Στην πραγματικότητα, η πρώτη δοκιμή κατασκευής του πρώτου smoker για επαγγελματική χρήση στην Ελλάδα για αυθεντικό barbeque έγινε στην ταράτσα του Mama Roux, στην οδό Αιόλου.
Εκεί ο αγαπημένος σεφ Βασίλης Σπόρος, με το μυαλό γεμάτο ιδέες, την καρδιά γεμάτη εικόνες από το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική και τη γευστική του συνείδηση αναστατωμένη από τα καλύτερα barbecue joints, άρχισε να πειραματίζεται με αποφασιστικότητα και πάθος, προκειμένου να μεταφέρει τις μαγικές εμπειρίες του από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Αθήνα.
Σύμμαχός του, σε αυτή την ωραία προσπάθεια, ο John Higgins (γνήσιος εκπρόσωπος του παιδικού ενθουσιασμού- ιδιοκτήτης του Mama Roux) και αφορμή ένα από τα δικής τους έμπνευσης street food parties με σαφή προσανατολισμό στη γαστρονομία του Αμερικάνικου Νότου, το οποίο μεταμόρφωσε την Αιόλου σε Νέα Ορλεάνη, ένα υπέροχο βράδυ του Σεπτέμβρη.
Η Γλυφάδα, ως επιλογή του χώρου ήταν για εκείνους παραπάνω από προφανής, λόγω της συνειρμικής παραπομπής στον γεωγραφικό προσανατολισμό, αλλά και λόγω του χαλαρού κλίματος το οποίο διαθέτει, έτσι κι αλλιώς, η περιοχή. Και, παρά τις αντιξοότητες της τελευταίας στιγμής, ο νέος χώρος που θα εκπροσωπούσε την κλασσική πολυπολιτισμική κουλτούρα του κέντρου, σε συνδυασμό με την creole στροφή και αγάπη στο γνήσιο low & slow barbecue, βρέθηκε. Κάπως έτσι, το Mama Roux South πριν λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του, προκειμένου να φιλοξενήσει αγαπημένους φίλους, αναθέτοντάς τους την ευχαρίστηση να δοκιμάσουν πρώτοι τα καινούρια του πιάτα.
Η βραδιά δεν κύλησε διόλου τυπικά. Όχι μόνο διότι οι οικοδεσπότες αντιμετώπισαν το event σαν να υποδέχονταν δικούς τους ανθρώπους στο σαλόνι του σπιτιού τους, αλλά γιατί ο Βασίλης Σπόρος αποφάσισε να ξεναγήσει αυτό το πολύχρωμο και πολύβουο γκρουπ στο εσωτερικό του Mama Roux South και να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά της κοπής ενός τεράστιου κομματιού από χοιρινό κρέας το οποίο θα μεταμορφωνόταν στη συνέχεια στο smoker σε τρυφερά low & slow space ribs (χοιρινά πλευρά) με γλάσο από bourbon. Παρατηρώντας τον προσεχτικά να μιλάει με τόση αγάπη για το τι είναι barbeque, για το πόσο δυσκολεύτηκε να βρει τα σωστά κομμάτια κρέατος, τις κατάλληλες κοπές και τις ιδανικές θερμοκρασίες, δεν μπορούσες παρά να τον θαυμάσει κανείς. Και να καθίσει στη συνέχεια στο τραπέζι ανυπομονώντας να δοκιμάσει τη γευστική πανδαισία στην οποία είχε ξεναγηθεί.
Το μενού τηρεί ότι υπόσχεται: ένα sur mesure ραντεβού με την κουζίνα του Αμερικάνικου Νότου. Διανθισμένο με εμπνευσμένα cocktails από τον Τάκη Τσατσούλη -ιδιαίτερη η buttermilk margarita με tequila και ξινόγαλο(!)- αλλά και το γνωστό φιλικό και αγαπησιάρικο σέρβις που όλοι έχουμε συνηθίσει στην οδό Αιόλου. Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχώρισαν εκείνο το βράδυ από μια αυθεντικά creole σούπα, shrimp n’ sausage jambalaya (γαρίδες, λουκανικά και ρύζι ατμού σε ζωμό με μυστικά μπαχαρικά που χάριζαν γλυκιά και καυτερή ταυτόχρονα γεύση), μια μαγεία για την οποία σχεδόν όλοι παραδέχτηκαν πως οφείλει να βρίσκεται στον κατάλογο καθημερινά.
Αξίζει όμως να τιμηθεί το Mama Roux South, τόσο για τα spare ribs (που αναφέρθηκαν παραπάνω) όσο και για το pulled pork (χοιρινή σπάλα) και το brisket του (από 100% εκλεκτό βοδινό black angus), όλα ζουμερά και νόστιμα, καθώς ψήνονται με φροντίδα, αργά και για ώρες στο ειδικό καπνιστήριο, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις γαρνιτούρες – ειδικά τις τραγανές τηγανητές γλυκοπατάτες και το αγχολυτικό (κυριολεκτικά) macaroni and cheese- Συνοδεύουν ιδανικά τα κρέατα, αλλά πραγματικά θα μπορούσαν να «σταθούν» υποδειγματικά κι από μόνες τους. Ούτε λόγος, φυσικά, να φύγει κανείς χωρίς να έχει δοκιμάσει τη συγκλονιστική pecan pie, με ευδιάκριτες νότες από bourbon και παγωτό μπανάνα- σε κάθε ιλιγγιώδη γλυκιά μπουκιά της το μυαλό και η καρδιά διακτινίζονται στη Λουιζιάνα.
Φυσικά, για τους «αμετανόητους» λάτρεις του αθηναϊκού Mama Roux υπάρχουν και τα αγαπημένα πιάτα της Αιόλου, ενώ συγκλονιστικό αναμένεται και το κυριακάτικο branch (ήδη με το που ανακοινώθηκε πολλοί ονειρεύτηκαν σπιτικά αυγά bennedict, αέρινες pancakes και κατακόκκινα ruby smoothies από φράουλα, μπανάνα, πορτοκάλι, ράσμπερι και δυόσμο).
Ολοκαίνουργιο, φωτεινό, ευρύχωρο, αλλά και ζεστό το Mama Roux South περιμένει να φιλοξενήσει όσους παθιάζονται με την κουλτούρα του comfort food, σαν το Βασίλη Σπόρο, εκείνους που παραμένουν πάντα νέοι στην καρδιά, όπως ο John Higgins κι όλους όσους αγαπούν από τη μία τα χαμογελαστά πρόσωπα κι από την άλλη τις γεύσεις, με τη δυνατότητα να μιλούν απευθείας στην ψυχή. Μα πάνω από όλα αυτούς που εκτιμούν τις έντιμες προθέσεις και τα πηγαία συναισθήματα. Στο Mama Roux South υπάρχουν όλα. Και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.