DESIGNΈνα διαμέρισμα στο Ρέθυμνο και μια παραθεριστική κατοικία στο Καβούρι συνομιλούν με ένα...

Ένα διαμέρισμα στο Ρέθυμνο και μια παραθεριστική κατοικία στο Καβούρι συνομιλούν με ένα βενετσιάνικο κάστρο και με τη θάλασσα

Για τους Cluster Architects o περιβάλλων χώρος παίζει πρωτεύοντα ρόλο κατά τον σχεδιασμό των έργων τους, αφού τους ενδιαφέρει να έρχονται σε διάλογο με τα γειτονικά στοιχεία ή να αποτελούν τον αντίλογο.

Για τους Cluster Architects, η αρχιτεκτονική και ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι έκφραση αξιών και τρόπου ζωής. Όταν καλούνται να σχεδιάσουν ή να ανασχεδιάσουν έναν χώρο, η προσέγγιση τους είναι αρχικά ανθρωποκεντρική. 

Οι αναφορές τους στο παρελθόν και στη μνήμη – συλλογική ή ατομική – είναι κάτι σύνηθες στα έργα τους που επιτυγχάνεται με τη μίξη διαφορετικών στοιχείων και στυλ. 

Αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους σαν να δημιουργούν μικρά καθημερινά σενάρια ζωής, σαν ένα είδος σκηνοθεσίας. «Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να καλύψουμε -ή ακόμα καλύτερα να επαναπροσδιορίσουμε και να προβλέψουμε- τις ανάγκες των χρηστών. Ένα έργο χωρίς χρήστη φαντάζει αδύνατο», εξηγούν.

Στο Ρέθυμνο

Στεγασμένο στον τελευταίο όροφο ενός σύγχρονου κτιρίου, αυτό το όμορφο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων ανακαινίστηκε για να αποκτήσει μία φρέσκια, μοντέρνα πνοή. Η ανακαίνιση αυτή συνδυάζει την αστική κατοίκηση του 20ου αιώνα με μια ταυτόχρονη χρήση βιομηχανικών στοιχείων. «Τα διαφορετικά στυλ σε συνδυασμό με την εκπληκτική καδραρισμένη θέα του βενετσιάνικου κάστρου του Ρεθύμνου, ανοίγει ένα διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος».

Το διαμέρισμα αποτελείται από ένα ανοιχτό κοινόχρηστο χώρο που περιλαμβάνει ένα χωλ, μία ζώνη εργασίας, την κουζίνα και το καθιστικό, ένα υπνοδωμάτιο μάστερ με βεστιάριο, λουτρό και μεγάλη ιδιωτική βεράντα, καθώς και από ένα δωμάτιο επισκεπτών.

Η τραπεζαρία και η κουζίνα αποτελούν μία ενιαία ζώνη που είναι η καρδιά του ανακαινισμένου διαμερίσματος μαζί με τον καθιστικό χώρο. Μια σύγχρονη μαύρη κουζίνα, μια κομψή σόμπα, μια μεταλλική βιβλιοθήκη και ένας συνδυασμός ζωντανών χρωμάτων στον τοίχο και τα έπιπλα, αναδεικνύονται πάνω στο ουδέτερο λευκό φόντο. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνουν στο διαμέρισμα ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. «Το αναγεννημένο σπίτι παρουσιάζει έναν τέλειο συνδυασμό ύφους, ουσίας και λειτουργικότητας για χαλαρωτικές στιγμές».

Οι αναφορές της ομάδας του γραφείου Cluster Architects είναι πολλές και κάθε φορά διαφορετικές, αναλόγως με το έργο. «Ο περιβάλλων χώρος παίζει πρωτεύοντα ρόλο: Η φύση, ένα αστικό τοπίο, ένα υπάρχον κτίριο με κάποιον χαρακτήρα. Μας ενδιαφέρει να ερχόμαστε σε διάλογο με τα γειτονικά στοιχεία ή να είμαστε ο αντίλογος».  

Στο Καβούρι

Ένα παραθεριστικό διαμέρισμα 48 τετραγωνικών μέτρων ανακαινίστηκε από το γραφείο για να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην ακτή της Αττικής και ανοίγει σε βεράντα 12 τετραγωνικών μέτρων με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.

Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, στην επέκταση του χώρου διαβίωσης πέρα από τους υπάρχοντες τοίχους και στο άνοιγμα αυτού προς το κοντινό τοπίο. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη των πελατών για μια φωτεινή και γαλήνια ατμόσφαιρα οδηγεί στη δημιουργία ενός μινιμαλιστικού λευκού χώρου. Εδώ πρωταγωνιστεί η απλότητα μέσα από την οποία φανερώνεται η υλικότητα και οι καλά σχεδιασμένες λεπτομέρειες.

Οι καθαρές γραμμές, οι βασικές γεωμετρικές μορφές και οι αδιάκοπες επιφάνειες σχηματίζουν καθαρούς χώρους. Το λευκό χρώμα που εφαρμόζεται στο πάτωμα, τους τοίχους και τα έπιπλα της κουζίνας και του καθιστικού χώρου χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί απλότητα και αρμονία. Η ανακλαστικότητα του λευκού σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα προς τη θάλασσα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου, «του άπειρου», ενός διαμερίσματος στο οποίο κυριαρχούν η γαλήνη και η άνεση.

Καθώς τα υλικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούν δεν επιλέγονται τυχαία «το καθαρό λευκό, αναζωογονητικό και δροσερό, σχηματίζει έναν ελαφρύ, ευάερο χώρο που επιτρέπει σε κάποιον να υποχωρήσει και να ανεφοδιαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στους ιδιωτικούς χώρους του ύπνου τα στοιχεία σκούρας δρυς προσδίδουν αίσθηση ζεστασιάς, ενώ στο μπάνιο οι γήινες αποχρώσεις των υλικών μια αίσθηση πιο φυσική».

Η Λώρα Ζαμπάρα και ο Μιχάλης Σαπλαούρας μαζί με τη Σοφία Ζουρνατζήδου και τον Andrius Raguotis ίδρυσαν τους Cluster Architects αφού πρώτα δούλεψαν κάτω από την ίδια στέγη ως δύο διαφορετικές ομάδες.

Με έδρα τους την Αθήνα, οι ποικίλες αναφορές και εμπειρίες τους συνθέτουν την πολύπλευρη γνώση του γραφείου τους στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του interior και  stage design.

«Η σύγχρονη αρχιτεκτονική, όσον αφορά τους χώρους κατοίκησης,  καλείται να στεγάσει τις ανάγκες του ανθρώπου μέσα σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία. Αυτό από μόνο του προϋποθέτει ευελιξία στο σχεδιασμό». Ο χώρος που θα δημιουργήσουν οι Cluster Architects  θα πρέπει να είναι σε θέση να μετατραπεί με σκοπό να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά σενάρια ζωής, να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα επιλογής. Πέρα όμως από τον λειτουργικό παράγοντα, «ο χώρος θα πρέπει να είναι ευέλικτος και όσον αφορά την υποδομή του, να μπορεί να υποστηρίξει τις όποιες τεχνολογικές αναβαθμίσεις για τη δημιουργία μιας “έξυπνης” κατοικίας.   

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.