Στην «πράσινη» πλευρά της Καλλιρρόης, με θέα τους στύλους του Ολυμπίου Διός βρίσκεται το «Ζάχαρη & Αλάτι» ένα μοντέρνο στέκι, εναλλακτικό με λίγα τραπεζάκια στον πεζόδρομο στα οποία σερβίρονται φρέσκος καφές, μινιόν μπαγκέτες, σαλάτες, παραδοσιακό πλαστό και απίθανη αραβική πίτα με φαλάφελ. Ιδιοκτήτες του, μία παρέα νέων ανθρώπων, ο Λευτέρης, ο Άρης και ο Φώτης, οι οποίοι απέρριψαν οτιδήποτε κατεψυγμένο και τηγανητό, δημιουργώντας ένα υγιεινό ταχυφαγείο με απλές γεύσεις, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής.
«Με φιλοσοφία να ασχοληθούμε στη ζωή με κάτι που θα μας ευχαριστεί, αρχίσαμε το brainstorming, ζητώντας την αλλαγή. Όταν ο Άρης –δεινός χορτοφάγος- πρότεινε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε φαλάφελ –αρκετά χρόνια πριν γίνει μόδα- «αγκαλιάσαμε» την ιδέα του κι έγινε το «Ζάχαρη & Αλάτι» χωρίς να θέλουμε κάτι πολύ εμπορικό. Ο σκοπός δεν ήταν να φτιάχνουμε 40 φαλάφελ την ημέρα, λες και δουλεύουμε σε εργοστάσιο, όταν ένα μαγαζί αποκτά ουρές και αναμονή η δημιουργικότητα αιχμαλωτίζεται από την στασιμότητα και την κούραση, είτε το θες είτε δεν».
Ως προς τις πρώτες ύλες, βασική μέριμνα των ιδιοκτητών, να τα προμηθεύονται όλα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, όχι επειδή είναι Έλληνες αλλά επειδή, κατά τη γνώμη τους, είναι οι πιο ποιοτικοί ενώ στα σκαριά έχουν και μία συνεργασία με το Farmers Republic. Τα ρεβίθια έρχονται από τη Λάρισα, η μαναβική από τον Βλαχάκη στην κεντρική αγορά, το ελαιόλαδο Καλαματιανό, οι μπύρες από μικρές ζυθοποιίες (Septem, Νήσος), το κρασί -κόκκινο και λευκό- από τον Ρεπάνη στην Πελοπόννησο και το τσάι «tuvunu» με μέλι και λεμόνι που παρασκευάζεται από Έλληνα παραγωγό στην Κομοτηνή και αξίζει σίγουρα τη δοκιμή.
Στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού, ετοιμάζονται καθημερινά σε «καλό χρόνο» από μπάρες δημητριακών με καρύδα και σοκολάτα, τυρόπιτα χωρίς βουτυρωμένη σφολιάτα, μπαγκέτες με πέστο, ρόκα μοτσαρέλα και ντομάτα, μπαγκετίνια μινιόν (στο 1 ευρώ) με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα μέχρι φρέσκες και χορταστικές σαλάτες –από τις οποίες ξεχωρίζει η «πράσινη» με ραντίτσιο, μαρούλι, πορτοκάλι, γραβιέρα, σουσάμι και σος βαλσάμικο, που κοστίζει μόλις 4 ευρώ γιατί όπως μου εξηγούν «ήρθε η ώρα να σταματήσουν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο, με σαλάτες που κοστίζουν 8 ευρώ, αφού ζαρζαβατικά αγοράζουμε όλοι, πόσο ακριβά πια πρέπει να τα πουλάς.»
Σπεσιαλιτέ τους, το πεντανόστιμο φαλάφελ (3,30 ευρώ, μεγάλη μερίδα) που παρασκευάζεται με χειροποίητα μπιφτέκια ρεβιθιού χωρίς αλεύρι τα οποία ψήνονται στο φούρνο και τυλίγονται σε αυθεντική λιβανέζικη πίτα χωρίς αυγό, με χούμους, ταμπουλέ, ντομάτα και μαρούλι και τα χειροποίητα μπιφτεκάκια από μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα, αγγούρι και ρόκα σε αραβική πίτα με σος γιαούρτι ή χειροποίητη μαγιονέζα από πατάτα, μηλόξυδο και μουστάρδα. Σουξέ του μαγαζιού είναι επίσης το πλαστό με καλαμποκάλευρο, μανούρι, σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο και δυόσμο χωρίς φύλλο και τέλος η στραπατσάδα. Η γευστική επίσκεψη στο Ζάχαρη κι αλάτι, αξίζει να κλείσει με μια σπιτική «κανελάδα» ή λεμονάδα κι ένα δροσερό σοκολατένιο «μωσαϊκό».
Πιο γλυκός όμως, ακόμη κι από το μωσαϊκό, είναι ο λογαριασμός – με μέσο όρο τιμών στα 4 ευρώ- και η φιλοξενία των παιδιών που έχουν ως βασική αρχή να μην πουλούν τίποτα ετοιματζίδικο στο μαγαζί –ούτε πινακίδα δεν έχουν απέξω. Ζωγραφίζουν το λογότυπο με μαρκαδόρο στην τζαμαρία, μόνοι τους γιατί σιχαίνονται τις «ταμπέλες φασόν» αποδεικνύοντας πως η ομορφιά βρίσκεται στο αυθόρμητο που με σύμμαχο την απλότητα αρκεί για να κάνει τη διαφορά.
Extra tip: Επόμενος στόχος τους να εφεύρουν το πρώτο απόλυτα βιολογικό, φαλάφελ της αγοράς.
Ζάχαρη & Αλάτι, Καλλιρρόης 2 & Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα, Ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8.00 μέχρι τις 24.00 εκτός από Κυριακή και Δευτέρα που κλείνουν στις 16.00, τηλ. 210 9244.322.