Categories: STREET FOOD

Το Smak ήρθε για να σβήσει το πεϊνιρλί από τον κατάλογο των junk food

Η κατηγορία «φαγητό στο χέρι» έχει ξεφύγει εδώ και μερικά χρόνια από την κλασική τυρόπιτα και το «τουριστικό» σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας, έχουν προστεθεί σε αυτήν έθνικ κουζίνες, υγιεινές επιλογές, gourmet προσεγγίσεις συνταγών που ήδη γνωρίζαμε. Και συνεχίζει όπως φαίνεται να εμπλουτίζεται με νέες αφίξεις και επιλογές.

Κάποιοι νέοι μάλιστα, τόσο ηλικιακά όσο και στον χώρο της γεύσης, επιμένουν σε μια παραδοσιακή ελληνική επιλογή για γρήγορο φαγητό αλλά το φέρνουν στα μέτρα που απαιτεί η εποχή: φρέσκο και με προσεγμένη πρώτη ύλη. 

Το Smak βρίσκεται στον αριθμό 21 της οδού Ρόμβης στο κέντρο της Αθήνας

χρησιμοποιεί αγνά υλικά

και είναι η νέα πρόταση για street food

Smak σημαίνει στα σουηδικά «γεύση». Έτσι λέγεται και ο νέος προορισμός για  street food στο κέντρο της Αθήνας που ήρθε να αλλάξει όσα γνωρίζαμε για το πεϊνιρλί. Ο Μηνάς Καϊκτζόγλου άρχισε κάποια στιγμή να δείχνει ενδιαφέρον για τα μυστικά παρασκευής μια νόστιμης ζύμης, κυρίως για την ναπολιτάνικη σχολή που συστήνει υπομονή μερικές μέρες μέχρι να μεστώσει η ζύμη και γρήγορο ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για να καταναλωθεί.

Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό, μαζί με τον Άκη Χαρετίδη σκέφτηκαν να συνδυάσουν την ιταλική τέχνη με ένα προϊόν που θεωρούν ιδιαίτερο, με μια νοστιμιά που συνδέεται με την καταγωγή τους από τη Δράμα. Κι έτσι άρχισαν να φουρνίζουν στην πεζοδρομημένη Ρόμβης. Προσφέρουν δική τους φρέσκια ζύμη αργής ωρίμανσης που ψήνεται μπροστά μας σε καυτή πέτρα για να την καταναλώσουμε ζεστή τη στιγμή που έχει δώσει όλα της τα αρώματα και μαζί με τη γέμιση βρίσκονται γευστικά στην καλύτερή τους φάση.

Στο Smak δίνουν μεγάλη προσοχή στη ζυμή

Είναι αργής ωρίμανσης

και ψήνεται μπροστά σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Smak είναι αποτέλεσμα διάφορων αναφορών, αφού είναι εμπνευσμένο από μια πιτσαρία με ξυλόφουρνο που ο Μηνάς Καϊκτζόγλου είχε  συναντήσει στην Κοπεγχάγη. Τόσο εκεί όσο και στο νέο μαγαζί της Αθήνας δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο προς κατανάλωση, θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή περίπου δύο λεπτά μέχρι να ετοιμαστεί η παραγγελία σας. Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται -και αξίζει να αφιερώσετε- για να απολαύσετε μια αφράτη ζύμη.

Η Μαίρη Καϊκτζόγλου  και η Σάντυ Νικολαΐδου συμπληρώνουν την παρέα των τεσσάρων νέων που μας περιμένουν σε ένα καλαίσθητο new age εργαστήριο, με ένα μεγάλο τραπέζι που στόχο έχει να φέρει πιο κοντά την πόλη και τους ανθρώπους της την ώρα του φαγητού και με τη γυναικεία μορφή φτιαγμένη από γύψο να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του στη διακόσμηση του χώρου που ανέλαβε ο Άνθιμος Ευθυμιάδης.

(Από αριστερά προς δεξιά), η Σάντυ Νικολαΐδου, ο Άκης Χαρετίδης, ο Μηνάς Καϊκτζόγλου και η Μαίρη Καϊκτζόγλου

Με βάση τη μοτσαρέλα και το κεφαλοτύρι, στο Smak φτιάχνονται κατά παραγγελία αλμυρές γεύσεις όπως ένα απλό και ελαφρύ πεϊνιρλί με μόνο αυτά τα δύο τυριά, ένα εκπληκτικό με μοσχαρίσιο κιμά και τσαλαφούτι, το επίσης πολύ νόστιμο και veggie «μεσογειακό» με τσαλαφούτι, ντοματίνια και ελιά, το παραδοσιακό πολίτικο με σουτζούκι αλλά κι ένα με σαλάμι chorizo με αέρα από την Ιβηρική χερσόνησο (από 2,90 έως 3,60 ευρώ).

με σουτζούκι

μεσογειακό με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, τσαλαφούτι, ντοματίνια και ελιά

Κι αν έχετε συνδέσει το πεϊνιρλί με αλμυρή απόλαυση, το μαγαζί της οδού Ρόμβης θα σας εκπλήξει ευχάριστα αφού φρόντισε να έχει και γλυκές επιλογές όπως αυτή με τον τέλειο συνδυασμό ανθότυρου, μελιού και πορτοκαλιού, με κρέμα και σοκολάτα αλλά και με κρέμα και μαρμελάδα βύσσινο (3,40 ευρώ).

και γλυκό με ανθότυρο, μέλι και πορτοκάλι

Το Smak ανοίγει από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη στις 10:00 και φουρνίζει μέχρι τις 21:30 ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο λειτουργεί μέχρι τις 00:30.  Μπορείτε να απολαύσετε το πεϊνιρλί της αρεσκείας σας στον χώρο του ή take-away στην ίδια τιμή.

Το Smak ανοίγει νωρίς το πρωί

και φουρνίζει μέχρι τις 21:30 τις καθημερινές και μέχρι τις 00:30 την Παρασκευή και το Σάββατο

Σας περιμένει με ζεστά πεϊνιρλί!

Smak, Ρόμβης 21, Αθήνας. Τηλ: 2114097046
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη