Το MOMO, το asian street food εστιατόριο, άνοιξε πριν ένα χρόνο στη Γλυφάδα και αποφάσισε ότι το ιστορικό κέντρο είναι και αυτό πλέον έτοιμο έτοιμο για ποιοτικό και υγιεινό γεύμα στο χέρι. Μια ιδέα του σεφ Δημήτρη Liem, με δωδεκαετή εμπειρία στον χώρο της ασιατικής κουζίνας, και της ομάδας που τον πλαισιώνει, το MOMO, είναι η προσέγγιση της ιαπωνικής κουζίνας με έναν πιο ευρωπαϊκό τρόπο. Έτσι, στο MOMO, δε θα βρεις σούσι, αλλά πιάτα με panasian χαρακτήρα.
Ο σεφ θέλησε να πάρει κάποια δύσκολα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας και να τα «εξευγενίσει» έτσι ώστε να γίνουν πιο προσιτά στο ελληνικό κοινό. Ουσιαστικά το MOMO είναι η αντίστοιχη «ελληνική ταβέρνα», ωστόσο ο χώρος δεν είναι μόνο για dine in, αλλά περισσότερο για take away ή stand up κατανάλωση, για αυτό όλα τα πιάτα σερβίρονται σε χάρτινη συσκευασία.
Τα flagship ιαπωνικά πιάτα βασίζονται σε πολύ καλής ποιότητας ρύζι, με άπειρες επιλογές toping, όπως κρέας σολομό και άλλα. Όλα τα υλικά είναι φρέσκα και μαγειρεύονται on the spot, ενάντια στην απαξίωση του ασιατικού φαγητού που κατέκλυσε τα τελευταία χρόνια τη χώρα με προτηγανισμένα και κατεψυγμένα προϊόντα.
Ο χώρος έχει στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας και μίνιμαλ αισθητική με το κόκκινο και το άσπρο της ιαπωνικής σημαίας και το μαύρο των παχιών Κάντζι, των ιαπωνικών ιδεογραμμάτων δηλαδή, να κυριαρχούν στο χώρο.
Ο Δημήτρης Liem με καταγωγή από την Ινδονησία και πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της ασιατικής κουζίνας μας πρότεινε για ορεκτικό Cauliflower pops (3,90€), δηλαδή κουνουπίδι – ένα ασυνήθιστο προϊόν που δεν αρέσει σε πολλούς – τηγανιτό tempura (ιαπωνική τεχνική τηγανίσματος σε κουρκούτι). Ένα από τα πιο απροσδόκητα και επιτυχημένα πιάτα του MOMO. Γαρνίρεται με σως aioli, η οποία περιέχει μαγιονέζα, σκόρδο, λεμόνι, φρέσκο πιπέρι και σχοινόπρασο για μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση στη γεύση.
Μια άκρως χορταστική σαλάτα που μπορεί άνετα να αντικαταστήσει ένα κυρίως γεύμα , είναι η Chicken karaage salad (6,90€), πράσινη σαλάτα με sweet chili sauce, crispy onion, τηγανιτό κοτόπουλο μαριναρισμένο με σόγια, σκόρδο και τζίντζερ. Σερβίρεται με τρεις μπάλες ρύζι με σουσάμι.
Το κυρίως που επέλεξε ο Δημήτρης για εμάς ήταν ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη. Yakiniku beef (8€), μοσχάρι black angus σε λεπτές φέτες και γιαπωνέζικη μπάρμπεκιου sauce με πράσινο μήλο.
Παίρνοντας το πακετάκι μου για το δρόμο, θυμάμαι ότι αδυνατώ να χρησιμοποιήσω chop sticks. Στο MOMO μπορώ να έχω πιρούνι ή θα βασανιστώ για να φάω; Ο Δημήτρης μου χαμογελάει, τυλίγοντας ένα σετ μαχαιροπίρουνα σε μια μαύρη χαρτοπετσέτα και μου λέει πως «Καλό θα ήταν να μπούμε στην κουλτούρα του slow food, έτσι ώστε να ευχαριστιέσαι το γεύμα σου, να το τιμάς και να το χαίρεσαι, αλλά φυσικά διατίθεται πιρούνι».