σως με βάση το λευκό βαλσάμικο και μια κινόα τρίχρωμη με αβοκάντο, βαλεριάνα, κόλιανδρο, λάιμ και φιλέτο ψητής γαλοπούλας. Δημοφιλής επιλογή είναι ήδη η «ραντίτσιο με λόλα και διάφορα σαλατικά, ξερό σύκο, φιστίκια Αιγίνης, γραβιέρα Κρήτης, δυόσμο, παξιμάδι από χαρούπι, σως με βάση από βαλσάμικο και χαρουπόμελο». Ιδανική για την περίοδο αυτή, χορταστική και γνώριμη σε γεύση είναι η «πιο παραδοσιακή» καλοκαιρινή με ντομάτα, ντοματίνια, ρίγανη, ξινομυζήθρα, κάπαρη, ρόκα και παξιμάδι κρίθινο.

Ραντίτσιο με λόλα και διάφορα σαλατικά, ξερό σύκο, φιστίκια αιγίνης, γραβιέρα κρήτης, δυόσμο, παξιμάδι από χαρούπι σως με βάση από βαλσάμικο και χαρουπόμελο.

Φακές και πέστροφα, διάφορα σαλατικά, κρεμμύδι φρέσκο, πιπεριά φλωρίνης, κολοκύθι, ραπανάκι και σως με βάση λεμόνι και μουστάρδα.

Καλοκαιρινή με ντομάτα, ντοματίνια, ρίγανη, ξινομυζήθρα, κάπαρη, ρόκα και παξιμάδι κρίθινο.

Επίσης, θα βρείτε μια εκπληκτική σε γεύση πρόταση με φακές και πέστροφα από τις Πηγές των Χαρίτων, διάφορα σαλατικά, κρεμμύδι φρέσκο, πιπεριά Φλωρίνης, κολοκύθι, ραπανάκι και σως με βάση λεμόνι και μουστάρδα. Για όσους έχουν αδυναμία στα τυριά, υπάρχει η σαλάτα με μοτσαρέλα φρέσκια, μελιτζάνα, κολοκύθι, κουκουνάρι, ντοματίνια, ρόκα βασιλικό, γλάσο βαλσάμικο με σύκο αλλά και η ρόκα με διάφορα σαλατικά, μπλε τυρί, αμύγδαλα και ροδάκινο. Ιδιαίτερη πρόταση αποτελεί η σαλάτα με κόκκινο φασόλι, καλαμπόκι, αβοκάντο, διάφορα σαλατικά, μυρωδικά, τσένταρ, σως με βάση το λεμόνι και μπαχαρικά.

Οι τιμές ξεκινούν από 5 και φτάνουν στα 6,80 ευρώ.

Έχοντας δημιουργήσει το μενού από το μηδέν και καθώς ο ίδιος ασχολείται πολύ με ζητήματα διατροφής, οι συνταγές του Νίκου Κωνσταντάτου αποτελούν ολοκληρωμένα γεύματα ενώ απ’ όλες του τις προτάσεις μπορεί να αφαιρέσει οτιδήποτε ζωικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.

Ο Λωτοφάγος δεν αξιοποιεί την πρώτη του ύλη μόνο στις σαλάτες του…

…αλλά πειραματίζεται και αυτές και στα ποτά μας.

Ο Λωτοφάγος που εγκαταστάθηκε στη Ρόμβη ίσως τελικά δεν θυμίζει απλά μπαρ, αφού διαθέτει και προτάσεις για τα ποτήρια μας επικεντρωμένες στο κρασί. Επηρεασμένος από τα ποτά που απολάμβαναν αρχαίοι πολιτισμοί, ο Νίκος προσθέτει σε κόκκινο κρασί μεσογειακά μυρωδικά όπως δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κόλιανδρο ή μπαχαρικά όπως κόκκινο πιπέρι, γλυκάνισο, γαρύφαλλο και κανέλα σε ένα κρασί που θυμίζει sangria, ενώ διαθέτει κι ένα παγωμένο κρασί με μέλι (3 ευρώ) για early και after work drinks. 

Ο κατάλογος της νέας street άφιξης που το σήμα της είναι διπλής ανάγνωσης (μοιάζει ταυτόχρονα με φύλλο αλλά και με ειδώλιο) θα αλλάζει δύο φορές τον χρόνο με την προσθήκη εποχικών προϊόντων όπως θα είναι οι σαλάτες με ρεβύθια και μαυρομάτικα φασόλια για τον χειμώνα που έρχεται, ενώ σχεδιάζει να προσφέρει πρόταση σε σούπα και λιτό πρωινό με αυγά.

Λειτουργεί -προς το παρόν- καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ εκτός Κυριακής. 

Λωτοφάγος, Ρόμβης 13, Αθήνα. Τηλ: 213 0888808
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.